Ο κύριος Μιχάλης Καλογήρου σε ειδική αποστολή

Ο κύριος Μιχάλης Καλογήρου σε ειδική αποστολή

Η μετακίνηση του Μιχάλη Καλογήρου, από τον εσωτερικό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου (κατείχε τη νευραλγική θέση του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης) στο υπουργείο Δικαιοσύνης μόνο από καραμπόλα δεν έγινε. Στην πραγματικότητα και οι δύο αυτές τοποθετήσεις ήταν απόλυτα στοχευμένες. Σ’ αυτό τον ανασχηματισμό, εξάλλου, οι μετακινήσεις υπουργών ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το δεύτερο πρόσωπο-κλειδί του ανασχηματισμού είναι ο 42χρονος Μιχάλης Καλογήρου, που εγκατέλειψε τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και διαδέχεται τον Σταύρο Κοντονή στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για στέλεχος του στενού πρωθυπουργικού κύκλου, συνδεδεμένο με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, το οποίο αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο με συγκεκριμένη αποστολή.

Ο Μιχάλης Καλογήρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Foggia της Ιταλίας. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο 2015 διετέλεσε νομικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Είναι συντάκτης του νόμου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Με δεδομένη την πρόθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσουν τους επόμενους μήνες υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής, η τοποθέτηση του Μιχάλη Καλογήρου δεν είναι, όπως προαναφέραμε, τοποθέτηση από καραμπόλα, ούτε τοποθέτηση ρουτίνας. Ο ίδιος, εξάλλου, φρόντισε με το καλημέρα να στείλει προς τους δικαστές το μήνυμά του: «Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος».

Η δήλωσή του αυτή δεν μπορεί να κατηγορηθεί, αλλά είναι μία έμμεση εκδήλωση προθέσεων. Οι σχέσεις, εξάλλου, της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη δεν είναι και οι καλύτερες. Από την άλλη, η Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητη εξουσία στο πλαίσιο του πολιτεύματος εκ του ρόλου της βρίσκεται απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να μετατραπεί σε θεραπαινίδα της κυβέρνησης. Οι εχθροί του δημοσίου συμφέροντος δεν είναι βέβαια όσοι χαρακτηρίζονται έτσι από την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

Τι περιμένει ο Τσίπρας

Η αντικατάσταση του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είναι σάρκα από τη σάρκα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι στον στενό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου, έχει προβληματίσει. Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, πως ο πρωθυπουργός είχε δυσαρεστηθεί από πρωτοβουλίες του πρώην υπουργού του, παρότι αυτός είχε δείξει σε ορισμένες περιπτώσεις την αποφασιστικότητά του στην καταπολέμηση της διαφθοράς, έστω κι αν δεν το έκανε πάντα με κομψό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία παράδοσης, ο Ζακυνθινός πολιτικός φρόντισε να υπογραμμίσει επανειλημμένα και εμφαντικά τον ρόλο του αυτό. Ενδιαφέρον είχε ο ρόλος «οικοδεσπότη» του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος είναι επίσης υπουργός ειδικών αποστολών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μιχάλης Καλογήρου έμαθε στο παρά πέντε ότι αλλάζει αξίωμα και ρόλο. Άλλες πληροφορίες, πάντως, λένε το αντίθετο: πως ο πρωθυπουργός είχε συζητήσει μαζί του όχι μόνο ότι θα του αναθέσει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης, αλλά και το τι περιμένει από αυτόν στο κρίσιμο αυτό πόστο. Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να παίξει δυνατά το χαρτί της καταπολέμησης της διαφθοράς, αναγορεύοντας το σε μία από τις αιχμές της μάχης ενόψει των εκλογών.

Ο Μιχάλης Καλογήρου, πάντως, μέχρι τώρα είχε υιοθετήσει στάση χαμηλών τόνων. Αυτό ταίριαζε και στον μέχρι τώρα ρόλο του. Μένει να αποδειχτεί εάν θα συνεχίσει έτσι ή αντίθετα θα κινηθεί στην γραμμή του προκατόχου του, μετατρέποντας σε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης τον χειρισμό μεγάλων υποθέσεων που έχουν και πολιτικές απολήξεις.

Οι προκλήσεις περιμένουν

Πρώτη πρόκληση είναι οι επικείμενες προαγωγές των δικαστών. Αδειάζουν τρεις θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης που θα προτείνει στο Υπουργικό Συμβούλιο τα πρόσωπα που θεωρεί κατάλληλα να καλύψουν τα κενά. Προφανώς, όπως πάντα, στο παιχνίδι αυτό παίζουν και άλλοι, αλλά θεσμικά είναι δική του αρμοδιότητα.

Ο Σταύρος Κοντονής είχε φτάσει ορισμένες φορές να ανοίξει μέτωπα με δικαστές, καλλιεργώντας σχεδόν πολεμικό κλίμα. Το πώς θα συμπεριφερθεί ο νέος υπουργός θα φανεί σύντομα. Μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί η υπόθεση Novartis και η υπόθεση με τα εξοπλιστικά, στην οποία εμπλέκεται ο Γιάννος Παπαντωνίου, η απολογία του οποίου αναμένεται στα τέλη Σεπτέμβρη.

Αυτές και άλλες υποθέσεις είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και όχι του υπουργού, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι οι αρμόδιοι υπουργοί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμιγνύονται και βέβαια έχουν τον πρώτο λόγο στην διαχείριση της πολιτικής πτυχής αυτών των υποθέσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι