ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοίγει η διαδικασία εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ – Τί δηλώνουν κορυφαία στελέχη

Ανοίγει η διαδικασία εκλογής στον ΣΥΡΙΖΑ – Τί δηλώνουν κορυφαία στελέχη

Με μία οργισμένη ομιλία στην οποία κατηγορούσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι τον υπέσκαπταν από την πρώτη ημέρα και «φόρεσαν κουκούλα στην ΚΕ», απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί συνόλου 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, ψήφισαν με φυσική παρουσία στην κάλπη 210 άτομα ενώ 76 μέλη ψήφισαν τηλεφωνικά και 9 μέλη δεν απάντησαν στο τηλέφωνο. Από αυτούς, οι 163 ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, οι 120 κατά ενώ 3 ψήφισαν λευκό. Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η πρόταση μομφής απαιτούνταν 148 «Ναι» επί των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και όχι επί των παρόντων.

Μετά το αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι πλέον πρόεδρος του κόμματος και άρα εκκινούν οι διαδικασίες για εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση. Πρώτος σταθμός θα είναι η σύγκληση εκτάκτου Συνεδρίου. Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος.

Η Κεντρικής Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Ορισμένοι πάντως, κάνοντας ερμηνεία του καταστατικού, υποστηρίζουν ότι την τελική απόφαση θα πάρει το έκτακτο Συνέδριο, το οποίο σύμφωνα με αυτή την εκδοχή έχει την αρμοδιότητα ακόμη και να αναιρέσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Πρώτη αντίδραση Κασσελάκη

Μετά το αποτέλεσμα ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε στην Κεντρική Επιτροπή. Συγκεκριμένα είπε: «Είμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος.  Είναι πρωτοφανές η κομματική γραφειοκρατία, η νομενκλατούρα και διάφορες φράξιες, να ξεφτιλίζουν τα αξιότιμα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα και να μην αποδέχονται την ψήφο των μελών του κόμματος».  Καταλόγισε στους αντιπάλους του ότι «κατέφυγαν σε πρακτικές που δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις της Αριστεράς» και κατέληξε: «Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ και θα λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία, αλλά από τη θέση του απλού υποψηφίου και όχι από τη θέση του προέδρου του κόμματος. Έτσι, δε θα ανέβει στην Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Το πιθανότερο είναι λοιπόν πως τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει στη ΔΕΘ ο Νίκος Παππάς ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ερώτημα είναι ποιοι θα είναι ακόμη υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα είναι. Ο Νικόλας Φαραντούρης επίσης έχει δηλώσει δημόσια ότι θα κινηθεί. Πληροφορίες υπάρχουν επίσης για το Σωκράτη Φάμελλος και για τον Διονύση Τεμπονέρα. Ένα ερώτημα είναι πλέον πώς θα στοιχιστούν οι πτέρυγες στον ΣΥΡΙΖΑ και ποια στάση θα κρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Δηλώσεις στελεχών

Για «επίπονη διαδικασία» που όμως, δρομολογεί τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε λόγο ο Παύλος Πολάκης. «Εγώ δήλωσα διαθεσιμότητα για την επόμενη μέρα και εξέφρασα ένα συνολικό προγραμματικό πλαίσιο που μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα μιας πολιτικής πρότασης της επομένης μέρας με στόχο το ρίξιμο σε σύντομο διάστημα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Μητσοτάκη», δήλωσε ο Π. Πολάκης εξερχόμενος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και παράλληλα, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους να «συμβάλλουν» ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες «συντεταγμένα» και «ενωτικά», «χωρίς ακραίες εκφράσεις».

«Η αριστερά ξέρει να κουβεντιάζει», υπογράμμισε και δεσμεύτηκε ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ και θα στηρίζει την προοπτική του, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν θα είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε: «Αν το θέλει, γιατί όχι».

«Έκλεισε μια δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προσπαθήσαμε να αποφύγουμε για να μην δημιουργηθεί διχασμός», σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι ταυτόχρονα αυτή η διαδικασία «απέδειξε ότι τα μέλη της ΚΕ θέλουν μια νέα πολιτική πρόταση, που να δίνει διέξοδο και προοπτική στο ΣΥΡΙΖΑ».

Παραδέχτηκε ότι υπάρχει «συρρίκνωση» και «απαξίωση» στον κόσμο, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «η επόμενη μέρα μάς βρίσκει ενωμένους στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως όλοι συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι «ο πυλώνας και ο χώρος που θα δώσει τις περισσότερες ιδέες και δυνάμεις για μια προοδευτική αντεπίθεση». «Πέρασε μια δύσκολη στιγμή, δεν μένει στίγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε κάτι τέτοιο, προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα», είπε. Ερωτηθείς αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος είπε πως σήμερα αποφασίστηκε «το κοινό, το συλλογικό» και δήλωσε «στρατιώτης».

Οι προβλεπόμενες διαδικασίες θα διεξαχθούν με «απόλυτη ομαλότητα και τήρηση του καταστατικού» διαβεβαίωσε σε δήλωσή του μετά το πέρας της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς. «Η ΚΕ σχεδόν ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί εκ νέου σε δυο βδομάδες για να αποφασίσει λεπτομέρειες της διαδικασίας», σημείωσε, στέλνοντας «μήνυμα ηρεμίας» και «δημοκρατικού διαλόγου» σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που «πληγώθηκε» με τις τελευταίες εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν θα θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα» και ότι προς το παρόν, όπως αποφασίστηκε θα εκπροσωπήσει το ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Η αντιπαράθεση για την διαδικασία

Προηγήθηκε μία έντονη αντιπαράθεση για πώς θα γίνει η ψηφοφορία. Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του ήθελαν η ψηφοφορία να είναι ονομαστική και φανερή. Οι αντίπαλοί του αντίθετα ζητούσαν η ψηφοφορία να είναι μυστική, με κάλπη. Στο τέλος της διαδικασίας, αποφασίστηκε να επιχειρηματολογήσουν τρεις αγορητές υπέρ της κάθε άποψης.

Ο τελευταίος που μίλησε και εκτιμάται ότι έγειρε την πλάστιγγα ήταν ο Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ψηφοφορία θα πρέπει να είναι μυστική λέγοντας: «Η μυστικότητα καθιερώθηκε γιατί έτσι διασφαλίζεται η ελευθερία της ψήφου. Προβλέπεται άλλωστε από τα άρθρα 49 και 50 του καταστατικού. Η φανερή ψηφοφορία αντίθετα επιτρέπει να τρομοκρατηθεί όποιος έχει διαφορετική άποψη». Σημείωσε τέλος ότι και η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου αλλά και η Πολιτική Γραμματεία έχουν εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία.

Το αποτέλεσμα κρίθηκε με ψήφους 122 υπέρ της μυστικής ψηφοφορίας και 90 κατά. Την πρόταση μομφής κατέθεσαν 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που πριν καν αρχίσει η συνεδρίαση είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx