Ο κύκλος της έντασης και το φάουλ Μητσοτάκη

Ο κύκλος της έντασης και το φάουλ Μητσοτάκη, Βαγγέλης Σαρακινός

Φωτιές άναψαν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο στην Βουλή, καθώς μετά την σκληρή αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό, το βράδυ της Τρίτης, η ένταση μεταφέρθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αυτήν την φορά “μήλον της έριδος” ήταν ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η Βασιλική Θάνου υπερψηφίστηκε τελικά όχι μόνον από την κυβερνητική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και από τους βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ ψήφισε παρών, ενώ καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι.

Η ένταση στην Επιτροπή ήταν αναμενόμενη καθώς η ΝΔ, και ο ίδιος ο πρόεδρος της, είχαν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους, στην τοποθέτηση της κας Θάνου ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής. Το ίδιο είχαν κάνει βέβαια και όταν η πρώην πρόεδρος  του Αρείου Πάγου αναλάμβανε το νομικό γραφείο του πρωθυπουργού.

Έτσι, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης της έδινε συγχαρητήρια, πριν καν εκλεγεί, ο Μάκης Βορίδης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυαν την επίθεσή τους.

Ο Βορίδης και η επιστολή Μητσοτάκη

Ο Μάκης Βορίδης ισχυρίστηκε ότι η τοποθέτηση της κας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι μία πρόταση «προκλητική και απαράδεκτη» που «υπονομεύει την ανεξαρτησία της Αρχής». Ανέφερε μάλιστα ότι αυτή η κυβερνητική επιλογή δεν δεσμεύει την ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι ως κυβέρνηση δεν πρόκειται να τη διατηρήσει στη θέση της, με την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου να του απαντά ότι , με την Βασιλική  Θάνου να τους απαντά ότι κανείς δεν θα μπορεί να την βγάλει από την θέση που θα διοριστεί, παρά μόνο αν παραιτηθεί η ίδια.

Παραλλήλως, θύμισε στην κ. Θάνου παλαιότερη δήλωσή της στην οποία ανέφερε ότι «οι καρέκλες του προεδρείου είναι τιμητικές και δεν προσφέρονται ως εφαλτήριο για άλλες επιδιώξεις», αλλά και ότι «τα μέλη του προεδρείου δεν επιτρέπεται μετά τη λήξη της θητείας τους να αποδέχονται άλλες θέσεις, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής».  Ο Μάκης  Βορίδης διερωτήθηκε «τι είναι εκείνο το οποίο έχει αλλάξει τώρα;», ενώ αναφέρθηκε και στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού, με την οποία ο Μητσοτάκης μεταφέρει το ζήτημα στην ΕΕ.

Στην επιστολή του προς την Βεστάγκερ ο Πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την κάθετη διαφωνία του με τον διορισμό της Θάνου, υπενθυμίζοντας ότι, με την λήξη της θητείας της στον Άρειο Πάγο, είχε τοποθετηθεί απευθείας από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του. Σημειώνει επίσης ότι αυτή η θέση έχει αυστηρά πολιτικό χαρακτήρα, υποστηρίζοντας ότι η Θάνου συνδιαμόρφωνε τις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, καθώς του παρείχε νομικές συμβουλές και επομένως στήριζε την κυβέρνησή του. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει απολύτως ασύμβατη την τοποθέτηση της κας Θάνου με το ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής και καλεί την Ευρωπαία Επίτροπο να πράξει τα «δέοντα».

Η Βασιλική Θάνου απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα, τονίζοντας ότι «η θέση του προϊσταμένου νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού ασφαλώς δεν είναι θέση πολιτική και δεν είναι θέση κομματική». Χαρακτήρισε μάλιστα «νομικά και λογικά αβάσιμο» ένα τέτοιο επιχείρημα.

Κόντρα και με τον Βενιζέλο

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν μπήκε στην συζήτηση και ο Βενιζέλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ρώτησε την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αν θα θέσει την παραίτησή της στην διάθεση της επόμενης κυβέρνησης. Την ίδια ώρα ο Δραγασάκης της έδινε τα συγχαρητήριά του και την καλούσε να προχωρήσει σε αναψηλάφηση περιπτώσεων παρελθόντων ετών, όπως μία περίπτωση καλλυντικών από το 2006.

Ακολούθησε νέα παρέμβαση Βορίδη, ο οποίος ρώτησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αν με αυτά που λέει «καθοδηγεί» την πρόεδρο της Αρχής, αλλά και σχόλια του Ευάγγελου Βενιζέλου, που απευθυνόμενος στον Δραγασάκη είπε: «Τι κάνετε τώρα; Λέτε ότι η επιτροπή δεν λειτουργούσε μέχρι τώρα και θα έρθει να τα βρει όλα η κ. Θάνου;». «Σας θίγει το δικό μου ύφος και δεν σας θίγει η δική σας απρέπεια να ρωτάτε την υποψήφια τι θα κάνει αν αλλάξει η κυβέρνηση;» ανταπάντησε ο υπουργός Οικονομίας, σχολιάζοντας επικριτικά και την επιστολή Μητσοτάκη προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού.

Η κ. Θάνου απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Βενιζέλου αν θα παραιτηθεί, απάντησε όμως, επίσης σε υψηλούς τόνους, ότι δεν θα δεχθεί καμία παρέμβαση στο έργο της, όπως έκανε και στην μακρά θητεία της ως δικαστής. «Αντί να ζητάτε κ. Βενιζέλε να σας κάνω τώρα μία δήλωση για το τι θα κάνω αν τυχόν η σημερινή αντιπολίτευση αναλάβει κυβέρνηση, εγώ θα έλεγα να  περιμένετε να δείτε πως θα συμπεριφερθώ στη θέση αυτή και ευχαρίστως πολύ σύντομα μέσα σε λίγους μήνες να είμαι και πάλι εδώ και να λογοδοτήσω για την περαιτέρω διαχείριση της αρχής ανταγωνισμού» ήταν η απάντηση της κας Θάνου.

Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, η επικεφαλής πλέον της Αρχής Ανταγωνισμού σημείωνε: «Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου, παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ, γι’ αυτό και έδωσα με αυτό τον τρόπο την συγκεκριμένη απάντηση στον κ.Βενιζέλο».

“Εδώ προεδρεύω εγώ κ. πρόεδρε”

Η έντονη αντιπαράθεση στην Επιτροπή Θεσμών δεν ήταν η μοναδική ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τους τόνους στο συνέδριο της ΝΔ και στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι άνοιξε ένας μεγάλος κύκλος έντασης του πολιτικού λόγου και πόλωσης της πολιτικής ζωής.

Η εγκληματική ενέργεια εναντίον του ΣΚΑΪ και οι απόπειρες πολιτικής αξιοποίησής της από την αντιπολίτευση έριξαν νερό στον μύλο της, έτσι και αλλιώς, αναμενόμενης πόλωσης, στην πορεία προς τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις του 2019. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό εξελίχθηκε σε μια μονομαχία του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία αμφότεροι επιδίωξαν να καταδείξουν τις διαχωριστικές γραμμές των πολιτικών τους θέσεων, χρεώνοντας όλα τα δεινά ο ένας στον άλλον.

Ο Τσίπρας, βοηθούμενος και από τις εξελίξεις, παρουσίασε την κυβέρνησή του ως τον φορέα της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσωπο, αντιδιαστέλλοντάς την με την αντιπολίτευση της άγριας λιτότητα και των μνημονίων. Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως μοναδικός φορέας της αλλαγής απέναντι στην κυβέρνηση του ψεύδους και της λιτότητας.

Στην ένταση των ημερών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε και ένα φάουλ, το οποίο σχολιάζεται αρνητικά ακόμη και σε κύκλους του κόμματός του. Η επίθεση του στον πρόεδρο της Βουλής, οι οξείς τόνοι της και η χρονική έκτασή της, δεν άφησαν καλή εικόνα στο κοινό. Το ύφος άλλωστε “εμένα δεν με αμφισβητεί κανείς” δεν ταιριάζει σε κανέναν πολιτικό, πολύ περισσότερο, όταν αυτός είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεωρητικά ένας “δυνάμει πρωθυπουργός”.

Η αντιπαράθεση πάντως συνεχίστηκε και σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής να υπενθυμίζει στην ΝΔ ότι έχει το δικαίωμα να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του και την Πειραιώς να σχολιάζει “ας μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη”. Μεταφέρθηκε βέβαια και στην συζήτηση για την Θάνου και, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με κάθε ευκαιρία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι