ΑΝΑΛΥΣΗ

Ο Μητσοτάκης παίζει τα ρέστα του με επιδόματα και επικοινωνιακή καταιγίδα

Ο Μητσοτάκης παίζει τα ρέστα του με επιδόματα και επικοινωνιακή καταιγίδα, Σπύρος Γκουτζάνης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Με μία επικοινωνιακή καταιγίδα στηριγμένη σε πενιχρά επιδόματα – ένα μικρό ποσοστό επιστροφής από τα υπερπλεονάσματα – και υποσχέσεις φοροαπαλλαγών για τη μεσαία τάξη στο μέλλον, η κυβέρνηση που βρίσκεται σε πανικό, επιχειρεί να σταματήσει την δημοσκοπική υποχώρηση και να ανακτήσει κάτι από το χαμένο έδαφος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνεται σε προσωπικό τόνο στους πολίτες: «Το κράτος πληρώνει ένα ενοίκιό σου το χρόνο», ανάφερε σε δεύτερο ενικό πρόσωπο, στο μήνυμα του στο tiktok. Προφανώς θα είναι η νέα συμβουλή του Σταν Γκρίνμπεργκ, για τον οποίο ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει δώσει διευκρινίσεις, εάν εξακολουθεί να συνεργάζεται, ποιος τον πληρώνει και πόσα.

Με δεδομένο το χρέος των 500 εκατομμυρίων ευρώ της ΝΔ που συνεχώς αυξάνεται, τον κ. Γκρίνμπεργκ – όπως ανέφεραν κάποιες παλαιότερες πληροφορίες – τον πληρώνουν ιδιώτες. Όπως άλλωστε ιδιώτες πληρώνουν και τα παιδιά της “Ομάδας Αλήθειας”. Ιδίοις αναλώμασι, για το καλό του τόπου προφανώς… Και όχι γιατί μέσω του κρατικού χρήματος τα εισπράττουν στο πολλαπλάσιο. Και ας βοούν τα στοιχεία για τις συμβάσεις των συνδεδεμένων εταιρειών…

Παράλληλα η κυβέρνηση παρουσιάζει σχέδιο για την ασφάλεια και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων!  Μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης και δύο χρόνια μετά τα Τέμπη και με ορίζοντα υλοποίησης το 2027. Θα ήταν αστείο εάν δεν ήταν τραγικό. 

Εάν τα Μέσα Ενημέρωσης λειτουργούσαν στο πλαίσιο της αποστολής τους για άσκηση λογοδοσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης θα έπρεπε να είναι αντιμέτωποι με τις παλαιότερες δηλώσεις τους. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έκανε επιδοματική πολιτική, το 2017 και 2018, σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες γιατί η χώρα ήταν σε μνημόνιο ακόμη, ο Μητσοτάκης τον κατακεραύνωνε:

«Τι θέλετε τελικά; Να αποτελειώσετε την πραγματική οικονομία με εξωφρενικά πλεονάσματα για να κάνετε εσείς πολιτική; Υπονομεύετε το μέλλον της χώρας επιστρέφοντας στις χειρότερες συνήθειες του παρελθόντος. Επιδόματα αντί για δουλειές, ρουσφέτια αντί για αξιοκρατία, χειραγώγηση των θεσμών αντί για ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σκάνδαλα αντί για διαφάνεια». Ότι ακριβώς κάνει έξι χρόνια μετά ο Κυριάκος!

Πλεόνασμα αναξιοπιστίας

Τώρα μοιράζει από το θηριώδες πλεόνασμα, 4,8% του ΑΕΠ, επίδομα των 250 ευρώ στους συνταξιούχους και ένα ενοίκιο σε μία κατηγορία ενοικιαστών. Η συνταγή της κυβέρνησης είναι βγαλμένη από τα εγχειρίδια μαζικής ψυχολογίας: Εάν αυξήσεις με μιας του άμεσους φόρους ο πληθυσμός θα εξεγερθεί, εάν αυξήσεις τους έμμεσους φόρους οι πολίτες θα πληρώνουν περισσότερα και δεν θα αντιδρούν. Εάν μάλιστα τους επιστρέψεις και ένα τμήμα από αυτά που τους έχεις πάρει, τότε μπορεί και να σε δοξάζουν.

Το εάν η συνταγή θα συνεχίσει να αποδίδει στις σημερινές συνθήκες που βιώνει η ελληνική κοινωνία μένει να φανεί. Το οικονομικό επιτελείο προβάλλει ότι το πλεόνασμα προκύπτει από την καλή πορεία της οικονομίας και υποστηρίζει ότι η αύξηση των εσόδων οφείλεται στη ανάπτυξη και στην μείωση της φοροδιαφυγής, βγάζοντας από τον λογαριασμό τους έμμεσους φόρους. Βέβαια τα στοιχεία για εμπορικό έλλειμμα και το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την διαψεύδουν, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση την οποία αποφεύγει να κάνει.

Σε σύγκριση με το 2019 το κόστος ζωής έχει ανέβει από 30% έως 50% περιλαμβάνοντας την ενέργεια, την στέγη και τα βασικά καταναλωτικά αγαθά. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που αντιλαμβάνεται η μέση ελληνική οικογένεια στον προϋπολογισμό της. Παράλληλα από το 2019 και μετά το ΑΕΠ αυξάνεται πάνω από 2% τον χρόνο, αθροιστικά δηλαδή αθροιστικά πάνω από 10%. Η κερδοφορία των επιχειρήσεων επίσης από το 2019 αυξάνεται, με μία προσωρινή στασιμότητα στην πανδημία.

Ωστόσο οι μισθοί παραμένουν σταθεροί, ή αυξάνονται σε αναλογία μικρότερη, τόσο σε σχέση με την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όσο και, κυρίως, σε σχέση με το κόστος ζωής. Βοηθά το ότι δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις ως στοιχείο ισορροπίας. Αυτό αντανακλάται στα επίσημα στοιχεία της Eurostat που φέρνουν σταθερά την χώρα σε μία από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, όσον αφορά την αγοραστική δύναμη και το επίπεδο διαβίωσης. Συμβάλλει δε και η μείωση του κοινωνικού μισθού, όπως δείχνει πχ η αύξηση της ατομικής συμμετοχής στις υπηρεσίες υγείας.

Το γενικό συμπέρασμα, από όποια πλευρά και αν το δει κανείς – είτε από τα εμπειρικά στοιχεία που βιώνει η μέση οικογένεια είτε από τα συνδυαστικά στατιστικά στοιχεία –  είναι ότι ενώ πράγματι αυξάνεται το ΑΕΠ και βελτιώνονται οι δείκτες του δημοσίου χρέους και αυξάνεται η κερδοφορία, εντούτοις μειώνεται το βιοτικό επίπεδο. Όχι βέβαια του συνόλου, αλλά της πλειονότητας των πολιτών.

Είναι το αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης αναδιάρθρωσης που υλοποιεί με ιδεοληπτικά εμμονή ο πρωθυπουργός από το 2019. Η ανάπτυξη περιορίζεται στις μεγάλες επιχειρήσεις – που είναι και η πραγματική έγνοια του Μητσοτάκη και του Κωστή Χατζηδάκη – με την υπόθεση εργασίας, που δεν έχει επιβεβαιωθεί πουθενά, ότι εφόσον αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων θα διαχυθεί με μαγικό τρόπο προς την βάση της οικονομικής πυραμίδας. 

Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση σε πανικό

Η κυβέρνηση καταφεύγει στα επιδόματα που όμως θα δοθούν τον Νοέμβριο, σε επτά μήνες, οι δε εξαγγελίες για τις φοροελαφρύνσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβριο και θα υλοποιηθούν από τον επόμενο χρόνο. Θα ήταν πολύ πιο σύμφωνο με την πολιτική λογική η οικονομική πολιτική να αναγγελθεί συνολικά στην ΔΕΘ. Το ερώτημα είναι γιατί η κυβέρνηση το κάνει τώρα; Σκοπεύει να πάει σε εκλογές;

Η απάντηση είναι ότι η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της, ευελπιστώντας ότι οι εξαγγελίες της επικοινωνιακά θα προεξοφληθούν από τώρα. Για να έχει ανοικτές τις επιλογές του (αλλαγή πρωθυπουργού εν πλω, πρόωρες εκλογές, εξάντληση της τετραετίας), ο πρωθυπουργός θα πρέπει να διαθέτει ένα μίνιμουμ κοινωνικής συναίνεσης που εξασφαλίζουν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων.

Τις επόμενες ημέρες οι δημοσκοπικές εταιρείες θα επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Τα νούμερα έχουν βγει πριν από τις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση θα είναι ανεβασμένη, λιγότερο στις μεγάλες δημοσκοπικές, περί το 28% στις μικρότερες. Επιστροφή δηλαδή στον στόχο του 30%. Στην δεύτερη θέση θα είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 15%-17%. Και μετά το χάος.

Συμπέρασμα: Μπορεί η κυβέρνηση με τις υποκλοπές και την συγκάλυψη των Τεμπών να έχει παραβιάσει κάθε άρθρο του Συντάγματος για την δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, μπορεί σε συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας να έχει μειώσει το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, αλλά τα ενσωματωμένα ΜΜΕ θα συνεχίζουν το τροπάρι τους: “Ο Κυριάκος είναι η μόνη λύση”… 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx