Ο “ούριος άνεμος” και η 3η αξιολόγηση

Ο “ούριος άνεμος” και η 3η αξιολόγηση

του Σταύρου Λυγερού  – 

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί κλίμα ευφορίας. Θεωρούν ότι τόσο οι συνομιλίες με τον πρόεδρο Τραμπ όσο και η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ, διαμορφώνουν αφενός θετικό κλίμα για την Ελλάδα στο διεθνές επίπεδο, αφετέρου ενισχύουν πολιτικά την κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο. Οι ίδιες πηγές, άλλωστε, διαβεβαιώνουν πως έχουν κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις και από την Ευρωζώνη και από το ΔΝΤ ότι πρόθεσή τους είναι η 3η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, χωρίς να τεθούν πρόσθετοι όροι.

Σύμφωνα με συνεργάτη του πρωθυπουργού, η εκτίμηση που κυριαρχεί στο Μαξίμου είναι ότι οι επαφές στην Ουάσιγκτον καθιέρωσαν οριστικά και αμετάκλητα τον Αλέξη Τσίπρα όχι απλώς ως συνομιλητή, αλλά και ως κεντρικό παράγοντα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Δύση. Πάντα κατά την εκτίμησή τους, ο άλλοτε αποσυνάγωγος στην ΕΕ αντιμετωπίζεται πλέον ως παράγοντας σταθερότητας, με τον οποίον Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διαπραγματεύονται και κλείνουν συμφωνίες.

Είναι ακριβές ότι η εξομάλυνση των σχέσεων του Τσίπρα του με τους Ευρωπαίους ηγέτες έχει συντελεστεί εδώ και καιρό. Αποτυπώνεται στις συνόδους κορυφής, στη συνεχή επαφή του με την Άγκελα Μέρκελ και στην προνομιακή σχέση του με τον Εμμανουέλ Μακρόν, έτσι όπως αυτή φάνηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. Προφανώς, αυτό συνέβη, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός αρχικά υπέγραψε και ψήφισε το 3ο Μνημόνιο και από τότε το εφαρμόζει με σχετική συνέπεια, ουσιαστικά παρακάμπτοντας το πολιτικό-εκλογικό κόστος.

Παρωχημένα ιδεολογικά στερεότυπα

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ομολογούν πως τα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις ΗΠΑ, είναι αντίθετα με τα παραδοσιακά στερεότυπα της Αριστεράς και προκαλούν τα εξαρτημένα αντανακλαστικά και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως δεν μπορείς να ασκείς κρατική πολιτική με παρωχημένα ιδεολογικά στερεότυπα. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έχει εδώ και πολύ καιρό βάλει ολοταχώς πλώρη για να εκφράσει πολιτικά τον χώρο της Κεντροαριστεράς και κατ’ αυτό τον τρόπο να παγιωθεί ως ένας από τους δύο πυλώνες του πολιτικού συστήματος.

Ο άνεμος διεθνώς, άλλωστε, είναι ούριος για την Αθήνα και ειδικότερα για την κυβέρνηση. Κατά την εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών, το ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν αναμένεται στο ορατό μέλλον να γεφυρωθεί, γεγονός που εκ των πραγμάτων ωθεί την Ουάσιγκτον να μετατρέψει σε πράξη τη ρητορική περί αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Εάν η διαδικασία αυτή προχωρήσει εξ αντικειμένου η Ελλάδα θα αποκτήσει στρατηγική σημασία για το σύνολο της Δύσης, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα ενισχύσει τη σημερινή αδύναμη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας και έναντι των δανειστών.

Πηγή από το Μαξίμου αναγνωρίζει ότι η εφαρμογή του 3ου Μνημονίου είχε μεγάλο πολιτικό και εκλογικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι πίσω. Θεωρεί ότι το στοίχημα είναι να καταστεί δυνατή η έξοδος από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, χωρίς πρόσθετους όρους.

Διαβεβαιώνει ότι απόφαση του πρωθυπουργού, που έχει διαμηνυθεί ρητά στους εμπλεκόμενους υπουργούς, είναι τα γίνουν όσα χρειάζονται για να τελειώνει μία ώρα αρχύτερα η 3η αξιολόγηση, έστω κι αν στις σχετικές διαπραγματεύσεις δεν επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε, το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο με καθυστερήσεις ή διαπραγματευτικούς ελιγμούς. Κατά την ίδια πηγή, το κλίμα είναι θετικό, αλλά τα εμπόδια δεν έχουν αρθεί.

Ούριος άνεμος

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι το κλίμα που επικρατεί και στην Ουάσιγκτον και στην ΕΕ για το ελληνικό πρόβλημα λειτουργεί εκ των πραγμάτων υπέρ της κυβέρνησης. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν πολιτική σταθερότητα, άμβλυνση της πόλωσης και βεβαίως όχι πρόωρες εκλογές.

Αντιμετωπίζουν, μάλιστα, με δυσφορία κινήσεις της αντιπολίτευσης που κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το μήνυμα που έχει σταλεί στον Μητσοτάκη από τια αρχές του καλοκαιριού είναι να ρίξει τους τόνους και να περιμένει τη σειρά του. Θεωρούν, άλλωστε, σχεδόν δεδομένη τη νίκη του στις επόμενες εκλογές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και θεσμικοί φορείς του επιχειρηματικού κόσμου.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε παράγοντας του κόσμου των μεγάλων επιχειρήσεων κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν κοινό παρονομαστή τον μνημονιακό οδικό χάρτη και πολύ μεγάλες συμπτώσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Το γεγονός αυτό δημιουργεί την αντικειμενική βάση για ευρύτατη συναίνεση. Πράγματι, η οξύτητα που υπάρχει στην πολιτική σκηνή προκύπτει από “καθεστωτικού” χαρακτήρα αντιθέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι