Ο Σαρλ Μισέλ υπόσχεται καρέκλα εφεξής στην Ούρσουλα…

Ο Σαρλ Μισέλ υπόσχεται καρέκλα εφεξής στην Ούρσουλα...

Μετά από ένα βουνό από sorry και pardonne, τα οποία όμως συνόδευε πάντα με το “με παρεξηγήσατε” για το sofagate ο Σαρλ Μισέλ, επανέρχεται με “ριζοσπαστικά” σχέδια περί πρωτοκόλλου, όπου θα φέρει επανάσταση στο πόσες πολυθρόνες θα υπάρχουν κατά τις συναντήσεις μεταξύ ηγετών!

Παρότι κανείς δεν ξεχνά ότι στρογγυλοκάθισε αφήνοντας όρθια την πρόεδρο της Κομισιόν και επιμένει ότι «αν αντιδρούσε θα έκανε χειρότερα τα πράγματα», παρουσίασε σήμερα ένα σχέδιο για πολύ ουσιαστικές αλλαγές, ειρωνεύεται έμμεσα το Politico. Το βάφτισε «βελτίωση των ρυθμίσεων σχετικά με τις καρέκλες στις επίσημες συναντήσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας» και το παρουσίασε στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση που είχε μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από το περιβόητο Sofagate της περασμένης εβδομάδας.

Το ευρωπαϊκό σκέλος του αμερικανικού ιστότοπου Politico αποκαλύπτει το γραπτό σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η γλώσσα που χρησιμοποιείται όμως ουσιαστικά υποδηλώνει πολύ καθαρά την διάθεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διατηρήσει τα προνόμιά του ως νούμερου ένα της ευρωπαϊκής ηγεσίας, χωρίς όμως και να επαναληφθεί η εικόνα της Άγκυρας.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι θα πρέπει «να δοθεί αυξημένη προσοχή στις ρυθμίσεις σχετικά με ποιος κάθεται πού, ώστε να διασφαλιστεί μία αξιοπρεπής μεταχείριση και των δύο προέδρων, με παράλληλη τήρηση του πρωτοκόλλου». Επίσης, στο κείμενο που παρουσίασε ο κ. Μισέλ γίνεται λόγος για «διαμοιρασμό της δουλειάς σε σχέση με τις συναντήσεις -ποιος θα μιλά σε κάθε περίσταση- κάτι που θα πρέπει να πρέπει να συντονίζεται και να συμφωνείται εκ των προτέρων».

Το πλάνο του Μισέλ

Ο Μισέλ παρουσίασε ένα πλάνο για να «βελτιώσει τις ρυθμίσεις στο πρωτόκολλο και να έχει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ίση αντιμετώπιση», με μια γλώσσα που έδειχνε ότι είναι θέμα ευγενείας η ίση αντιμετώπιση, σαν χάρη, καθώς οι αρχηγοί κρατών εκλέγουν τον πρόεδρο του Συμβουλίου, ενώ αυτό προτείνει Πρόεδρο της Κομισιόν, ανάλογα με τη σύσταση της Ευρωβουλής και η Ευρωβουλή εν συνεχεία αποδέχεται ή όχι την πρόταση.

«Πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην τοποθέτηση των καθισμάτων ώστε να διασφαλίζεται η τιμητική μεταχείριση και των δύο προέδρων με παράλληλο σεβασμό προς το πρωτόκολλο», δηλαδή, με άλλα λόγια, ο Μισέλ είπε ότι το πρωτόκολλο (όπου σωστά έχω εγώ ως πρόεδρος του Συμβουλίου την πρωτοκαθεδρία) δεν ταυτίζεται με την τιμητική αντιμετώπιση, αλλά για λόγους διπλωματίας, κάνω έκπτωση και δέχομαι να παρουσιαζόμαστε ως ίσοι προς τρίτους.

Επίσης τονίζει την φράση «να συμμετέχουν τα τμήματα πρωτοκόλλου και των δύο θεσμών στην προετοιμασία των συναντήσεων με ξένους ηγέτες και κάθε νέος κανόνας θα εισαχθεί χωρίς να προκληθεί καμία αλλαγή σε όσους κανόνες ήδη ισχύουν επί της ουσίας». Το έγγραφο αυτό συντάχθηκε από τον Σαρλ Μισέλ μετά από τηλεφώνημα του στενού συνεργάτη της φον ντερ Λάιεν, του Μπιόρν Ζάιμπερτ, ο οποίος ζήτησε να ξεκαθαριστούν οι συνθήκες που ισχύουν για την ιεραρχία των ευρωπαϊκών θεσμών και να προωθηθεί η ίση εκπροσώπηση σε επισκέψεις στο εξωτερικό.

Όμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση και αντείπε ότι δεν μπορούν να αλλάξουν οι κανόνες ιεραρχίας που ισχύουν, παρά μόνον σε διασκέψεις όπως αυτή που ετοιμάζεται για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία μεταξύ άλλων θα εξετάσει και τις αναγκαίες αλλαγές στη δομή της ΕΕ και στα όργανά της. Η διαμάχη ουσιαστικά φανέρωσε τον ανταγωνισμό των δύο θεσμών για τον καθοριστικό ρόλο στο διεθνές προσκήνιο. Έχει σχολιασθεί πολύ αρνητικά ότι αναλώνονται πολλές δυνάμεις σε αυτή την διαμάχη και το ποιος θεσμός πρέπει να κάνει κουμάντο από τους δύο.

Τα παράπονα της Λάιεν

Στη συνάντηση των δυο τους με επικεφαλής πολιτικών κομμάτων στην Ευρωβουλή ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε πολλές φορές συγγνώμη για τη συμπεριφορά του και η Λάιεν εξέφρασε επίσης πολλές φορές την ενόχλησή της. Η Λάιεν είπε ότι σύμφωνα με την ιεραρχία, οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Συμβουλίου είναι ίσοι σε τέτοιες επισκέψεις (στο εξωτερικό) και «αντιλαμβάνεστε πώς αισθάνθηκα όταν διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε πολυθρόνα για εμένα».

Οι της Ευρωβουλής είπαν ότι όλα αυτά έδειξαν πως δεν υπάρχει ενότητα και ότι το επεισόδιο ουσιαστικά υπέσκαψε την προσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας, σε μια φάση που η Ευρώπη συζητεί με την Άγκυρα ζωτικά θέματα όπως το μεταναστευτικό και η τελωνειακή ένωση. Πολλοί βουλευτές απαίτησαν ότι, αντί να κάθονται να συζητούν για πολυθρόνες και καναπέδες, και οι δυο ενεχόμενοι να ξεκαθαρίσουν επιτέλους τι  ακριβώς υποσχέθηκαν στον Ερντογάν και τις δεσμεύσεις ανέλαβε εκείνος.

Επιπλέον, πρόσθεσαν ότι κάτι τέτοια επεισόδια υποσκάπτουν ουσιαστικά τον γεωπολιτικό ρόλο που προσπαθεί να αναλάβει η ΕΕ. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μάμερ απέφυγε να εκτιμήσει τις τρέχουσες σχέσεις μεταξύ της Επιτροπής και του Συμβουλίου και σχολίασε μάλλον ανέκφραστα και ξερά ότι «οι πρόεδροι Κομισιόν και Συμβουλίου ασφαλώς και φυσικά θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους προς όφελος της ΕΕ και των πολιτών της».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx