ΘΕΜΑ

Ο Μπογδάνος έπαιξε με τα αντικομμουνιστικά φαντάσματα στη ΝΔ

Ο Μπογδάνος έπαιξε με τα αντικομμουνιστικά φαντάσματα στη Νέα Δημοκρατία, Γιώργος Λυκοκάπης

«O Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ότι ήταν οι κομμουνιστές», ήταν ένα χαρακτηρισμό απόσπασμα από την ομιλία του, πρώην πλέον βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου, ομιλία που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και τελικώς της διαγραφή του, με απόφαση του πρωθυπουργού.

Το τελευταίο διάστημα ο νεαρός βουλευτής εξέφραζε το ιδεολογικό ρεύμα της Νέας Δεξιάς στο εσωτερικό της ΝΔ, προς άγρα των ψήφων της Ά Αθηνών. Το ρεύμα αυτό βασίζεται στο τρίπτυχο ασφάλεια-μεταναστευτικό-Ισλάμ, με τον κ. Μπογδάνο να εξαπολύει εσωκομματικά πυρά κατά του πρώην υπουργού Δημοσίας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ από τα “βέλη” του δεν ξέφυγε ούτε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού για το ανώτατο αξίωμα.

Σε αντίθεση όμως με την παραδοσιακή ακροδεξιά, το σύγχρονο ρεύμα της Νέας Δεξιάς, από το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν μέχρι την “Εναλλακτική για την Γερμανία”, εμφανίζεται πιο “gay friendly”, ενώ έχει πάρει προ πολλού “διαζύγιο” από τον αντισημιτισμό. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Μπογδάνος υποστήριζε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ, σε αντίθεση με τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΛΑΟΣ που είναι στην κυβέρνηση (Άδωνι Γεωργιάδη, Θάνο Πλεύρη, Μάκη Βορίδη) δεν είχε βρεθεί ποτέ στην δυσάρεστη θέση να απολογείται για αντισημιτικές δηλώσεις του παρελθόντος.

Όμως το “αντάρτικο” του κ. Μπογδάνου περιλάμβανε και “αυτογκόλ”, όπως η απόφαση του να δημοσιοποιήσει σε ιστότοπο (του οποίου παλαιότερα υπήρξε ιδιοκτήτης) μία λίστα με ονόματα μαθητών μεταναστών σε σχολείο στο κέντρο της Αθήνας. Ο ίδιος υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση μετά τις οργισμένες αντιδράσεις και την “κίτρινη κάρτα” που του είχε δείξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η κάρτα αυτή έγινε τελικώς “κόκκινη” για εμφυλιοπολεμικές τοποθετήσεις του κ. Μπογδάνου, τις οποίες βέβαια είχε πολλάκις επαναλάβει στο παρελθόν.

“Εμφύλιος” με το ΚΚΕ

Όπως είπαμε, τα πυρά του κ. Μπογδάνου δεν περιορίζονταν μόνο στο Ισλάμ ή τον Χρυσοχοϊδη, αλλά περιλάμβαναν και μία σκληρή πολεμική κατά της Αριστεράς, ειδικότερα κατά του ΚΚΕ, με μία επιχειρηματολογία που θύμιζε το λεξιλόγιο της εμφυλιοπολεμικής δεξιάς. Ο κ. Μπογδάνος είχε αποκαλέσει τα μέλη του ΚΚΕ «εν δυνάμει δολοφόνους», όταν είχαν πραγματοποιήσει μία μικρή συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο τον περασμένο Νοέμβριο, εν μέσω lockdown.

Οι εμφυλιοπολεμικές τοποθετήσεις του κ. Μπογδάνου και ειδικότερα η επίκληση της φράσης του ηγέτη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ (αλλά και αρχηγού της διαβόητης αντικομμουνιστικής οργάνωσης “Χ” στην Κατοχή και τον εμφύλιο) Γεώργιου Γρίβα, εκτροχίασε την συζήτηση για την ελληνογαλλική συμφωνία σε μία εμφυλιoπολεμικού τύπου αντιπαράθεση, γεγονός που έφερε την οργισμένη αντίδραση του κ. Δένδια.

Όπως προαναφέραμε δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε αυτό ο κ. Μπογδάνος, ο οποίος έχει κερδίσει από το ΑΚΕΛ το προσωνύμιο «σεσημασμένος ακροδεξιός», ήδη από το 2019, για παλαιότερη αναφορά του σε «σκοτεινές σελίδες του κυπριακού Κομμουνιστικού Κόμματος». Όμως οι νέες τοποθετήσεις του έγιναν σε ένα, τουλάχιστον άστοχο, πολιτικό timing. Διότι, προηγουμένως ο κ. Δένδιας είχε απαντήσει με νηφαλιότητα και σε ήπιους τόνους στις αντιδράσεις της Αριστερής αντιπολίτευσης για την ελληνογαλλική Συμφωνία, η οποία αντικειμενικά έδωσε πολλούς πόντους στην κυβέρνηση και προσωπικά στον ίδιο.

Για τον υπουργό Εξωτερικών πρώτο θέμα έπρεπε να ήταν ο καιροσκοπισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία για μικροπολιτικούς εμφανίζονταν να καταψηφίζει μία στρατηγική Συμφωνία την οποία έναν χρόνο πριν υποστήριζε και όχι η παρουσία βουλευτών και στελεχών της ΝΔ στο Βίτσι. Εξ’ ου και η έκρηξη του:

Η επανεμφάνιση του νεοναζισμού

Οι τελευταίες παρεμβάσεις του κ. Μπογδάνου έγιναν όμως και στην σκιά των πρωτοφανών επεισοδίων στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Από την μία πλευρά ήταν νεοναζί, χούλιγκαν και ομάδες μαθητών και από την άλλη οι φοιτητικές οργανώσεις της Αριστεράς και της ΚΝΕ. Η βίαιη επανεμφάνιση του νεοναζισμού δεν είχε ως ιδεολογικό σημείο αναφοράς το μεταναστευτικό ή μία “βεντέτα” με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά μία εμφυλιοπολεμικού “χρώματος” σύγκρουση με τις παραδοσιακές οργανώσεις της Αριστεράς, ο ακτιβισμός της οποίας (ειδικά αυτός του ΚΚΕ), ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως “ανώδυνος” για το σύστημα.

Αυτοί, τουλάχιστον ισχυρίζονται οι “αντισυστημικοί” επικριτές του ΚΚΕ, ενθυμούμενη την στάση του κόμματος στα πρώτα μνημονιακά χρόνια, όταν απέφευγε να ταυτιστεί με το κίνημα των “Αγανακτισμένων”, σε αντίθεση με στελέχη της (τότε αντιμνημονιακής) ΝΔ που μετείχαν στις συγκεντρώσεις της “πάνω πλατείας”. Το ΚΚΕ ήταν ίσως το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που είχε επιλέξει μία σχεδόν “καθώς πρέπει” αστική κοινοβουλευτική συμπεριφορά τα κρίσιμα εκείνα χρόνια, με μόνη “παραφωνία” τον τόμο του μνημονίου που είχε εκτοξεύσει βουλευτής του προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο!

Ενώ μαίνονταν, λοιπόν, ακόμα τα επεισόδια, υπουργοί της ΝΔ είχαν αποφύγει να αναφερθούν σε «ακροδεξιά» ή «νεοναζιστική βία», μιλώντας γενικά και αόριστα για καταδίκη της βίας «από όπου και αν προέρχεται», καταδικάζοντας μόνο την «διακοπή των μαθημάτων»! Ο πρώτος που το έκανε ξεκάθαρα ήταν ο Νίκος Δένδιας που μίλησε στο Athens Democracy Forum για «τάγματα εφόδου που δεν θα γίνουν ανεκτά» και ακολούθησαν μετέπειτα η Κεραμέως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που άρχισαν να αναφέρονται σε «νεοναζιστική βία».

Τα γεγονότα τελικώς δικαίωσαν τον κ. Δένδια: μετά τα επεισόδια στην Σταυρόπουλη, ακολούθησαν νέα επεισόδια από ομάδες ακροδεξιών μαθητών και νεοναζί στον Εύοσμο, ενώ λίγο αργότερα νεοναζιστικές ομάδες πραγματοποίησαν απρόκλητες επιθέσεις σε μέλη της ΚΝΕ που μοίραζαν φυλλάδια στην Θεσσαλονίκη και σε μία μικρή συγκέντρωση μιας αριστερής οργάνωσης στο Νέο Ηράκλειο, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς στελεχών της ΝΔ στα social media (με χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναρτήσεις της γνωστής “θαυμάστριας” του Μπογδάνου Αφροδίτης Λατινοπούλου) που σχεδόν είχαν αποδώσει την νεοναζιστική βία σε «νόμιμη άμυνα κατά των ταγμάτων εφόδου του ΚΚΕ».

Σαφή διαχωριστική γραμμή

Ο υπουργός Εξωτερικών, σε υψηλούς τόνους, δεν περιορίστηκε να καταδικάσει την εμφυλιοπολεμική ρητορική του βουλευτή. Επιπλέον, χαρακτήρισε «απαράδεκτη την συμπαράταξη με τον Ηλία Κασιδιάρη», μία σαφή αιχμή για την παλαιότερη συμμετοχή του κ. Μπογδάνου σε συγκέντρωση για το μεταναστευτικό στην πλατεία Βικτωρίας, στη οποία μετείχε και το προφυλακισμένο πλέον στέλεχος της Χρυσής Αυγής.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει τις καρατομήσεις όλων των βουλευτών και των στελεχών της ΝΔ που παρευρέθηκαν στην «γιορτή μίσους» στο Βίτσι, αλλά οι συγκεκριμένοι βουλευτές συνέχισαν την παράδοση των (όπως του έλεγαν τότε) “βασιλοχουντικών της ΝΔ. Αυτοί έδιναν το παρόν στις εκδηλώσεις στο Βίτσι ή στους γάμους της βασιλικής οικογένειας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον Αλέξανδρο Παπαδόγγονα (με ένα “βαρύ” επίθετο στον κόσμο της “εθνικόφρονας” δεξιάς) και τον Μάνο Μανωλάκο, με τον τελευταίο να μην γλιτώνει την διαγραφή τελικώς από τον Κώστα Καραμανλή, όταν παρευρέθηκε στην κηδεία του Γεώργιου Παπαδόπουλου.

Ο Μπογδάνος καρατομήθηκε επειδή επέμεινε σε μία, εκτός (πολιτικού) τόπου και χρόνου πολεμική με το ΚΚΕ, το οποίο να θυμίσουμε πως έχει συγκυβερνήσει με τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, ενώ σε μία κρίσιμη στιγμή της νεότερης ιστορίας επέλεξε να υπερασπιστεί το Κοινοβούλιο, αντιπαρατιθέμενο με τους “Αγανακτισμένους”, κερδίζοντας τα εύσημα από τον τότε βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνι Γεωργιάδη!

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία πάντοτε αντιμετώπιζε με “αστική ευγένεια” το ΚΚΕ, θέλοντας να βάλει τέλος σε μία συζήτηση που μαίνεται στα “χαμηλά διαμερίσματα” της δεξιάς πολυκατοικίας, η οποία φτάνει να ζητά μέχρι και την απαγόρευση των «κόκκινων φασιστών» του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αυτά ζητά ο ιδρυτής του κόμματος “Δημιουργία Ξανά” Θάνος Τζήμερος, που “φλερτάρει” με τον Μπογδάνο, ήδη από την “κίτρινη κάρτα” που είχε λάβει για την επίμαχη λίστα που ανάρτησε με τα ονόματα των μαθητών.

Ο κ. Τζήμερος συνεργάζεται με την “Νέα Δεξιά” του Φαήλου Κρανιδιώτη, πρώην συμβούλου και προσωπικού φίλου του Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο είχε διαγράψει προ πολλού ο κ. Μητσοτάκης για μία άλλη “εμφυλιοπολεμική” του ανάρτηση, που στόχευε τον τότε υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Ο κ. Δένδιας εμμέσως υπενθύμισε μία παλαιότερη φράση του Απόστολου Ανδρεουλάκου, ενός εκ των επιφανών “βασιλοχουντικών” βουλευτών της ΝΔ, που έλεγε «εγώ είχα πρόβλημα με το Κομμουνιστικό Κόμμα τότε, όχι τώρα», θέλοντας να “μαζέψει” μία ξεπερασμένη εμφυλιοπολεμική ρητορική που αλλοιώνει το παραδοσιακό ιδεολογικό στίγμα της ΝΔ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx