Ο Κυριάκος στο Νταβός – Η διπλωματία των ελίτ
22/01/2020Το 24ωρο αναμένεται να μην είναι αρκετό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Νταβός. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο πέμπτος κατά σειρά που θα μεταβεί εκεί, αναχωρεί σήμερα Τετάρτη για το ελβετικό χειμερινό θέρετρο, λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία που θα αναδείξει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτή την χρονιά φιλοξενεί 53 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, 35 υπουργούς Οικονομικών, 30 υπουργούς Εμπορίου και δεκάδες δισεκατομμυριούχους. Κάποιους από αυτούς οποίων έχει προγραμματίσει να συναντήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις, να ενισχύσει τα διεθνή ερείσματα της Ελλάδας και να προβάλει τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνησή του, μεταξύ των οποίων είναι και οι περιβαλλοντολογικοί.
Το φετινό φόρουμ, που συμπληρώνει 50 χρόνια, καταπιάνεται με τη διάσωση του περιβάλλοντος και ειδικότερα την αναζήτηση τρόπων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιδείξει μεταξύ άλλων την πρόσφατη «εμβληματική», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση που πήρε για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη το αργότερο έως το 2028. Στο διάστημα αυτό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ προβλέπεται να μειωθούν κατά 15 εκατομμύρια τόνους.
Μπορεί οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, οι μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει προωθήσει, οι μειώσεις φόρων, το σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ να φιγουράρουν πρώτα στη λίστα των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού, αλλά κρίνεται αναγκαία και η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην παρούσα φάση, η Αθήνα οφείλει να υπερκεράσει τη θορυβώδη διπλωματία του Ταγίπ Ερντογάν και να πείσει υψηλούς συνομιλητές της για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα τη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.
Έχοντας αυτό κατά νου, έχουν ήδη «κλειδώσει» σημαντικά τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με επικεφαλής πολυεθνικών κολοσσών, ανάμεσα στους οποίους είναι η Microsoft και η Google. Συγκεκριμένα, θα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις της Microsoft από τον πρόεδρο της εταιρείας Μπραντ Σμιθ, με τον οποίο θα έχει και συνάντηση, ενώ θα δει και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google Σουντάρ Πιντσάι. Στα σημαντικά ραντεβού της πρωθυπουργικής ατζέντας περιλαμβάνεται και αυτό με τη CEO της Visa Europe Σάρλοτ Χογκ, αλλά και με στελέχη της ζυθοποιίας Heineken που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα Μητσοτάκη
Είναι επίσης προγραμματισμένη η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο φόρουμ, το μεσημέρι της Πέμπτης μαζί με τον γνωστό Βρετανό ιστορικό Νάιαλ Φέργκιουσον. Τέλος, θα μιλήσει και για το Green New Deal, το νέο σχέδιο της ΕΕ για το περιβάλλον, από κοινού με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στην Ολομέλεια του φόρουμ.
Δεν είναι προγραμματισμένη καμία συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θα συμμετάσχει εκ μέρους της Τουρκίας. Αντιθέτως, εκτός απροόπτου θα συνομιλήσει με την πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Άννεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, αλλά και με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ.
Την τελευταία ημέρα της παραμονής του στο Νταβός θα βρεθεί με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο η κυβέρνηση αναγνωρίζει σαν νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Γίνεται προσπάθεια να έχει ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ντόναλντ Τραμ και την Άγκελα Μέρκελ. Ενδέχεται να συνυπάρξει και με την γνώριμη Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία πλέον είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως έγινε γνωστό από το Φανάρι στο Νταβός βρίσκεται ήδη από τη Δευτέρα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για να συμμετάσχει και να μιλήσει, κατόπιν επισήμου προσκλήσεως του Κλάους Σουάμπ, του εκτελεστικού διευθυντή του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.