Ο Κοτζιάς επισπεύδει το διαζύγιο Μαξίμου-ΑΝΕΛ

Σταύρος Λυγερός
3898
Ο Κοτζιάς επισπεύδει το διαζύγιο Μαξίμου-ΑΝΕΛ, Σταύρος Λυγερός

Η δήλωση Κοτζιά ότι ο Πάνος Καμμένος «έπαψε να απειλεί με πτώση την κυβέρνηση όταν διαπίστωσε ότι βουλευτές του δεν θα τον ακολουθούσαν» άρκεσε να για να ανατρέψει την ασταθή ισορροπία που υπήρχε τον τελευταίο στη σχέση του αρχηγού των ΑΝΕΛ με το Μαξίμου. Το πρωθυπουργικό επιτελείο τοποθετούσε την αποχώρηση του μικρού εταίρου από τον κυβερνητικό συνασπισμό όταν θα κατατεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική Βουλή, χωρίς να αποκλείει, όμως, η αποχώρηση να γίνει νωρίτερα.

Είναι, άλλωστε, εμφανής η νευρικότητα του Καμμένου, αλλά και η προετοιμασία του να εγκαταλείψει το υπουργείο Άμυνας. Απέφευγε, ωστόσο, μέχρι τώρα να κάνει την κίνηση, λέγοντας πως ο Τσίπρας του έχει υποσχεθεί πως κανείς βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα συμπεριληφθεί στους εκλογικού συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι κοινό μυστικό, ωστόσο, ότι σίγουρα ο Παπαχριστόπουλος και ο Κουίκ και κατά πάσα πιθανότητα η Κουντουρά έχουν ήδη πάρει μετεγγραφή για την Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη δυτική Αθήνα, ο Κουίκ επίσης σε περιφέρεια της άλλοτε Β’ Αθηνών, ενώ η Κουντουρά στην Α’ Αθηνών. Όσον αφορά την Παπακώστα θα είναι κι αυτή υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως συνεργαζόμενη.

Ο Κοτζιάς, λοιπόν, είπε δημοσίως αυτό που είναι κοινό μυστικό. Και επειδή ακριβώς είπε αυτό που και ο ίδιος ο Καμμένος ξέρει ότι είναι αλήθεια, σαν έτοιμος από καιρό ξέσπασε: Χαρακτήρισε ολετήρα της χώρας και της κυβέρνησης τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «ομολόγησε αποστασία». Προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα για το Μακεδονικό και ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ για την ερχόμενη Τετάρτη.

Το τι θα συμβεί στις δύο αυτές διαδοχικές συνεδριάσεις θα κρίνει το εάν ο Καμμένος θα εγκαταλείψει άμεσα την κυβέρνηση και τη συμπολίτευση ή θα παραμείνει μέχρι να δει εάν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια ή και μέχρι η Συμφωνία των Πρεσπών να σταλεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως είχε δηλώσει.

Στο Μαξίμου, πάντως, θεωρούν ξεγραμμένο τον Καμμένο, αλλά συνεχίζουν την προσπάθεια να τον συγκρατήσουν. Παραλλήλως, όμως, ετοιμάζονται πυρετωδώς για την πολύ πιθανή περίπτωση που αυτός και όσοι βουλευτές τον ακολουθήσουν περάσουν άμεσα στην αντιπολίτευση και ενδεχομένως ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να καταθέσει η ΝΔ.

Η προετοιμασία τους δεν περιορίζεται μόνο στην προσέλκυση βουλευτών από τους ΑΝΕΛ. Επαφές και παρασκηνιακές συμφωνίες έχουν κλειστεί ή βρίσκονται σε τελευταίο στάδιο και με βουλευτές όπως ο Δανέλλης, ο Λυκούδης (Ποτάμι) και ο Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ). Στόχος του Μαξίμου είναι αφενός να υπερψηφιστεί η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφετέρου να υπάρξει ένα μέτωπο 150 βουλευτών, ώστε να είναι σίγουρο πως δεν θα περάσει η πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει η ΝΔ ακόμα και εάν ο Καμμένος και οι βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν επιλέξουν να την ψηφίσουν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.