ΑΠΟΨΗ

Ο σύγχρονος κόσμος δεν αρχίζει και τελειώνει στη Δύση…

Ο σύγχρονος κόσμος δεν αρχίζει και τελειώνει στην Δύση, Δημήτρης Χρήστου

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε μετά από οκτώ ημέρες(!) πολέμου τον Βλαντιμίρ Πούτιν για απ’ ευθείας συνομιλίες, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διευθετηθεί η κρίση. Καθώς ο δεύτερος γύρος συνομιλιών των αντιμαχόμενων πλευρών άφησε παράθυρο ελπίδας για κάποια λύση, χωρίς να συνεχιστεί ο καταστροφικός πόλεμος, η απορία που προκύπτει είναι, γιατί δεν προηγήθηκαν της ρωσικής εισβολής οι διαβουλεύσεις;

Έχει ο άπειρος Ουκρανός πρόεδρος το ελεύθερο από τις “προστάτιδες” δυνάμεις που τον άφησαν μόνο του, να συμβιβαστεί με τους ρωσικούς όρους για την αποστρατικοποίηση και ουδετεροποίηση της χώρας του; Θα περιμένουμε τις εξελίξεις για να μάθουμε αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ αναστείλουν ή περιορίσουν τον νέο σκληρό ψυχρό και σε μεγάλο βαθμό τυφλό οικονομικό, πολιτικό και πολιτισμικό πόλεμο, ή θα συνεχίσουν υπηρετώντας το διαχρονικό αμερικανικό σχεδιασμό για περικύκλωση και ασφυκτικό περιορισμό της Μόσχας; Θα δείξει.

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση είναι η εμφάνιση μιας νέας ΕΕ σκληρής και άκαμπτης, πρόθυμης να αναλάβει τα κόστη από τις κυρώσεις, που φυσικά δεν θα πλήξουν μόνο τη Ρωσία, αλλά και την ελλειμματική σε ενεργειακές πηγές γηραιά Ήπειρο. Πώς θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που θα ταρακουνήσουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, πλήττοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων;

Η Γερμανία αποκτά στρατό!

Και μέσα στον ορυμαγδό του πολέμου, η Γερμανία αποφάσισε ξαφνικά (;) να επανέλθει στο στρατιωτικό πεδίο, από το οποίο είχε αποκλειστεί μετά την ήττα της στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοινώνοντας δαπάνη για τις ένοπλες δυνάμεις της, ύψους 100 δισ. ευρώ για το 2022! Νέο κρίσιμο στοιχείο στις ευρωπαϊκές ισορροπίες, με το Βερολίνο να αναλαμβάνει για λογαριασμό και των Αμερικανών την ηγεσία στην Ένωση σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους. Μάλιστα πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εξήγησαν οι πηγές.

Το χρίσμα έχει δοθεί και από τον Λευκό Οίκο, που ως αντάλλαγμα φαίνεται ότι απέσπασε συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης (όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς) για να απεξαρτηθεί γρήγορα από το ρωσικό φυσικό αέριο, επιλέγοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου αερίου, κυρίως από τις ΗΠΑ, δια θαλάσσης. Έτσι η απεξάρτηση από τη Ρωσία, μετατρέπεται σε εξάρτηση από τις ΗΠΑ.

Δύση και Ασία

Έχω την εντύπωση, για να μην πως την βεβαιότητα, ότι ΗΠΑ και ΕΕ διαθέτοντας μεγάλη οικονομική και πολιτική ισχύ, κυριαρχώντας στο τραπεζικό πεδίο και στην ενημέρωση, έχουν υποτιμήσει τις συνέπειες που προκύπτουν στον παγκοσμιοποιημένο και απόλυτα συνδεδεμένο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο, από κυρώσεις που είναι αδύνατον να ελεγχθούν.

Σήμερα ο πληθυσμός της γης ανέρχεται σε 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Στην Ασία ζει, εργάζεται και καταναλώνει το 59,5% του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού. Ακολουθεί η Αφρική όπου ζει το 17,2%, έπεται η Ευρώπη (συνολικά) με το 9,6%, μετά η Λατινική Αμερική με το 8,4% και στην προτελευταία θέση η Βόρειος Αμερική με το 4,7%.

Το σύνολο του παγκόσμιου ΑΕΠ, σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, σύμφωνα με τα στοιχεία (2017) του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι περίπου 130 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στις έξι πρώτες θέσεις βρίσκουμε, πρώτη την Κίνα με 23,3 δισ., ακολουθούν οι ΗΠΑ με 20, η Ινδία με 9,5 η Ιαπωνία με 5,5, η Γερμανία με 4,2 και στην έκτη θέση βρίσκουμε τη Ρωσία με τέσσερα δισ. Στην Ασία παράγεται το 55% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Και ας μην ξεχνάμε ότι πάνω ακριβώς από την Ασία, βρίσκεται η αχανής και ανεκμετάλλευτη Σιβηρία.

Ο κόσμος λοιπόν δεν αρχίζει στις ΗΠΑ και δεν τελειώνει στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις αυτές, που έχουν θορυβήσει τις παραδεισιακά πλούσιες χώρες της Δύσης, έχουν οδηγήσει το βαθύ αμερικανικό κράτος εδώ και χρόνια σε σχέδια για να εμποδίσουν την ηγεμονία της Κίνας σε όλα τα επίπεδα. Και τα κυρίαρχα εργαλεία για αυτό, είναι οι πολεμικές πιέσεις.

Το φυσικό αέριο

Πάμε τώρα στο φυσικό αέριο που θεωρείται καθαρή ενέργεια και έχει κυριαρχήσει στον σύγχρονο κόσμο. Με βάση τα παγκόσμια αποθέματα που μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστά, στην πρώτη θέση βρίσκουμε τη Ρωσία με 47.798 κυβικά χιλιόμετρα, ακολουθεί το συνεργαζόμενο με τη Μόσχα Ιράν με 33,9, μετά το Κατάρ με 23,8, οι ΗΠΑ με 13 και το Τουρκμενιστάν με 11,3. Στην παραγωγή υγροποιημένου αερίου έχουμε κυρίως τέσσερις χώρες: Την Ρωσία, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και την Αλγερία. Παρατηρώντας τα στοιχεία αυτά, μεταφορά με αγωγούς στην Ευρώπη μπορούν να προσφέρουν φυσικό αέριο η Ρωσία, το Ιράν και το Τουρκμενιστάν.

Οι ζητούμενες ποσότητες στην ευρωπαϊκή αγορά δεν μπορούν να καλυφθούν και μάλιστα επί μακρόν, με πλοία υγροποιημένου αερίου, χώρια που το κόστος είναι αισθητά μεγαλύτερο. Και πρέπει να σημειώσουμε, ότι η ανάγκη να κατασκευαστεί ο αγωγός Nord stream 2, διπλασιάζοντας τις ποσότητες προς την Ευρώπη, προέκυψε από την εξάντληση των αποθεμάτων της Νορβηγίας και της Ολλανδίας, ενώ και η βρετανική παραγωγή, υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο τέλος της, μέσα σε λίγα χρόνια.

Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι συνέπειες από τις ελλείψεις πολύτιμων για τη βιομηχανία μετάλλων και διατροφικών προϊόντων, όπως είναι ο σιτάρι που εισάγεται στην Ευρώπη κυρίως από Ουκρανία και Ρωσία. Μεγάλες είναι ήδη και οι δυσκολίες στις διεθνείς μεταφορές. Η προπαγάνδα κατά τη διάρκεια πολέμων περνάει. Τι θα γίνει όταν φτάσει ο λογαριασμός σε όλους και ανακαλύψουν το κόστος που δεν τους είπαν οι ευρωπαίοι ηγέτες;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι