Ο ρεαλισμός του Μητσοτάκη και η εθελοτυφλία της Αριστεράς

Ο ρεαλισμός του Μητσοτάκη και ή εθελοτυφλία της Αριστεράς, Βαγγέλης Σαρακινός

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, το μεταναστευτικό, το οποίο προσλαμβάνει, καιρό τώρα, χαρακτηριστικά εθνικού ζητήματος. Απαντώντας σε ερώτηση του Βαρουφάκη, ο Μητσοτάκης, επέμεινε σταθερά στην διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος που κάνει η κυβέρνησή του, διαχωρίζοντας ουσιαστικά τους πρόσφυγες, και κατά συνέπεια δικαιούχους διεθνούς προστασίας, από τους οικονομικούς μετανάστες.

Ο Μητσοτάκης, στο ξεκίνημα της ομιλίας του επισήμανε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα διαφέρει κατά πολύ από την κρίση που αντιμετώπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Σύμφωνα με όσα είπε, τότε είχαμε μία έκρηξη προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας του γενικευμένου πολέμου στη Συρία, ενώ σήμερα το προφίλ της συντριπτικής πλειονότητας αυτών που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι εκείνο του οικονομικού μετανάστη και όχι του πρόσφυγα.

Μόνο το 2 στις 10 αφίξεις αφορούν Σύρους, είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να υποστηρίξει στη συνέχεια, για άλλη μία φορά ότι το  πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό. Η προσέγγιση αυτή, η οποία εκφράστηκε επισήμως από την κυβέρνηση της ΝΔ στις πρώτες συσκέψεις μετά την πρόσφατη τραγωδία στη Μόρια, είναι διαμετρικά αντίθετη με την κρατούσα αντίληψη των προηγούμενων ετών.

Με διαφορετική προσέγγιση 

Μια αντίληψη, η οποία θεωρούσε συλλήβδην, όσους εισέρχονταν παρανόμως στη χώρα ως κατατρεγμένους των πολιτικών του διεθνούς καπιταλισμού και κατά συνέπεια πρόσφυγες. Δυστυχώς για την Αριστερά, και ακόμη περισσότερο για τους αριστερίζοντες, η προσέγγιση Μητσοτάκη, στο συγκεκριμένο θέμα, είναι ρεαλιστική και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Με την ερώτηση Βαρουφάκη για τη Μόρια, η κυβέρνηση βρήκε μια καταπληκτική ευκαιρία να επαναλάβει, αυτή τη φορά δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αλλάζει, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης επανέλαβε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση του σε ό,τι αφορά την χορήγηση ασύλου, οι οποίες αυστηροποιούν το υπάρχον καθεστώς και βάζουν τέλος στη «μαζική παραγωγή προσφύγων».

Ο πρωθυπουργός εστίασε και στο ζήτημα της συμπεριφοράς αυτών που ζητούν άσυλο, τονίζοντας ότι η άρνηση συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, και κυρίως η μη συμμόρφωσή τους με το ειδικό καθεστώς, τεκμαίρεται αυτομάτως ότι δεν το επιθυμούν και κατά συνέπεια μπαίνουν σε διαδικασίες απέλασης. Υπεραμύνθηκε επίσης της δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, η δημιουργία των οποίων είναι ένα σωστό μέτρο με πολλαπλά οφέλη. Και αυτό γιατί από τη μια προστατεύει τους Έλληνες πολίτες από τυχόν παραβατικές συμπεριφορές ατόμων που είναι σε διαδικασία απέλασης και από την άλλη προστατεύει τους ίδιους τους παράτυπους μετανάστες, καθώς παραμένουν υπό την εποπτεία των δημοκρατικά ελεγχόμενων ελληνικών αρχών.

Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας και δράσης των ΜΚΟ, οι οποίες, όπως είπε, θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν, υπερθεμάτισε την αυξημένη φύλαξη των συνόρων και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για απουσία προστασίας αυτών. Κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση άσκησε ο πρωθυπουργός και για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Αφού είπε ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος, επισήμανε ότι η συμφωνία πρέπει να επικαιροποιηθεί, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση να αναγνωρίζει η Άγκυρα επιστροφές, όχι μόνον από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα.

Η επίσκεψη Ζεεχόφερ

Την επικαιροποίηση της συμφωνίας την έκαναν, ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ και ο κοινοτικός επίτροπος Αβραμόπουλος με τις χθεσινές επαφές τους στην Τουρκία. Ο Ζεεχόφερ ξεκίνησε με ευχαριστίες προς την Τουρκία για την συμβολή της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και δεσμεύτηκε για τη χορήγηση περισσότερης ευρωπαϊκής βοήθειας. Βερολίνο και ΕΕ υπέκυψαν ουσιαστικά στους εκβιασμούς του Ερντογάν, ενώ άκουσαν από πάνω και τις πρόσθετες απαιτήσεις του για την “ζώνη ασφαλείας” στη Συρία, ακόμη και τις θέσεις του για την Ιντλίμπ.

Ο Αβραμόπουλος έθεσε βέβαια ένα ζήτημα ότι, λόγω των αυξημένων ροών προς τα νησιά του Αιγαίου, υπάρχει «επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η πρόληψη και η ανίχνευση παράνομων εξόδων από την Τουρκία» και ότι η  συνεργασία με την Ελλάδα είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη. Ο Τούρκος συνομιλητής τους ωστόσο, ο υπουργός εσωτερικών Σοϊλού υποστήριξε ότι η Άγκυρα «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της».  Μάλιστα, αφού διόρθωσε τον Ζεεχόφερ για τα ποσά που έχει λάβει η Τουρκία από τις Βρυξέλλες, κάλεσε την ΕΕ να κάνει αυτό που της αναλογεί! Οι αφίξεις πάντως στα νησιά του βορείου Αιγαίου συνεχίζονται, αν όχι με την διευκόλυνση τουλάχιστον με την ανοχή των τουρκικών αρχών, και τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν επεκταθεί και στα Δωδεκάνησα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Μητσοτάκης είπε, από το βήμα της Βουλής, ότι η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν γίνεται να εκβιάζει την ΕΕ. Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να το κάνει. Η ομιλία του πρωθυπουργού έγινε, βεβαίως, την ώρα που ολοκληρωνόταν η επίσκεψη των Ζεεχόφερ-Αβραμόπουλου στην Άγκυρα, με την οποία αντιδρά η πλειονότητα των Γερμανών. Μάλιστα στελέχη του κόμματος «Η Αριστερά» την χαρακτήρισαν ως «άλλη μια υπόκλιση στον Ερντογάν». Μιλώντας για εθνική ομοψυχία, ο Μητσοτάκης έδειξε ότι αναμένει από την αντιπολίτευση και δη από την Αριστερά μια αναθεώρηση της στάσης της σε αυτήν την ιδιότυπη εθνική πρόκληση. Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει την απαγκίστρωση από δογματισμούς και ιδεοληψίες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι