Ο νέος δικομματισμός που σχεδιάζει ο Τσίπρας

Νεφέλη Λυγερού
1411

Ένα αλλιώτικο πολιτικό σκηνικό επιχειρεί να διαμορφώσει το Μέγαρο Μαξίμου, με τομή την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξάλλου, όσους τακτικισμούς και να πραγματοποιήσει, γεγονός παραμένει ότι πορεύεται πλέον έχοντας μαζί με τους πρόθυμους 150 βουλευτές. Ο Κώστας Ζουράρις μπορεί να της έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν αποτελεί μέρος της συμπολίτευσης.

Όλα αυτά οκτώ μήνες πριν από την το τέλος της τετραετίας. Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται, τουλάχιστον δημόσια, υπέρ της εξάντλησης της κυβερνητικής θητείας, υιοθετώντας τη ρητορική του πρωθυπουργού που μιλάει για κάλπες τον Οκτώβρη. Ωστόσο, οι περισσότεροι πίσω από κλειστές πόρτες συζητούν πολύ σοβαρά το σενάριο να στήσουν και εθνικές κάλπες τον Μάιο.

Αν και επίσημα ο κυβερνητικός σχεδιασμός εκτείνεται μέχρι τον Οκτώβρη, δεν υπάρχουν πολιτικά καύσιμα για να φτάσει η κυβέρνηση μέχρι εκεί. Θα μπορούσε θεωρητικά, αλλά θα έφτανε τραυματισμένη. Ο Μάιος, λοιπόν, είναι στο τραπέζι, αλλά όχι και ο Μάρτιος ή Απρίλιος, όπως ήθελαν κάποιες πληροφορίες για αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο αυτό ποτέ δεν συζητήθηκε σοβαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, όπως συμβαίνει και στον πόλεμο, έτσι και στις εκλογές το μισό μιας νίκης είναι η επιλογή του πεδίου μάχης και του χρόνου διεξαγωγής της, για να θυμηθούμε τον Γάλλο Jacques Deval. Παρ’ ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο ακόμα ελπίζει ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την πρωτιά, κατά βάθος παλεύει για τη μικρότερη δυνατή εκλογική ήττα.

Νε ξεχαστεί το Μακεδονικό

Από την άλλη πλευρά, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως χρειάζονται χρόνο για να ξεχαστεί το Μακεδονικό. Μία φράση που αποδίδεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό και που ειπώθηκε σε κλειστή σύσκεψη, εάν δεν είναι πολιτική μπλόφα, δείχνει Οκτώβρη: «Θα συνεχίσουμε με θετικές αποφάσεις μέχρι την τελευταία ημέρα». Όποιο, όμως, και αν είναι το χρονοδιάγραμμα, επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι η εδραίωση ενός νέου δικομματισμού, με τον ίδιο να διεκδικεί την πολιτική ηγεμονία στον χώρο της κεντροαριστεράς και την εκλογική έκφρασή του. Μέλος της κυβέρνησης μας το περιέγραψε ως εξής: «πλατύ προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο».

Η Συμφωνία των Πρεσπών δείχνει να συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη οδηγεί σε μία αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, καθώς έχει διεμβολίσει ή και διαλύσει τα μικρότερα κόμματα που βρίσκονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Στρατηγικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα το επόμενο διάστημα είναι να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ. Παρ’ όλα αυτά, οι οδηγίες που έχουν δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου στους υπουργούς, αλλά και στα τηλεοπτικά προβεβλημένα στελέχη είναι σαφής: «κρατήστε δημόσια αποστάσεις. Αφήστε τους να φαγωθούν, μη φανεί ότι εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά τους, ότι θέλουμε να τους λεηλατήσουμε».

Σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν πλευρές

Στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Blacklist, ο βασικός χαρακτήρας, ένας πρώην πράκτορας, έχει μετατρέψει σε μότο την ατάκα «σε αυτόν τον κόσμο δεν υπάρχουν πλευρές. Υπάρχουν μόνο παίκτες». Δεν είναι γνωστό αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι φαν της σειράς, αλλά δεν χωράει αμφιβολία ότι υιοθετεί τη συγκεκριμένη οπτική, ιδιαίτερα κατά της διάρκεια μίας οιονεί προεκλογικής περιόδου.

Ο πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου έχει στενέψει, με αποτέλεσμα οι παίκτες που εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός να είναι ελάχιστοι. Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που μπορούν να αντέξουν σε αυτή την τελευταία παρτίδα. Αντιθέτως, οι προεκλογικού χαρακτήρα συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι σχεδόν καθημερινές. Μαθαίνουμε πως στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έθεσε έναν στόχο, τον οποίο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί εφικτό. Μέχρι την προκήρυξη των εκλογών να μειωθεί η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο ελάχιστο.

Στις κλειστές συσκέψεις κάνουν λόγο για κάτω από πέντε μονάδες. Πιο συγκεκριμένα δηλαδή, το πρωθυπουργικό επιτελείο θα παλέψει με νύχια και με δόντια να αντιστρέψει το προβάδισμα της ΝΔ, ή τουλάχιστον η αξιωματική αντιπολίτευση να μην εξασφαλίσει αυτοδυναμία. «Αν μετά το μνημόνιο και το Μακεδονικό χάσουμε στο παρα τσακ ε τότε νικήσαμε», λέει κυβερνητικός παράγοντας.

Η στρατηγική που έχει χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως επιθετική. Για του λόγου το αληθές, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του συνεχίζει να χρησιμοποιεί σαν επιθετικά όπλα πρόσωπα που το καθένα από τη θέση και τον ρόλο του είναι οι σημαιοφόροι των δικαστικών διώξεων. Κομβικό ρόλο παίζουν οι υπουργοί Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος και Χριστόφορος Βερναρδάκης. Το πρόσωπο, ωστόσο, που έχει την πιο βαρύνουσα πολιτική άποψη και που ασκεί τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στον Αλέξη Τσίπρα είναι ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου Θανάσης Καρτερός.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.