ΘΕΜΑ

Ο “επτάψυχος” Τζόνσον και το αντάρτικο των Συντηρητικών

Ο "επτάψυχος" Τζόνσον και το αντάρτικο των Συντηρητικών, Μίνωας Ράπτης

Δε λέει να σταματήσει η πίεση που δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ο λόγος που ο πολιτικός των Συντηρητικών βρίσκεται τους τελευταίους μήνες συνεχώς στο μικροσκόπιο, έχει να κάνει με το περίφημο “Partygate” όπως βαφτίστηκε από τα ΜΜΕ. Ο Τζόνσον παρά τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά του Covid-19 που είχε επιβάλλει η βρετανική κυβέρνηση στους πολίτες, πιάστηκε ουκ ολίγες φορές να τα παραβιάζει.

Ο υπέρμαχος του Brexit παλεύει να αλλάξει την ατζέντα εδώ και αρκετούς μήνες, απ’ όταν ξεκίνησαν να έρχονται στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες που αποδείκνυαν τις “ατασθαλίες” του. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διέσωσε την ραγδαία δημοσκοπική του κάθοδο και λειτούργησε ως ανάχωμα στην άνοδο των Εργατικών. Ο επτάψυχος πολιτικά Τζόνσον εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία και αξιοποίησε την κρίση προς όφελός του.

Το σκάνδαλο όμως συνεχίζει και επανέρχεται στην επιφάνεια. Χθες Πέμπτη, η Βουλή των Κοινοτήτων –όπου οι Συντηρητικοί διατηρούν την πλειοψηφία– αποφάσισε το ξεκίνημα νέας έρευνας για το περιστατικό του εορτασμού των γενεθλίων του Τζόνσον παρά τις απαγορεύσεις. Η κυβέρνηση είχε προηγουμένως επιχειρήσει να αναβάλλει την ψηφοφορία, γεγονός που πυροδότησε περισσότερες αντιδράσεις και την οδήγησε τελικά σε υποχώρηση.

Η έρευνα που αποφασίστηκε να ξεκινήσει σχετικά με το συμβάν και τη σχετική διαβεβαίωση του Βρετανού πρωθυπουργό στο Σώμα της Βουλής ότι δεν παραβιάστηκε κανένας νόμος, είναι η τρίτη που ανοίγει. Στον ίδιο έχει επιβληθεί ήδη διοικητικό πρόστιμο για τα ιδιωτικά κορονο-πάρτι, ενώ εκκρεμεί και το πόρισμα από την έρευνα της εισαγγελέως Σου Γκρέι που ελέγχει τυχόν παράνομες δραστηριότητες. Αρχικά η ηγεσία των Συντηρητικών είχε καταθέσει στη Βουλή ψήφισμα που θα καθυστερούσε την έναρξη της νέας έρευνας μέχρις ότου έχει δημοσιευθεί το πόρισμα της έρευνας Γκρέι.

Εσωκομματικό αντάρτικο

Οι έντονες αντιδράσεις εντός του κόμματος οδήγησαν τελικά τους υπεύθυνους πειθαρχίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αποσύρουν τη διάταξη και η ψηφοφορία να προχωρήσει τελικά μόνο με την πρόταση των Εργατικών, η οποία και πέρασε. Η πορεία των ερευνών –οι οποίες θα διαρκέσουν ούτως ή άλλως μήνες– ενδέχεται να είναι τέτοια που να οδηγήσει τον Τζόνσον σε παραίτηση, εάν αποδειχθεί ότι είπε ψέματα ενώπιον της Βουλής και παραπλάνησε τους βουλευτές.

Ωστόσο το πιο άμεσο πολιτικό πρόβλημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό φαίνεται να είναι οι δημόσιες πλέον εκκλήσεις βετεράνων του ίδιου του κόμματός του, να παραιτηθεί. Φυσικά το πολιτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο “ευέλικτο” σε σχέση με το ελληνικό όσον αφορά τέτοια ζητήματα, όμως δε βοηθάει τη θέση του Τζόνσον εσωκομματικά το γεγονός ότι βρίσκει ολοένα και πιο δύσκολα συμμάχους στην ίδια του την παράταξη. Κατά την διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «θα έπρεπε να έχει φύγει προ πολλού».

Η στάση του Μπέικερ θεωρείται ιδιαίτερα προβληματική για τη θέση του Τζόνσον, καθώς υπήρξε ένας απ’ τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του στην κούρσα για την ηγεσία του κόμματος το 2019 και παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην πτέρυγα των Τόρις που τάχθηκε υπέρ του Brexit – την συμμαχία δηλαδή που ανέδειξε στην κορυφή και τον ίδιο τον Μπότζο (όπως τον αποκαλούν). Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων Ουίλιαμ Γραγκ (επίσης μέλος των Συντηρητικών), δήλωσε ότι το ψήφισμα του κόμματος του αποσύρθηκε έπειτα από προειδοποίηση του ίδιου ότι θα υπέγραφε… πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση!

Μπόρις εναντίον Τόρις

Σύμφωνα δε με πηγές που επικαλείται ο Guardian, ο Τζέρεμι Χαντ που υπήρξε υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, δήλωσε στους υπεύθυνους πειθαρχίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Συντηρητικών ότι δε θα μπλοκάρει με την ψήφο του το άνοιγμα της έρευνας. Άλλος έμπειρος βουλευτής του κόμματος, δήλωσε ότι «συγχωρώ τον πρωθυπουργό για τα λάθη του, αλλά δε μπορώ να τον συγχωρήσω που είπε ψέματα στο Σώμα».

Ο Τομπάιας Έλγουντ που ως βουλευτής των Συντηρητικών έχει εκλεγεί πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων ζήτησε κι επίσημα την παραίτηση του Τζόνσον, ενώ προέτρεψε και τους συναδέλφους του μέσα απ’ τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter να σταματήσουν να στηρίζουν τον Βρετανό πρωθυπουργό. Από τη μεριά του ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαιοσύνης δεν ζήτησε μεν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, αλλά απείχε απ’ την σχετική ψηφοφορία, μην καταψηφίζοντας το αίτημα των Εργατικών για τη διεξαγωγή έρευνας.

Τον περασμένο Ιανουάριο προτού η Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ξεκινήσουν να μονοπωλούν τη διεθνή ειδησεογραφία, προηγήθηκε και το δημόσιο “άδειασμα” του Βρετανού πρωθυπουργού από την προκάτοχό του στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος Τερέζα Μέι. Η δεύτερη γυναίκα ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε προκαλέσει με ιδιαίτερα επιθετικό –για τα βρετανικά δεδομένα– τρόπο τον διάδοχό της να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Αλλάζοντας την ατζέντα

Ο Μπόρις Τζόνσον από την Ινδία όπου βρισκόταν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, αναγνώρισε ότι πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, παρά τις ολοένα αυξανόμενες φωνές εντός του κόμματος που του ζητάνε να κάνει ακριβώς αυτό. Ωστόσο, ο Βρετανός πολιτικός που είναι γνωστός για το φλεγματικό χιούμορ του, κατάφερε να προκαλέσει αντιδράσεις κι από εκεί.

Πόζαρε για φωτογράφηση μαζί με μπουλντόζες της βρετανικής κατασκευαστικής φίρμας JCB, που έχουν χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες από επίσημους φορείς της ινδικής κυβέρνησης για να γκρεμίσουν σπίτια ή επιχειρήσεις Μουσουλμάνων, οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε περιστατικά φανατικής-εξτρεμιστικής άσκησης της λατρείας ή ακόμα και λιθοβολισμού. Για το συγκεκριμένο ενσταντανέ προκλήθηκε η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδία που εγκάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό σχολιάζοντας το συμβάν.

Η είδηση αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης με τη Ρουάντα για το μεταναστευτικό. Με τις ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας να μην έχουν γίνει ακόμα γνωστές, η αρμόδια υπουργός Πρίτι Πατέλ διευκρίνισε ότι η μετατόπιση μεταναστών από τη Βρετανία στη Ρουάντα θα αφορά όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα και όχι γενικά όσους κάνουν νόμιμα αίτηση για άσυλο.

Πρόκειται για μία συμφωνία που δέχτηκε σφοδρή κριτική από μέρη της βρετανικής κοινής γνώμης και φυσικά όπως ήταν αναμενόμενο, από τους Εργατικούς. Αποτελεί ωστόσο και μία πολιτική διέξοδο για τον Τζόνσον, ο οποίος προσπαθεί να ελέγξει την πολιτική ατζέντα και να τη μετατοπίσει σε ένα πλαίσιο πολιτικών που κρίνει ότι τον συμφέρουν. Ακολουθώντας άλλωστε την ίδια λογική, υπήρξε προ ημερών ο πρώτος δυτικός αρχηγός κράτους που επισκέφθηκε το Κίεβο μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ σήμερα μόλις, προανήγγειλε και την επαναλειτουργία της βρετανικής πρεσβείας στην πόλη, σε ένδειξη υποστήριξης της Ουκρανίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx