ΑΠΟΨΗ

Ο νόμος του Μέρφυ και οι εκλογές

Ο νόμος του Μέρφυ και οι εκλογές, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Η  Παρασκευάτικη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στον νομό ΄Εβρου είναι σημαντική όχι μόνον για την ολοκλήρωση του φράκτη με την Τουρκία αλλά και γιατί ρίπτει φως στις συνέπειες της ακυβερνησίας στην γειτονική Βουλγαρία που φαίνεται να πως διαπερνάται από τον “νόμο Μέρφυ της ακυβερνησίας” 

Εδώ και δύο χρόνια, οι Βούλγαροι στερούνται σταθεράς κυβερνήσεως και διευθύνονται από υπηρεσιακές, οι οποίες στερούνται κοινοβουλευτικής νομιμοποιήσεως, για την αντιμετώπιση των τρεχόντων προβλημάτων αλλά και δυνατοτήτων της Βουλγαρίας. Μεταξύ αυτών, ο υψηλός πληθωρισμός κι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων δια την μετά τον κινεζοϊό οικονομική ανάπτυξη προς την καταπολέμηση της της ανεργίας. Τα ληπτέα μέτρα εμποδίζονται από την ακυβερνησία. Τέλος αλλά όχι άνευ σημασίας, το μακροπρόθεσμον πρόβλημα της υπογεννητικότητος του βουλγαρικού λαού  που επιβάλλει την αντιμετώπιση του από τούδε εν όψει του δημογραφικού Αρμαγεδδώνος το 2060.

Τα ζητήματα αυτά δεν είναι άγνωστα στην χώρα μας. Η ακρίβεια της ζωής τροφοδοτείται από τα πολυάριθμα καρτέλ του ιδιωτικού τομέα (τροφίμων , καυσίμων και οικοδομικών υλικών) και δεν αντιμετωπίζεται με τα… μικρά καλάθια του, τύπου Γεωργιάδη, παρά με το άνοιγμα της αγοράς πχ. την εισαγωγή φθηνής βενζίνης από την Ιταλία. Δεν έχουν μικρότερη συμμετοχή στην άνοδο του κόστους ζωής τα δημόσια μονοπώλια , όπως η ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΔΕΠΑ κι η ΕΥΔΑΠ, που ανεβάζουν συνεχώς τις τιμές των υπηρεσιών του με πρόφαση τις διεθνείς ανατιμήσεις.

Ο θυμός και οι αμφιβολίες

Πρόσφατο παράδειγμα το φυσικό αέριο, η διεθνής τιμή του οποίου έχει επανέλθη στα προ της ενεργειακής κρίσεως επίπεδα αλλά επιτοπίως έχει διπλασιασθή. Στην Γερμανία, ο πληθωρισμός “τρέχει” με 6% και στην χώρα μας με υψηλότερο ποσοστό. Γιατί άραγε αφού είμαστε “όλοι μέσα στο ευρώ”;

Τώρα, στα προβλήματα μας προστίθεται ο κίνδυνος της ακυβερνησίας κι ας προβλέπει ο κ. Βορίδης ότι με μια διαφορά 4% του πρώτου κόμματος στις εκλογές της 21ης Μαΐου απ’ το δεύτερο, εξασφαλίζεται κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Πρώτον, είναι αμφίβολο το ποσοστό αυτό και “στασιάζεται” από τον θυμό του εκλογικού σώματος μετά τα Τέμπη, που εκμεταλλεύονται τα μικρά λεγόμενα κόμματα που θα εισέλθουν στην Bουλή με 3%. Δεύτερον, υπάρχει κι η επομένη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Πότε όμως; Τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο – οπότε πολλά είναι δυνατόν να συμβούν.

Ο νόμος του Μέρφυ «ό,τι είναι να πάει στραβά θα πάει στραβά» ισχύει και στις βουλευτικές εκλογές. Γι’ αυτό χρειάζεται ετοιμότητα του κ. Μητσοτάκη να αναζητήσει συμμάχους ώστε ν’ αποφύγει την  επανάληψη των εκλογών. Ο τόπος δεν αντέχει ακυβερνησία ακόμη κι ολίγων μηνών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx