Ο "Ευαγγελισμός" βάζει φωτιά στην οικογένεια Μητσοτάκη...

Λυγερός Σταύρος
5904
Ο

Το έργο το είχαμε ξαναδεί παλιά και έχουμε δει και τα αποτελέσματά του. Κάποιοι που κατά καιρούς βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης νομίζουν ότι μπορούν κατά τις επιθυμίες τους να μετονομάζουν οδούς και άλλη σημεία της πόλης για να γίνουν αρεστοί σε κάποιους από πάνω, ή επειδή αυτό ταιριάζει στις δικές τους προτιμήσεις. Ο λόγος, βέβαια, για τη διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε., η οποία ανακοίνωσε αυθαίρετα ότι ο σταθμός "Ευαγγελισμός" θα μετονομαστεί σε "Παύλος Μπακογιάννης" και ο σταθμός "Άγιος Δημήτριος" σε "Αλέκος Παναγούλης" (αυτό για ξεκάρφωμα!).

Όπως είναι γνωστό, η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Ειδικά ο σταθμός "Ευαγγελισμός" είναι εμβληματικός όχι μόνο, επειδή είναι κεντρικός, αλλά και επειδή σηματοδοτεί το γνωστό μεγάλο νοσοκομείο, το οποίο επισκέπτονται για διάφορους λόγους όχι μόνο Αθηναίοι, αλλά και πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας. Δεν πρόκειται για κάποιο κρίσιμο ζήτημα, αλλά είναι ενδεικτικό μίας νοοτροπίας. Και είναι αυτή η νοοτροπία που έβαλε φωτιά στα κοινωνικά δίκτυα, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να εκφράζουν την αντίθεσή τους κι όχι μόνο λόγω αχρείαστου κόστους.

Το Αττικό Μετρό Α.Ε., άλλωστε, έχει μία αρνητική προϊστορία. Παράδειγμα είναι ο σταθμός "Αγία Παρασκευή", ο οποίος, λόγω ανόητων αντιδράσεων, μετατοπίστηκε από την ομώνυμη πλατεία στο Χαλάνδρι, διατηρώντας, όμως, το αρχικό όνομα. Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από πολλές δεκαετίες μεταξύ άλλων, η οδός Πατησίων μετονομάστηκε σε "28ης Οκτωβρίου", η Πανεπιστημίου σε "Ελευθερίου Βενιζέλου" και η Πειραιώς σε "Παναγή Τσαλδάρη".

Αν και έχουν περάσει πολλές δεκαετίες, οι μετονομασίες έπεσαν στο κενό. Οι Αθηναίοι συνεχίζουν να αποκαλούν τις οδούς με τα αρχικά ονόματά τους, γεγονός που έχει δημιουργήσει μία σχιζοφρένεια: άλλη να είναι η επίσημη ονομασία και άλλη η χρησιμοποιούμενη. Και με την ευκαιρία δεν είναι καιρός πλέον να δοθεί ένα τέλος σ' αυτή τη σχιζοφρένεια;

Πληροφορίες για ενδοοικογενειακή διάσταση

Το αιχμηρά σχόλια που πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα είναι δηλωτικά. Ίσως το πιο εύστοχο, που αξίζει να αναφερθεί είναι αυτό που στόχευσε τη γνωστή πλέον Ελένη Αντωνιάδου, η οποία κατάφερε και πούλησε φύκια για μεταξωτές κορδέλες ακόμα και στην υπουργό Παιδείας, για να μη θυμηθούμε τους σοφούς του ομίλου "Διανέοσις". Κάποιος, λοιπόν, πρότεινε στο "αστέρι της NASA"(!) «να δωρίσει το όνομά της στον σταθμό της Πλατείας Συντάγματος…»!

Μετά το κύμα των αντιδράσεων, η διοίκηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. υποχώρησε άτακτα, ενώ και η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη μετονομασία. Πίσω από τη βιτρίνα, όμως, κυκλοφορούν πληροφορίες που δίνουν στην υπόθεση κάποια πολιτική χροιά και πιο συγκεκριμένα την συνδέουν με τις εσωτερικές αντιθέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη.

Είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι οι σχέσεις του Κυριάκου με την Ντόρα δεν είναι και οι καλύτερες. Ο δε υιός της πρώην υπουργού Εξωτερικών και νέος δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει "δηλώσει πίστη" στον αρχηγό της παράταξης. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αντέδρασε αρνητικά όταν πληροφορήθηκε ότι ένας τόσο κεντρικός σταθμός θα φέρει το όνομα "Μπακογιάννης", έστω κι αν θα είναι "Παύλος" κι όχι "Κώστας"...

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.