Ο Τσίπρας, το Ειδικό Δικαστήριο και ο Πολάκης
27/07/2017της Νεφέλης Λυγερού –
Η Ελλάδα είναι μέσα στις τέσσερις χώρες όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνησή τους. Αν και η ελπίδα πάντα πεθαίνει τελευταία, στο Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποιούν σταδιακά τη θέση, στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διεξάγονται περιοδικά δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες.
Μετά από συσκέψεις, το πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί με αλλαγές και ανακατατάξεις να «χτίσει πολιτικά και επικοινωνιακά μία άμυνα στην καθοδική πορεία». Για την ακρίβεια, μετά από διαφωνίες και αμφιταλαντεύσεις, έχει επικρατήσει το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως –μεταξύ των άλλων– οι αντίπαλοί τους χρησιμοποιούν κυκλώματα μέσα στη Δικαιοσύνη σαν πολιορκητικό κριό. Οι πληροφορίες ότι συζητείται στη ΝΔ και σε άλλους κύκλους παραπομπής κυβερνητικών στελεχών και ενδεχομένως του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα σε Ειδικό Δικαστήριο αρχικά είχαν θεωρηθεί από τον πρωθυπουργό σαν υπερβολές φανατικών. Εδώ και λίγο καιρό, όμως, αυτές οι πληροφορίες έχουν αξιολογηθεί διαφορετικά.
Αυτός είναι ο λόγος που τελικά ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε την εισήγηση της μερίδας των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που ζητάει εδώ και τώρα «αίμα». Έτσι αποφασίστηκε το πέρασμα στην αντεπίθεση όχι μόνο με δημόσιες καταγγελίες και επιθέσεις, αλλά και με αντίστοιχες μεθοδεύσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Τα ισχυρά χαρτιά του Τσίπρα
Ταυτόχρονα, βέβαια, στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολλά στην αλλαγή της ατζέντας με την προβολή του αφηγήματος ότι η Ελλάδα επιστρέφει σταδιακά στη σταθερότητα και στην κανονικότητα. Το μήνυμα αυτό, όμως, “θολώνει”, λόγω της σύγκρουσής του με την πραγματικότητα, και ως εκ τούτου δεν εμπεδώνεται στην κοινωνία.
Αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση στρέφεται ολοένα και περισσότερο σ’ αυτό που η ίδια αποκαλεί καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεδομένου ότι η κοινή γνώμη είναι πεπεισμένη για τις αμαρτίες των προηγουμένων κυβερνήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του πιστεύουν ότι η εκστρατεία τους βρίσκει ανταπόκριση και κατά συνέπεια θα συγκρατήσει την πτώση της εκλογικής επιρροής τους.
Η τοποθέτηση της μέχρι πρότινος προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου στη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης εγγράφεται στο ίδιο πλαίσιο. Όπως είναι γνωστό, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήρισε υποκριτικές, υπενθυμίζοντας άλλες περιπτώσεις δικαστικών που είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το κλίμα που επικρατεί, πάντως, θυμίζει προκαταρκτικές μάχες εν όψει γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης. Όλα δείχνουν προς τα εκεί βαδίζουν και η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση. Η ΝΔ επιλέγει να παίξει το χαρτί του καταλογισμού και ποινικών ευθυνών για την περίοδο Βαρουφάκη. Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής είναι μόνο το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο κάδρο των ευθυνών, άλλωστε, μπαίνουν για πρώτη φορά και οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Παππάς και Γιάννης Δραγασάκης.
Η Θάνου στο Μαξίμου
Η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα κινείται μεταξύ Βουλής –εκεί είναι το γραφείο του Γραμματέα της κυβέρνησης Μιχάλη Καλογήρου– και Μεγάρου Μαξίμου. Στο Νομικό Γραφείο, υπό την καθοδήγηση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, απασχολούνται αυτή την περίοδο περίπου 30 δικηγόροι.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, η Βασιλική Θάνου θα φέρει στο νομικό γραφείο δύο-τρείς νομικούς της απολύτου εμπιστοσύνης της. Ένα άτομο, όμως, που υπηρετεί εκεί και με το οποίο θα συνεργαστεί είναι η ηπειρώτισσα Γιάννα Πεππέ, δοκιμασμένη στα δύσκολα.
Η γενική γραμματέας του πρωθυπουργού είναι νομικός από το 2008, αλλά εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου από τον Ιανουάριο του 2015 ως ειδική σύμβουλος στο Νομικό Γραφείο. Γνωρίζεται με την Βασιλική Θάνου, καθώς είχαν συνεργαστεί στενά όταν διετέλεσε γενική γραμματέας του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στην οποία η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν πρωθυπουργός.
Με την Βασιλική Θάνου θα συνεργάζεται στενά και Δημήτρης Τζανακόπουλος, που μετά τον περσινό ανασχηματισμό έχει ανεβεί από το ισόγειο του Μαξίμου στον πρώτο όροφο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος θα λειτουργεί και ως σύνδεσμος της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου με τον πρωθυπουργό.
Αλλαγές προσώπων
Σε φάση «λίφτινγκ» βρίσκεται και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Τον τελευταίο καιρό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά του για αστοχίες, λάθος χειρισμούς και αναποτελεσματικότητα.
Για το γεγονός ότι η κυβέρνηση χάνει έδαφος δεν φταίει, βέβαια, το επικοινωνιακό επιτελείο, αλλά, όπως συχνά συμβαίνει στις κυβερνήσεις, αυτό είναι εύκολος στόχος και ένας τρόπος για να μην αξιολογηθούν ουσιαστικά οι ασκούμενες πολιτικές.
Στο επικοινωνιακό επιτελείο καταλογίζουν, επίσης, ότι δεν μπόρεσε να θωρακίσει τον πρωθυπουργό από προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες δεν είναι συνηθισμένες για το αξίωμά του. Ας σημειωθεί ότι ενώ η κεφαλή του επικοινωνιακού επιτελείου είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η δική του «μετοχή» δεν φαίνεται να έχει πέσει στα μάτια του Αλέξη Τσίπρα.
Το στυλ Πολάκη
Στο πλαίσιο, πάντως, του δόγματος «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν πια με άλλα μάτια τον Παύλο Πολάκη. Μέχρι πρότινος, τον θεωρούσαν αμετροεπή που εκθέτει την κυβέρνηση. Και εάν δεν του είχαν «τραβήξει τα αυτιά», αυτό οφειλόταν στη συμπάθεια που του έχει ο Αλέξης Τσίπρας.
Τώρα πια, όμως, το στυλ Πολάκη κατά μία έννοια μετατρέπεται σε πρότυπο πολιτικής επικοινωνίας. Ο ίδιος λαμβάνει εύσημα από το Μέγαρο Μαξίμου για τις καθημερινές επιθέσεις που εξαπολύει από τους προσωπικούς λογαριασμούς του στα σόσιαλ μίντια. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, άλλωστε, δεν είχε καμία δυσκολία να μετατραπεί σε «πιστόλι του Μαξίμου».
Όπως μας είπε παλιός πολιτικός αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση. Κάθε κυβέρνηση που ερχόταν στα δύσκολα κατέφευγε στον «Πολάκη της». Τώρα, ο Παύλος Πολάκης επιτίθεται εναντίον δικαστών, υπερασπίζεται με σθένος τον πρωθυπουργό και εμμέσως απειλεί οποιονδήποτε διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή.
Σύμφωνα με πληροφορία, που δεν έγινε δυνατό να διασταυρωθεί, αλλά ταιριάζει με το κλίμα που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον τελευταίο καιρό, όταν συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα τόλμησε να πει ότι ίσως τα ξεσπάσματα του Πολάκη πλήττουν την εικόνα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τον αποπήρε.
Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι ο Παύλος Πολάκης συσπειρώνει τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αυτούς που νοιώθουν βάλλονται και θέλουν να αντεπιτεθούν. Για τον λόγο αυτό στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «θα είναι πολύ χρήσιμος στις εκλογές. Ανοίγει μέτωπα και μπορεί να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της δημόσιας συζήτησης».
Εσωτερικές τριβές
Κατά τα άλλα, στο επικοινωνιακό επιτελείο βρίσκονται σε εξέλιξη εσωτερικές γκρίνιες και κόντρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άγγελος Τσέκερης παραμένει βέβαια στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά αρκετά αποδυναμωμένος. Είναι σαφές πως δεν απολαμβάνει την πρωθυπουργική εύνοια. Αντιθέτως έχει επανέλθει δυναμικά στα πράγματα ο Νίκος Παππάς. Και όπως προαναφέραμε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παραμένει παντοδύναμος.
Λόγω και των προσωπικών προβλημάτων του, ο Θοδωρής Μιχόπουλος βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και το άλλο πόδι έξω από το Μαξίμου. Οι ψυχρές σχέσεις του με το Νίκο Παππά είναι ένας πρόσθετος λόγος. Σε ιδιότυπη κατάσταση βρίσκεται ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Ενώ μέχρι πρότινος ήταν ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, ο περιστασιακός αυτός «έρωτας» δείχνει να έχει κοπάσει, χωρίς, όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, να τίθεται θέμα απομάκρυνσής του.
Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι επίκεινται αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορία, σημαντικό ρόλο παίζει αυτή την περίοδο ο αρθρογράφος της Αυγής, Θανάσης Καρτερός. Είναι ένα από τα ατομα που έχουν εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα αλλαγές στο επικοινωνιακό επιτελείο, αλλά και την ίδρυση μίας νέας θέσης, σύμφωνα με κάτι που ισχύει στον Λευκό Οίκο.
Είναι αξιοσημείωτο ότι δημοσιογράφοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να «βοηθήσουν». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αλλαγές θα γίνουν πριν την έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο.
Μαύρη λίστα
Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει ιδιαίτερα και στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, καθώς μέσω αυτών υποτίθεται ότι θα σηματοδοτηθεί η επαναφορά της Ελλάδας σε ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, σχεδιάζονται τρόποι για τον καλύτερο πολιτικό έλεγχο και συντονισμό των υπουργείων από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού.
Η περίπτωση Τσιρώνη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να μην επαναληφθεί. Όταν σύσσωμη η αντιπολίτευση πυροβολούσε τον Βαρουφάκη για το «παράλληλο σύστημα πληρωμών», ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άνοιξε άθελά του νέο επεισόδιο στην Βαρουφιάδα, λέγοντας αληθώς πως ο Βαρουφάκης είχε ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιό του.
Όταν συνεργάτης του πρωθυπουργού επικοινώνησε μαζί του και του μετέφερε την δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάννης Τσιρώνης προέβη σε ανασκευαστική δήλωση. Παρά τη φιλότιμη προσπάθειά του, όμως, παραμένει στη μαύρη λίστα του Μεγάρου Μαξίμου.