Ο σκουρλέτιος τεμαχισμός της Β΄ Αθηνών

Ανδρονόπουλος Μάκης
604
Ο Σκουρλέτιος τεμαχισμός της Β΄ Αθηνών, μια συντηρητική πρόταση, Μάκης Ανδρονόπουλος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών με τους 44 βουλευτές αποτέλεσε ένα έκτρωμα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας και φαίνεται πως ήρθε η ώρα για την κατάτμησή της. Αυτό δεν έγινε με την ψήφιση του νόμου για την απλή αναλογική, αλλά έμεινε στο πολιτικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης για την χρησιμοποίησή του σε άλλη συγκυρία.

Η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β' Αθηνών και του υπολοίπου της Αττικής, που παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της διακομματικής συνάντησης χωρίζει τη Β' Αθηνών στα τρία. Χωρίς αμφιβολία, η κατάτμηση είναι μελετημένη και εξυπηρετεί σκοπιμότητες, κάτι που έως ένα βαθμό είναι αναπόφευκτο. Έτσι, η Β' Αθηνών των 44 εδρών σπάει στο Βόρειο Τμήμα με 15 έδρες, στο Δυτικό με 11 και στο Νότιο με 18, ενώ το Υπόλοιπο Αττικής των 15 εδρών χάνει μία και χωρίζεται σε Ανατολική Αττική με 10 έδρες και σε Δυτική με 4, όπως αναλυτικά εμφανίζονται στον πίνακα του υπουργείου.

Με αυτή την αριθμητική, ο νότιος τομέας Αθηνών αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας με 18 έδρες, έναντι του δεύτερου με 16 που είναι η Α' Θεσσαλονίκης, η οποία δεν έσπασε. Η κατάτμηση Σκουρλέτη μοιάζει ανεπαρκής και συντηρητική, διότι ο νότιος τομέας θα μπορούσε να είναι χωρισμένος στα δύο. Η Καισαριανή για παράδειγμα, ουδεμία σχέση έχει με τον Ταύρο-Μοσχάτο ή τη Γλυφάδα, όπως και η Αγία Παρασκευή με την Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα. Η Ανατολική Αττική θα μπορούσε να κοπεί στα δύο επίσης. Μια ριζοσπαστική κατάτμηση δεν θα έπρεπε να δημιουργεί περιφέρειες άνω των 9-10 εδρών, καθώς οι συντριπτική πλειοψηφία των περιφερειών είναι κάτω των 8 εδρών.

Είναι προφανές ότι οι υπολογιστές έχουν μετρήσει με όλες τις λεπτομέρειες το μοντέλο Σκουρλέτη με βάση τα στοιχεία των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2015, της κοινωνικής και εισοδηματικής διάρθρωσης, την πυκνότητα του πληθυσμού και πολλές άλλες ειδικότερες παραμέτρους. Δεν χωράει αμφιβολία ότι στις περιοχές που επικρατεί η ΝΔ, θα σταθμίζονται με τις περιοχές που επικρατεί ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση την κατάτμηση. Το ίδιο θα έκανε και η ΝΔ αν ήταν στην κυβέρνηση. Όμως, εδώ, ενώ γίνεται ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, το βήμα δεν είναι ριζοσπαστικό. Λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων είναι διστακτικό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.