Ο Πρωθυπουργός που δεν ήξερε τίποτα!
06/07/2025
«Πίστευα και πιστεύω ότι η μεγάλη παθογένεια του τόπου είναι αυτό το βαθύ κράτος»… Σε ποιον ανήκει η παραπάνω δήλωση; α)Σε πολιτικό της αντιπολίτευσης; β) Σε θεωρητικό του δομικού Μαρξισμού; γ)Σε φιλελεύθερο ακαδημαϊκό; δ)Τίποτα από τα παραπάνω;
Όσοι επέλεξαν το ”δ” ευτύχησαν γιατί ο άνδρας και οι συνθήκες είναι γνωστές. Η δήλωση ανήκει στον Έλληνα πρωθυπουργό που διανύει τον έκτο χρόνο της θητείας του. Και αν κάτι παραμένει σταθερό σε αυτά τα έξι χρόνια δεν είναι άλλο από το μοτίβο που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου ως προς την υπεράσπιση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όποτε ο τελευταίος βρίσκεται στη δύσκολη θέση να συναντήσει τις συνέπειες των επιλογών του…
Μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα
«Η επιστημονική μελέτη των κ. Τσιόδρα και Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την επίσημη δημοσίευσή της». Αυτά δήλωνε τον Δεκέμβρη του 2021 – εν μέσω της πανδημίας του Covid – ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας για το αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση ο πρωθυπουργός είχαν γνώση μελέτη των Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.
Σημειώνεται πως ο κ. Λύτρας δήλωνε τότε πως η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο τη συγκεκριμένη έκθεση. Σε εντελώς αντίθετη τροχιά, ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα διαβεβαίωνε λίγες ημέρες πριν τη δημοσίευση της έκθεσης πως δεν γνώριζε για καμία σχετική μελέτη. «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!» θα έλεγε από το βήμα της Βουλής.
Επρόκειτο για την πρώτη φορά που θα έμπαινε σε δοκιμή η τακτική του “πρωθυπουργού που δεν ξέρει”.
Δεν ήξερε για τις υποκλοπές
Ήταν Αύγουστος του 2022 όταν “έσκασε” το μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών με τα πρώτα στοιχεία να αφορούν στην παρακολούθηση από την ΕΥΠ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑ, Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό μετά από εισήγηση των επικοινωνιακών συμβούλων του και ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ».
Τέμπη: «Δεν είχε εικόνα του χάους»
Η τρίτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ανήξερος με ευθύνη των υπουργών του είναι με την τραγωδία των Τεμπών, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε στις 14/3 και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για το χάος στον ΟΣΕ, καθώς κανένας, ούτε ο Κώστας Καραμανλής, δεν τον ενημέρωσε επί τέσσερα χρόνια για το χάος και το αλαλούμ στον οργανισμό.
«Προφανώς σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει. Προφανώς οι αρμόδιοι έπρεπε να ξέρουν. Δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα στον πρωθυπουργό, δεν είχε μεταφερθεί το χάος. Όλη η αλυσίδα των υπευθύνων, από τη διοίκηση του ΟΣΕ μέχρι τον υπουργό, έχει ευθύνη».
Το μοτίβο της υγειονομικής ζώνης
Με διάφορες παραλλαγές υπάρχει ένα μοτίβο που ακολουθείται κάθε φορά που ο σημερινός πρωθυπουργός είναι “στρυμωγμένος”. Σε πρώτη φάση επιχειρείται να αποσυνδεθεί από τις ευθύνες του σκανδάλου, σε μια λογική να δημιουργηθεί μια “υγειονομική ζώνη” που θα του επιτρέψει να μεταθέσει τις ευθύνες στους υφιστάμενούς του. Οι τελευταίοι παραιτούνται, καρατομούνται ή οδηγούνται σε “ελαφρά τιμωρία”, κατά το πρότυπο της Προανακριτικής Τριαντόπουλου.
Σε δεύτερη φάση ο αγνοών τα τερατώδη που συμβαίνουν γύρω του πρωθυπουργός εμφανίζεται ως διορθωτής και τιμωρός που παίρνει πρωτοβουλίες για να διορθώσει τις αδικίες. Ο προδομένος μονάρχης αποκαθίσταται στις συνειδήσεις μας ως έντιμος πολεμιστής του φιλελευθερισμού, ελληνικού, ευρωπαϊκού – και γιατί όχι παγκόσμιου;
«Όχι απλά γνώριζε ο πρωθυπουργός την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε το πολιτικό θάρρος και με πολλές παραδοχές να την αντιμετωπίσει», ισχυρίστηκε προκλητικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, το πρωί του Σαββάτου, στον ΣΚΑΙ, εν μέσω όσων ανατριχιαστικών βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με το πολύκροτο σκάνδαλο που αφορά τον “αμαρτωλό” ΟΠΕΚΕΠΕ. «Όσα ΑΦΜ πήγαν στη δικαιοσύνη να ελεγχθούν ως παράνομα δεν πληρώθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά, αποκρούοντας τις καταγγελίες για το “ξεπάγωμα” των αμαρτωλών ΑΦΜ.
«Αν δεν γνωρίζει είναι επικίνδυνος και αν γνωρίζει, είναι συνένοχος» δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, σε άρθρο του στο “Βήμα” για το ζήτημα και σε μια σπάνια για τον ίδιο στιγμή πολιτικής διαύγειας.
Ο ίδιος πάντως ο Μητσοτάκης είχε φροντίσει να διαβεβαιώσει στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα προ διετίας ότι οι υπουργοί του είναι δύσκολο να τον κοροϊδέψουν. Συγκεκριμένα: «Οι υπουργοί μου γνωρίζουν ότι ξέρω πολύ καλά τα χαρτοφυλάκιά τους, άρα είναι δύσκολο να με κοροϊδέψουν ή να μου παρουσιάσουν μια εικόνα της πραγματικότητας, διαφορετική από αυτό που πραγματικά συμβαίνει…». Μετά από αυτή τη δήλωση, η μια από τις δύο ιδιότητες κερδίζει έδαφος…