ΑΠΟΨΗ

Ο Μητσοτάκης απέναντι στις κινεζικές απαιτήσεις

Ο Μητσοτάκης απέναντι στις κινεζικές απαιτήσεις, Αλέξανδρος Τάρκας

Οι διπλωμάτες και οι ελεγχόμενες από το Kομμουνιστικό Κόμμα κρατικές και “ιδιωτικές” επιχειρήσεις της Κίνας εκδηλώνουν αναζωογονημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, έπειτα από μια περίοδο αναγκαστικής, λόγω Covid, αναστολής των διμερών επαφών και των πολιτικών και οικονομικών πιέσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του, είχε υιοθετήσει τακτική άκρατης και άνευ όρων συνεργασίας με το Πεκίνο.

Ανέλαβε υπερβολικές δεσμεύσεις έναντι του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, παραβιάζοντας το πλαίσιο (θεμιτών και ισότιμων) επαφών που είχε καθιερώσει τον Ιανουάριο του 2006 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών. Από τη μια πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέθετε το ελαφρυντικό του λογικού επιχειρήματος, που πρώτος επικαλέστηκε το 2015 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ότι δεν είναι δυνατόν οι μεγάλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία κ.λπ.) να συναλλάσσονται ευρέως με το Πεκίνο και μόνον η Ελλάδα και λίγα άλλα μέλη της ΕΕ να απέχουν αυτοβούλως.

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός δεν είχε αντιληφθεί (ή δεν ήθελε να αντιληφθεί) ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ από το 2006 και το 2015, καθώς η Κίνα προωθεί στρατηγικές (και στρατιωτικές) επιδιώξεις μέσω ελκυστικών επενδυτικών σχεδίων και σωρείας υποσχέσεων. Ο πρωθυπουργός μετέβαλε άποψη, αποκλείοντας τις κινεζικές εταιρίες από τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές 5G στα τέλη του 2020, αφού του εξήγησαν τα πραγματικά δεδομένα, λακωνικά, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και εκτενέστατα ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός υποβάθμιζε επί μακρόν τις προειδοποιήσεις ότι δεν θα είναι δυνατόν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, που σταθμεύουν στην Ελλάδα, να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακά δίκτυα σχετιζόμενα με κινεζικές εταιρίες. Τον Αύγουστο του 2020 κατέστη σαφές στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα μιλούσε με τον πρόεδρο Τραμπ μόνο με ειδική τηλεφωνική κρυπτοσυσκευή που εγκατέστησαν προσωρινά στο Μέγαρο Μαξίμου τεχνικοί της αμερικανικής πρεσβείας.

Το ευτράπελο ήταν ότι οι διαρροές του Μαξίμου παρουσίασαν τη μεταχείριση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προνομιακή, ενώ στην πραγματικότητα υπήρχε φόβος για τα διάτρητα ελληνικά δίκτυα και τη δράση αντιδυτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, αποτελεί ιστορική ειρωνεία ότι την ίδια εποχή μεγαλουργούσε εν Αθήναις το Predator, όπως επιβεβαίωσε (στη συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου) ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας (σαν ανεύθυνος άρχων κατά το Σύνταγμα ή σαν αλλοδαπός περιηγητής) ότι δεν γνωρίζει ποιος χρησιμοποιούσε το σύστημα, διαπράττοντας κακουργήματα.

Ο κινεζικές απαιτήσεις

Ο νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε το ζήτημα της Κίνας, φέτος τον Μάιο, κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε στο άλλο άκρο (συγκριτικά με την πολιτική του 2019-20), εκφράζοντας αγανάκτηση για την επιρροή του Πεκίνου στα Βαλκάνια και για αντιδημοκρατικές κινήσεις του, σε ευθυγράμμιση με τη Μόσχα, διεθνώς. Επίσης, σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν σε ταξίδι της στην Αθήνα, έθεσε το ζήτημα της ελληνικής υποστήριξης προς την Κίνα σε διεθνείς οργανισμούς.

Τους επόμενους μήνες, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει στη νέα δέσμη απαιτήσεων του Πεκίνου για τις επενδύσεις της COSCO στον Πειραιά, την κύρωση της Συμφωνίας Προστασίας Επενδύσεων ΕΕ-Κίνας από τη Βουλή, τη συνεργασία στους διεθνείς οργανισμούς, τις απαιτήσεις της κρατικής State Grid στον ΑΔΜΗΕ (και μέσω του ΑΔΜΗΕ) και τις κοινές δράσεις στις πρωτοβουλίες “Παγκόσμιας Ανάπτυξης”, “One Belt One Road” και Κίνας-Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (η λεγόμενη “17+1”, που εκφυλίστηκε σε “14+1” μετά την αθέτηση των κινεζικών υποσχέσεων για επενδύσεις).

Ενδεικτικές της παρεμβατικότητας στην ελληνική πολιτική ζωή, είναι και οι πληροφορίες ότι η κινεζική πλευρά έχει καταγράψει και επικρίνει τις δραστηριότητες ορισμένων Ελλήνων αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και κάποιοι βουλευτές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι