Μητσοτάκης: Προσδοκούμε μείωση τιμών σε 1.500 είδη – Νέα μέτρα Σκρέκα
29/02/2024Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ατζέντα και πάλι το θέμα της ακρίβειας, που δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται παρά τις δέσμες μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από τις προηγούμενες κυβερνητικές συνεδριάσεις.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας, καθώς και το ν/σ για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης. Επίσης, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της κυβερνητικής επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο κ. Σκρέκας σε συνέντευξη στην ΕΡΤ1 είπε ότι θα δημοσιοποιηθούν οι μειώσεις στις τιμές και σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, αλλά και στο βρεφικό γάλα, προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν επίγνωση των τιμών πριν την εφαρμογή των νέων τιμοκαταλόγων και μετά. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης τα πρώτα στοιχεία από τα σούπερ-μάρκετ αποτυπώνουν μειώσεις της τάξης του 10-15% σε αρκετούς κωδικούς προϊόντων, ενώ με τους νέους τιμοκαταλόγους και οι προσφορές, ιδίως αυτές που αφορούν σε 1+1 προϊόν, θα πάψουν να είναι πλασματικές.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισηγητική ομιλία του πρωθυπουργού. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε απευθείας μέσω του link: Live TV – ertnews.gr.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «προσπαθούμε καθημερινά να απαντήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών» και πρόσθεσε ότι σταδιακά θα έρθει αποκλιμάκωση των τιμών στα προϊόντα. Ο πρωθυπουργός συνέχισε τονίζοντας ότι «καθώς ακόμα ο πληθωρισμός αντιστέκεται σε ορισμένα είδη έχουμε βάλει όριο κέρδους στο βρεφικό γάλα όπου είχαμε αδικαιολόγητες αυξήσεις, περιορίσαμε στο 30% τις προσφορές των προμηθευτών».
«Τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά καθώς πρόκειται για μια βαθιά διαρθρωτική παρέμβαση. Προσδοκούμε οι αρχικές τιμές σε 1.500 πρόιοντα να είναι μειωμένες από τις αρχές Μαρτίου και άρα και οι τελικές επί αυτών των μειωμένων» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης προαναγγέλλοντας ότι «στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσουμε για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου».
«Οι παρεμβάσεις αυτές επί των εισοδημάτων θα αποτελέσουν αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία 3 χρόνια» συνέχισε για το θέμα της μάχης κατά της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνοντας ότι «χρειαζόμαστε και στοχευμένα μέτρα που απαντούν σε επίκαιρες ανάγκες για αυτό και δεν υποτιμούμε διαρθρωτικές στρεβλώσεις και πιστεύω ότι σίγουρα θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο διάστημα». Πρόσθεσε ότι «έχουν γίνει παραπάνω από 20.000 έλεγχοι και έχουμε επιβάλει και εισπράξει πρόστιμα ύψους 12 εκατ. ευρώ».
Παρεμβάσεις για τους αγρότες
Όσον αφορά τους αγρότες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα συζητήσουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία σε δύο κρίσιμους τομείς, την προστασία και ανάδειξη προϊόντων ΠΟΠ με επιδίωξη να εξασφσαλίσουμε ποιότητα και αξιοπιστία εντός και εκτός χώρας και αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων και στο πλαίσιο αυτό θα έχουμε νέα κλιμάκια με ελέγχους στο λάδι, το μέλι και τα οπωροκηπευτικά πέραν αυτών για το γάλα και τη φέτα». Αφού αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα μετά τη συνάντησή του με τους αγρότες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όλες οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει για τους αγρότες μειώνουν το κόστος παραγωγής αλλά δεν σταματάμε εκεί. Έχουμε καταθέσει 19 προτάσεις τεχνικού χαρακτήρα για αλλαγές στην ΚΑΠ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας και έχουν υιοθετηθεί».
«Είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε τα ζητήματα της ΚΑΠ και είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι αγρότες μας ποιοι μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το βλέμμα στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. «Θα συναντηθώ σύντομα με παραγωγούς της Θεσσαλίας για να δούμε τι και πόσο πιο γρήγορα μπορούμε να κινηθούμε για τη στήριξή τους μετά την κακοκαιρία Daniel και να εξετάσουμε τη μελέτη των Ολλανδών που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα» κατέληξε όσον αφορά το αγροτικό ζήτημα ο πρωθυπουργός.
Οι προηγούμενες παρεμβάσεις
Ο κ. Μητσοτάκης στις προηγούμενες παρεμβάσεις του έκανε αναφορές στην εισαγόμενη ακρίβεια, στα καρτελάκια, τα pass και λοιπές κυβερνητικές παρεμβάσεις, όμως στη συνέχεια παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση άργησε να κατανοήσει το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του.
Και πρόσφατα υποσχέθηκε ( στη συνεδρίαση του Υπουργικού στις 10 Ιανουαρίου 2024) ότι εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση θα εξαντληθεί η αυστηρότητα της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι ενέργειες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου των “ελληνοποιήσεων” εισαγόμενων προϊόντων και πρώτων υλών.
Μετά την ακρίβεια όλα τα άλλα
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2118 σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μέτρα προσαρμογής στον Κανονισμό 2022/858 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού.
Ο υπουργός ‘Αμυνας, Νίκος Δένδιας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο υπουργός Υγείας, ‘Αδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει μέρος στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η εφημερίδα Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά».