ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο Τσίπρας ζητάει μέτρα κατά όσων εκτρέπονται (Πολάκη)

Ο Τσίπρας ζητάει μέτρα κατά όσων εκτρέπονται (Πολάκη), Σπυρος Γκουτζανης

Προληπτικά μέτρα κατά του Παύλου Πολάκη, χωρίς βέβαια να τον κατονομάζουν, για το ενδεχόμενο των μελλοντικών του παρεμβάσεων, αλλά και εναντίον όσων καταφέρονται κατά συντρόφων τους στον εσωκομματικό διάλογο, πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Στην ίδια συνεδρίαση πρότεινε επίσης αναλογική εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ανά περιφέρεια της χώρας.

Συγκεκριμένα και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενάμιση μήνα πριν το συνέδριό του ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε  ότι «οφείλουμε στην πορεία προς το συνέδριο να περιφρουρήσουμε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Να περιφρουρήσουμε την συντροφικότητα και την ενότητα του κόμματος. Η πολιτική διαφωνία είναι στοιχείο της εσωκομματικής δημοκρατίας, αναμφισβήτητα… Οι ύβρεις ή οι αήθεις αντιδικίες δεν είναι στοιχείο εσωκομματικής δημοκρατίας. Είναι στοιχείο διαλυτικό».

Ακολούθως πρότεινε: «Θέλω να σας ζητήσω να εξουσιοδοτήσουμε την γραμματέα του κόμματος και την γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε από δω και στο εξής οποιοσδήποτε σύντροφος ή συντρόφισσα, εννοώ μέλος του κόμματος, που προβεί όχι σε κατάθεση πολιτικής θέσης ή απόψεων, αλλά σε αήθεις αναφορές υβριστικές απέναντι σε συντρόφους, να λαμβάνουν μέτρα αναστολής της κομματικής τους ιδιότητας, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο». Υπενθυμίζεται ότι προ δύο εβδομάδων υπήρξε κείμενο από την εσωκομματική αντιπολίτευση που αποδοκίμαζε τις φραστικές υπερβολές του Παύλου Πολάκη.

Ωστόσο, η αναφορά για την “αστυνόμευση” όχι μόνο των βουλευτών αλλά και των μελών του κόμματος εκτιμάται ότι προήλθε από τις έντονες αντιδράσεις κομματικών στελεχών στις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την “αστική του αυτοπεποίθηση”. Ο πρώην υπουργός οικονομικών αποδοκιμάστηκε όχι τόσο από τους συναδέλφους του βουλευτές, παρότι αρκετοί ήταν θυμωμένοι, όσο από τα μέλη και στελέχη του κόμματος στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Στην ουσία η εσωκομματική αντιπολίτευση που ασκεί ενίοτε “διαλυτική κριτική”, επιβάλλει μέτρα σε όσους ασκούν κριτική στις δικές τους τοποθετήσεις.

Ακολούθως ο Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε την πρότασή του για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση και «πως θα μπορέσουμε αυτή η εκλογή να γίνει όσο το δυνατόν πιο λειτουργική. Συνεπώς, θα ήθελα να σας καταθέσω την σκέψη μου, η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής, εφόσον αποφασιστεί από το Συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα μέλη μας, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια. Έτσι, θα πάμε από το 25-30%, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια στην Κεντρική Επιτροπή, στο 50% της νέας. Επιπλέον, η πρόταση αυτή διασφαλίζει και τη λειτουργικότητα της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα την ισότιμη σχέση ανάμεσα σε αυτό που ονομάζουμε πιο προβεβλημένα στελέχη και λιγότερο προβεβλημένα στελέχη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι