Ο Τσίπρας, το Ευρωκοινοβούλιο και ο λαϊκισμός

Ο Τσίπρας, το Ευρωκοινοβούλιο και ο λαϊκισμός, Βαγγέλης Σαρακινός

Αν και στην πρωτολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ήρεμος, η δευτερολογία του έγινε σε εκρηκτικό κλίμα. Αφορμή οι τοποθετήσεις  του επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ και ακόμη περισσότερο του Ισπανού ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς.

Η αρχή έγινε με τον Γκι Φερχόφσταντ, η ερώτηση του οποίου «πώς θέλετε να σας θυμάται η ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως επαναστάτη μεταρρυθμιστή;» ήταν τουλάχιστον άκομψη. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων όφειλε να γνωρίζει, και να σεβαστεί, ότι απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον οποίο ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε δύο φορές, μέσα από καθαρές εκλογικές διαδικασίες.

Θα έπρεπε να θυμάται ακόμη ότι απευθύνεται στον πολιτικό, που με κλειστές τις τράπεζες, ηγήθηκε του “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα, το οποίο υπερψηφίστηκε με 62% από τον ελληνικό λαό, και στον πρωθυπουργό που ξαναψηφίστηκε από τους Έλληνες, έχοντας υπογράψει μνημόνιο. Με αυτά τα δεδομένα, οι αναφορές του περί “εκλογικού ατυχήματος” προσβάλουν την βούληση του ελληνικού λαού.

Ο κ. Φερχόφσταντ είπε στην συνέχεια ότι η Ελλάδα δεν έκανε μεταρρυθμίσεις για να συμπληρώσει ότι ούτε εμείς (εννοώντας προφανώς την Ευρώπη) το ζητήσαμε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, δικαίως, του απάντησε ότι θα πρέπει να «αναρωτηθούμε όλοι μαζί για την Ελλάδα γιατί χρειάστηκαν τρία προγράμματα; Γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε 8 χρόνια, ενώ άλλες χώρες που βρέθηκαν σε αυτή τη δυσχερή οικονομική θέση, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, κατάφεραν να εξέλθουν σε τρία χρόνια;».

Η ερώτηση βεβαίως ήταν ρητορική, διότι όλοι γνωρίζουν, και κυρίως οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι σχεδιαστές των προγραμμάτων, όπως το ΔΝΤ, έχουν παραδεχθεί, ότι έγιναν μεγάλα λάθη από τις ελληνικές κυβερνήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό απάντησε και ο Τσίπρας στον Φερχόφσταντ ότι “τα πρώτα προγράμματα αντί να εμβαθύνουν στις δομικές μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα, προτεραιοποίησαν μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία εκ των πραγμάτων οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο”. Αυτά τα προγράμματα βεβαίως δεν τα διαπραγματεύτηκε και δεν τα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πήρε με τον Ισπανό

Εκείνο όμως που φαίνεται ότι ενόχλησε περισσότερο τον πρωθυπουργό ήταν τα όσα είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, παράταξη στην οποία ανήκει και η ΝΔ. «Σας βλέπω πολύ αλλαγμένο» είπε σε ελαφρώς ειρωνικό τόνο ο Πονς,  πριν αποδώσει εύσημα και στον Σαμαρά, προφανώς για τα δύο πρώτα προγράμματα, τα οποία έχουν κρίνει ως λάθος ακόμη και οι ίδιοι οι σχεδιαστές τους.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, το κόμμα του οποίου έχασε την εξουσία στην Ισπανία, επιδόθηκε στην συνέχεια στην ανάλυση της θεωρίας του χαμένου εξαμήνου του 2015 και στα 100 δισεκ. που χάθηκαν λόγω Βαρουφάκη. Εξέφρασε μάλιστα και την ανησυχία του, μήπως λόγω εκλογών το γυρίσει πάλι στον “λαϊκισμό” η ελληνική κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι ότι το 2015 δεν ήταν εύκολο να προβλέψει κάποιος τι θα γινόταν, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζε το “σκληρό ροκ” έναντι των Βρυξελλών. Μπορούσε απλώς να κάνει υποθέσεις και σενάρια. Σήμερα όμως, ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία, είναι πιο εύκολο να δει κανείς ότι μπορεί να υπήρχε και άλλος δρόμος, αυτός που κατά τον κ. Πονς είναι “λαϊκισμός”.

Γέφυρα για τον Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον Ισπανό ευρωβουλευτή, λέγοντας πως δεν ξέρει αν είναι κακό το ότι άλλαξε, για να προσθέσει, εμφανώς εκνευρισμένος, καθώς χειρονομούσε έντονα, ότι “κακό είναι κάποιοι να παραμένουν αδιόρθωτοι και να προσπαθούν να υπερασπιστούν αυτά που δεν είναι υπερασπίσιμα”. Του επισήμανε ακόμη ότι στην ομιλία του αναπαρήγαγε την θεωρία των δυο άκρων και εξέφρασε την ελπίδα να μην θεωρεί, όπως κάποιοι φίλοι του στην Ελλάδα, “ότι ο δικτάτορας Πινοσέτ εφάρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, κυρίως όσον αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα”.

Ο Τσίπρας απάντησε και σε όσα είπε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ για νεποτισμό και λαϊκισμό, θυμίζοντας του ότι στην Ελλάδα “δυστυχώς, αρχηγοί στη δεξιά παράταξη γίνονται τα τέκνα κάποιων πετυχημένων ή μη, αλλά προηγούμενων πρωθυπουργών”. Στο ίδιο, έντονο, ύφος ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού και στα περί λαϊκισμού που είπε ο Πονς. “Λυπάμαι, αλλά πάλι στη δική σας παράταξη πρέπει να στραφείτε”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας ως “μεγαλύτερο λαϊκισμό” την στάση της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του στην οικονομία, τονίζοντας ότι “πέτυχε εκεί που απέτυχαν τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2015” και διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί το μεταμνημονιακό πλαίσιο που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ. Υπερασπίστηκε βέβαια και την Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, θέμα που δεν έθιξαν Ευρωπαίοι Ευρωβουλευτές, αλλά Έλληνες. Έτσι η τριτολογία του αφορούσε κυρίως το Μακεδονικό, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης.

“Πόλεμος” και στην Αθήνα 

Η επανάληψη και στις Βρυξέλλες της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για το Μακεδονικό, δεν ήταν κάτι που χρειάζεται αυτή την στιγμή η χώρα. Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν, αφού μεγαλώνει την αυλή τους, και έτσι το μόνο στο οποίο πρόσφερε ήταν να ξεκινήσει ένας πόλεμος ανακοινώσεων στην Αθήνα, που έτσι κι αλλιώς θα γινόταν.

Πέραν των ανακοινώσεων όμως, στις οποίες η ΝΔ έκανε λόγο για χαμένες ευκαιρίες και το Μαξίμου θύμιζε τον Πινοσέτ και τον Αλιέντε (συμπληρώνονται σήμερα 45 χρόνια από τον θάνατό του), η αντιπαράθεση για την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταφέρθηκε και στην ελληνική Βουλή. Και μάλιστα στο Γ΄Θερινό Τμήμα κατά την συζήτηση νομοσχέδιου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για την πρόσβαση της ενημέρωσης σε όλες τις περιοχές της χώρας και για όλους τους Έλληνες. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι