ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο πόλεμος Ανδρουλάκη-Documento λόγω Huawei

Ο πόλεμος Ανδρουλάκη-Documento λόγω Huawei, Θάνος Κάλλης

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη με δημοσιογράφους. Αφορμή αποτέλεσε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Documento την περασμένη Κυριακή, όπου προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης: τις επισυνδέσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Ειδικότερα, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν υπό το φως αποκαλύψεων των New York Times σχετικά με τις προσπάθειες της κινεζικής πολυεθνικής εταιρίας Huawei να επηρεάσει Έλληνες αξιωματούχους, ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντά της, στο πρωτοσέλιδο του Documento (1/10) με τίτλο “Κοριοί στον Ανδρουλάκη λόγω Huawei” αναφερόταν πως «το ντόμινο της Κίνας οδήγησε και στις ελληνικές παρακολουθήσεις» και πως «αποκαλύπτονται οι “εθνικοί λόγοι” για τους οποίους παγίδευσε ο Μητσοτάκης τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ».

Το δημοσίευμα έγραφε πως στο πλαίσιο επαφών του κινεζικού τεχνολογικού γίγαντα με ευρωβουλευτές για την προώθηση της πολιτική της, υπάρχουν κάποιες συνομιλίες στο οποίο εμφανίζεται ενδιαφέρον για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που «φαίνεται ότι έχει επαφές με Κινέζους που είναι υπό συνεχή έλεγχο» πριν την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ.

«Συγκεκριμένα, δυτικές µυστικές υπηρεσίες, µε ενδιάµεσο τις υπηρεσίες των βαλτικών χωρών και κυρίως της Λιθουανίας, παρακολουθούν τη δραστηριότητα των Κινέζων και προχωρούν σε επίσηµες παρακολουθήσεις µε το επιχείρηµα της εθνικής ασφάλειας. Σε κάποιες από τις συνοµιλίες που καταγράφονται εµφανίζεται ενδιαφέρον για τις κινήσεις του ευρωβουλευτή τότε του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Ανδρουλάκης φαίνεται (κατά το Documento) ότι έχει επαφές µε Κινέζους, ενώ συγγενικό του πρόσωπο δραστηριοποιείται στην Κίνα. Το 2020 µυστικές υπηρεσίες χώρας της Βαλτικής ενηµερώνουν τον διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων ότι από τις παρακολουθήσεις που κάνουν έπειτα από αίτηµα των ΗΠΑ για τη διείσδυση της Κίνας στην Ευρώπη προκύπτει ενδιαφέρον για την παρακολούθηση του ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη στην Ελλάδα. Ο Κοντολέων ενηµερώνει το Μέγαρο Μαξίμου και τον Σεπτέμβριο του 2021 η ΕΥΠ θέτει υπό παρακολούθηση τον Νίκο Ανδρουλάκη. Παράλληλα δραστηριοποιείται η οµάδα του Predator, η οποία στέλνει link µε κακόβουλο λογισµικό».

Αντίδραση από ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αντέδρασε έντονα στους εν λόγω ισχυρισμούς και σχολίασε πως η εφημερίδα «υιοθετεί πλήρως και με καθυστέρηση ενός χρόνου τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας για το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος του κ. Ανδρουλάκη», θυμίζοντας ότι αυτός είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη «αποκαλύπτοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών απέναντι στο παρακράτος της Νέας Δημοκρατίας».

«Έτσι θα πράξουμε και σήμερα για όλες τις αθλιότητες» συμπλήρωσε, για να απαντήσει πως ο πρόεδρός του «ουδέποτε έχει συναντηθεί με αξιωματούχο της συγκεκριμένης κινεζικής εταιρείας. Επίσης, ως Ευρωβουλευτής έχει υπερψηφίσει σχετικά ψηφίσματα που αφορούν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, καθώς και την αντίθεση του Κοινοβουλίου στην επικύρωση εμπορικής συμφωνίας με τη συγκεκριμένη χώρα λόγω κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε Ευρωβουλευτές, εν αντιθέσει με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποιες περιπτώσεις και της Νέας Δημοκρατίας».

Επίσης, η Χαριλάου Τρικούπη κατηγόρησε το Documento ως κεντρικό βραχίονα «της μαύρης προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ που προεξοφλούσε προεκλογικά ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συρθεί σε συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, επειδή ο Πρόεδρος του είναι δήθεν “πιασμένος” και “εκβιαζόμενος”. Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Documento αποδεικνύει, όμως, και κάτι ακόμη: Οι κ.κ. Τσιπρας, Πολάκης, Παππας και Βαξεβάνης μπορεί να βρήκαν “βιτρίνα” από την Αμερική για να συνεχίσουν να έχουν ρόλο στα πράγματα, όμως μπροστά στα πρώτα αποτελέσματα της επιλογής τους, επιστρατεύουν τις πρακτικές της λασπολογίας, που ευτέλισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι τόσο απελπισμένοι, που μπροστά στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δικαιώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γρήγορη Δημητριάδη και το παρακράτος τους. Είναι ευθύνη του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου της χώρας να απομονώσει τα φαινόμενα παρακμής της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, που υπονομεύουν την αξιοπιστία και τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή» καταλήγει το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Νέο επεισόδιο 

Στο πλαίσιο συνέντευξης στη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη και την εκπομπή Kontra24 (4/10), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έβαλλε κατά συγκεκριμένων δημοσιογράφων. Όταν ο Μάριος Αραβαντινός ρώτησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την αποκάλυψη του Documento και τη σύνδεση της παρακολούθησης του με την υπόθεση της Huawei ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον δημοσιογράφο της εκπομπής και από τα βέλη που εκτόξευσε δεν ξέφυγε και ο δημοσιογράφος, Γιώργος Λακόπουλος, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να τον κατηγορεί για απίθανες προβοκάτσιες.

Ο κύριος Ανδρουλάκης είπε μεταξύ άλλων: «Τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποιούσε το Documento εις βάρος μου την Κυριακή. Αν δεν είχα πάει στον εισαγγελέα το καλοκαίρι του 2022, θα παρακολουθούσε ο κ. Μητσοτάκης το μισό πολιτικό σύστημα και δεν θα είχε πάρει χαμπάρι κανείς. Έχω κουραστεί να προσπαθούν κάποιοι να οικειοποιηθούν τον δικό μου αγώνα.

Εάν δεν πήγαινα τον Ιούλιο 2022 στον εισαγγελέα με τους δικηγόρους μου να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά, θα ήξερε κανείς στην Ελλάδα τη λέξη “Predator”; Πήγα στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην εξεταστική επιτροπή της PEGA, της οποίας το ψήφισμα έχει στην ουσία τη σφραγίδα μου» σημείωσε με έμφαση ο κ. Ανδρουλάκης.

Υπενθύμισε ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έστειλε ενημερωτικά σημειώματα σε δεκάδες στόχους του Ρredator: «Ο κ. Μενουδάκος μού έστειλε έναν φάκελο. Βγήκα στη Βουλή και τον κατέθεσα δημόσια. Προφανέστατα οι της Νέας Δημοκρατίας θέλουν να καλύψουν τον κ. Μητσοτάκη και το Μαξίμου και δεν λένε αν παρέλαβαν ανάλογου περιεχομένου φακέλους. Ρωτώ, λοιπόν, την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ: Εάν σε στελέχη σας έγινε απόπειρα παγίδευσης με το Predator, γιατί δεν βγαίνετε να το πείτε στη Βουλή;», είπε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης. Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Αραβαντινός: Κύριε Ανδρουλάκη, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί είναι ότι το Documento πρωτοστάτησε στην έρευνα και στις αποκαλύψεις που αφορούν τις υποκλοπές.

Ανδρουλάκης: Σοβαρά; θέλετε να σας απαντήσω; Εάν δεν πήγαινα τον Ιούλιο του 2022 στον εισαγγελέα…

Αραβαντινός: Να θέσω το ερώτημα και να απαντήσετε συνολικά.

Ανδρουλάκης: Έχω κουραστεί κάποιοι να προσπαθούν να οικειοποιηθούν τον δικό μου αγώνα. Απαντάω…

Αραβαντινός: Δεν θέλω να σας φιμώσω πρόεδρε. Θέλω να ρωτήσω και να απαντήσετε…

Ανδρουλάκης: Εάν δεν πήγαινα στον εισαγγελέα θα ήξερε κανείς τη λέξη Predator;

Γιάμαλη: Ένα λεπτό. Οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους, οι πολιτικοί, ιδίως εάν είναι παρακολουθούμενοι κάνουν τη δική τους δουλειά. Όμως προέκυψαν και άλλα..

Αραβαντινός: Προφανώς. Είστε εκ των πρώτων θυμάτων. Επιτρέψτε μου να θέσω το ερώτημα. Το Documento, πέρα από τη δική σας παρακολούθηση, αποκάλυψε μία σειρά από στοιχεία για παρακολουθήσεις κι άλλων μεταξύ και άλλων προσώπων, υπουργοί, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανδρουλάκης: Λέτε για τους πολιτικούς αντιπάλους. Ποιοί είναι αυτοί; Για πείτε μας. Είχανε μια λίστα και λέγανε… ακούστε.

Αραβαντινός: Ακόμη και ο κ. Καρανικόλας που ήταν και δικό σας στέλεχος.

Ανδρουλάκης: Επειδή είναι πολύ ωραίο το ερώτημα, ή μάλλον η τοποθέτησή σας.

Αραβαντινός: Δεν έχω προλάβει να κάνω το ερώτημα, δεν μου το έχετε επιτρέψει… Έκανε μία αποκάλυψη το Documento που συνδέει την παρακολούθησή σας με την περιβόητη υπόθεση της Κίνας και της Huawei.

Ανδρουλάκης: Αυτά που έλεγε ο Μητσοτάκης.

Αραβαντινός: Λέτε εσείς ότι είναι ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη. Έρχομαι και ρωτάω όμως εγώ. Η επίθεση που εξαπολύσατε στην εφημερίδα ήταν σφοδρότατη. Ήταν ενδεχομένως σφοδρότερη από αυτή που έχετε εξαπολύσει απέναντι κ. Μητσοτάκη.

Ανδρουλάκης: Καλά θα έπρεπε να ντρέπεστε γι’ αυτό που λέτε. Δηλαδή πήγα στη Δικαιοσύνη, στην PEGA (…) και Θα μου πείτε ότι δεν έχω κάνει αγώνα κατά της ΝΔ και έχω κάνει κατά του Documento. (…) Επιτρέψτε μου να σας απαντάω όπως σας
πρέπει.

Αραβαντινός: Δεν κατάλαβα κ. Ανδρουλάκη; Πώς μου πρέπει; Δεν το κατάλαβα… Θα πρέπει να ντρέπομαι επειδή έκανα ερώτηση;

Ανδρουλάκης: Λόγω αυτού που είπατε σας απάντησα… Δεν είναι ερώτηση, είναι τοποθέτηση…

Στη συνέχεια, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Ακούω ένα άλλο. Τον έχετε καλεσμένο αυτόν τον δημοσιογράφο εδώ πολλές φορές. Τον κ. Λακόπουλο, που έλεγε προχθές ότι δεν έχω κάνει μηνύσεις. (…) Εδώ ακούω πράγματα από ανθρώπους που δεν θεωρούνται δημοσιογράφοι που στηρίζουν τη ΝΔ, απίθανες, αν θέλετε, προβοκάτσιες».

Η απάντηση του Λακόπουλου

Ο δημοσιογράφος Γ. Λακόπουλος απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Ανδρουλάκη με άρθρο του  και είπε μεταξύ άλλων: «Επικαλέστηκε ότι του καταλογίζω πως ”δεν έχει κάνει μηνύσεις για τις υποκλοπές”, ενώ όπως είπε, έχει κάνει ”μηνυτήριες αναφορές” και άλλα συναφή. Προφανώς έχει τους λόγους του να τα μπερδεύει. Ποτέ όμως δεν έγραψα ότι ”δεν έχει κάνει μηνύσεις”, γενικά και αόριστα.

Αυτό που έγραψα κατ’ επανάληψη και το – επαναφέρω είναι ότι δεν έχει καταθέσει μηνύσεις συγκεκριμένα κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και του αρμοδίου για την εποπτεία της, υπηρεσίας από τη κυβέρνηση Γρηγόρη Δημητριάδη.

Μηνύσεις προσωπικά και προσδιορισμένα -ως επισήμως κατονομασθέντων για την παρακολούθησή του. Ώστε να ξεκινήσει αναγκαστικά η εξέτασή τους από τη Δικαιοσύνη, όπως ισχύει πάντα όταν μηνύεται κάποιος…Οι ”μηνυτήριες αναφορές” για ”όλα τα πρόσωπα”, όπως λέει, οι ”παραστάσεις στον Άρειο Πάγο” και οι αναφορές στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι άλλη υπόθεση. Καλώς έγιναν, αλλά ενώ βλέπει τον λύκο, ψάχνει για τον ”τορό”…

Με αυτές τις ενέργειες ζήτησε έρευνα. Αλλά για ποιο πράγμα; Έχει ομολογηθεί από τον αρχηγό της ΕΥΠ και από τον Πρωθυπουργό, ότι είχε τεθεί υπό παρακολούθηση ”που δεν έπρεπε να γίνει” – αντί του αρχικού ”νομίμως” που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση. Γνώριζε την πράξη, τους δράστες και το αδίκημα. Γιατί, ως θύμα, δεν τους έστειλε στον εισαγγελέα; Ο ίδιος είπε ότι ο Μητσοτάκης ”τον παρακολουθούσε για να τον εκβιάζει”. Αυτό το καταλάβαμε. Αυτό που αιωρείται είναι το “‘αντικείμενο”, το ”θέμα”, το πρόσχημα, η αφορμή, για την παρακολούθηση. Ούτε για αυτό δείχνει σφοδρό ενδιαφέρον ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως δεν έσπευσε – για λόγους που εξήγησε τότε -να ενημερωθεί όταν ως υπουργός ο Γιώργος Γεραπετρίτης τον κάλεσε στην ΕΥΠ για να μάθει το λόγο της επισύνδεσής του. Ετσι αν κάποια πράγματα μένουν στο σκοτάδι, από μια άποψη ευθύνεται και ο ίδιος, όπως και αν το δικαιολογεί», συμπληρώνει μεταξύ άλλων ο κ. Λακόπουλος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι