Ο υπουργός με το καλό όνομα στην Ευρώπη

Νεφέλη Λυγερού
4556

Μπορεί οι δύο Κατερίνες (Παπακώστα και Νοτοπούλου) να αποτέλεσαν τα πυροτεχνήματα του πρόσφατου ανασχηματισμού, αλλά στην πραγματικότητα το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης έχει ανδρικό άρωμα. Ο ένας εξ αυτών, ο Αλέξης Χαρίτσης, αποτελεί βασικό κυβερνητικό μοχλό στην κρίσιμη πολιτική περίοδο που ανοίγει με την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και θα κλείσει με τις εκλογές.

Στο υπουργείο Οικονομίας-Ανάπτυξης, ο Αλέξης Χαρίτσης είχε εγγράψει θετικό απολογισμό στην διαχείριση επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Η μετακίνησή του, λοιπόν, στο προβεβλημένο μεν, ναρκοθετημένο δε γήπεδο του υπουργείου Εσωτερικών, προκάλεσε έκπληξη. Είναι σαφές ότι ο αναπληρωτής υπουργός προήχθη και εστάλη εκεί για να διαχειριστεί όχι μόνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Ο 41χρονος Αλέξης Χαρίτσης δεν μοιράζεται μόνο το ίδιο όνομα με τον πολιτικό του προϊστάμενο. Έχουν τα τελευταία χρόνια χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης. «Ο Χαρίτσης είναι πολύ ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή είναι πολύ καλός, υπάρχει συνωμοσία των δεξιών να λένε καλά λόγια για να τον φάνε!», έχει ειπωθεί γι’ αυτόν από σύντροφό του. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει χαμογελώντας: «Ανησυχώ με τόσα καλά που ακούω για τον Χαρίτση. Αλλά αφού με  διαβεβαιώνει ότι είναι πολύ ΣΥΡΙΖΑ... οκ»!

Αν και ξεκίνησε από την «Κίνηση των 53», ο Αλέξης Τσίπρας τον θεωρεί δικό του άνθρωπο. Στην πρώτη κυβέρνηση είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με υπουργό τον Γιώργο Σταθάκη. Στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα προήχθη σε υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τις ίδιες αρμοδιότητες. Στον ανασχηματισμό της 5ης Νοεμβρίου του 2016 πήρε μία ακόμα προαγωγή: ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Και τώρα έγινε υπουργός και μάλιστα σε κεντρικό υπουργείο, όπως είναι το Εσωτερικών, διαδεχόμενος τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος εκλέχθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως φαίνεται και από τα προηγούμενα, ο εκ Καλαμάτας Αλέξης Χαρίτσης, πρόσωπο από τη νεότερη γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καταγράψει μία ταχύτατη άνοδο, αλλά χωρίς άλματα, όπως συνέβη στον προηγούμενο ανασχηματισμό με την Έφη Αχτσιόγλου και στον τωρινό με την Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο άνθρωπος των ΕΣΠΑ

Η ταχύτατη ανέλιξη του Αλέξη Χαρίτση δεν είναι βέβαια άσχετη με το γεγονός ότι η Ελλάδα από ουραγός έγινε η πρώτη χώρα σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ. Επίτευγμά του ήταν και το γεγονός ότι από κοινού με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη εξασφάλισαν άτυπη περίοδο χάριτος έξι μηνών, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων. Με τους προηγούμενους ρυθμούς, η Ελλάδα θα πλήρωνε ένα δυσβάσταχτο κόστος ύψους περίπου τεσσάρων δισ ευρώ, με την επιστροφή της κοινοτικής συμμετοχής, όπως προβλέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για έργα που δεν ολοκληρώνονται εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών ήταν επίσης και από τους πρωταγωνιστές των περιφερειακών συνεδρίων με σκοπό την παραγωγική ανασυγκρότηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σε κάθε ομιλία του στα περιφερειακά συνέδρια ονομαστική αναφορά στον συνονόματό του Χαρίτση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το ότι προέρχεται από τη λεγόμενη πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της αρμοδιότητάς του για το ΕΣΠΑ, συνεργάστηκε αρμονικά με την Κομισιόν. Στις Βρυξέλλες έχει «βγάλει καλό όνομα». Τώρα, όμως, εγκαταλείπει ένα αντικείμενο, με το οποίο είχε αποκτήσει σημαντική πείρα για να αναλάβει αρμοδιότητες, με τις οποίες δεν έχει τριβή.

Ιδιαιτέρως αποτελεσματικός

Ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι αυτός που τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού για τις τριπλές εκλογές του 2019, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και οι βουλευτικές εκλογές γίνουν τελικά τον Μάιο. Οι τριπλές εκλογές είναι και οργανωτικά μία πρόκληση, αλλά το βασικό είναι η πολιτική πτυχή. Αυτή την περίοδο, το υπουργείο Εσωτερικών είναι κρίσιμο, επειδή άτυπα, αλλά ουσιαστικά, αρχίζει στη Θεσσαλονίκη η προεκλογική περίοδος.

Όπως προαναφέραμε, ο Αλέξης Χαρίτσης προέρχεται από την «Κίνηση των 53» και ως εκ τούτου δεν ανήκε στον στενό κύκλο του πρωθυπουργού. Τώρα πλέον έχει μπει. Στο Μαξίμου τον θεωρούν ιδιαιτέρως αποτελεσματικό. Ο Τσίπρας τον εμπιστεύεται και δεν φοβάται ότι μπορεί να του παίξει εσωκομματικά παιχνίδια. Τον θεωρεί πρόσωπο με δυνατότητα να συνεννοείται και να φτάνει σε συναινέσεις όπου χρειάζεται, χωρίς να χάνει τον στόχο του.

Η ικανότητά του αυτή είναι πολύ χρήσιμη για τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος από τη θέση του διαπραγματεύεται με δημάρχους και περιφερειάρχες και μοιράζει παιχνίδι όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περιορισμένα ερείσματα συγκριτικά με τη δύναμή του στο Κοινοβούλιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με τα περιφερειακά συνέδρια, ο Αλέξης Χαρίτσης είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί αρμονικά με δημάρχους και περιφερειάρχες από όλα τα κόμματα και εξ αυτού να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας μαζί τους, οι οποίοι θα του φανούν πολύ χρήσιμοι στο νέο πόστο του.

Από εκεί θα μοιράζει παιχνίδι και στις εκλογικές περιφέρειες, πράγμα πολύ σημαντικό όχι μόνο για τις εκλογές, αλλά και για τις ισορροπίες της επόμενης μέρας και εσωκομματικά και στην πολιτική σκηνή. Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Αλέξης Χαρίτσης καλείται να διεκπεραιώσει τη μετάβαση από τον «Καλλικράτη» στον «Κλεισθένη».

Το βάπτισμα του πυρός ο Αλέξης Χαρίτσης το είχε πάρει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών". Το επόμενο βήμα ήταν να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής Μεσσηνίας στις εκλογές του 2012 και του 2015, χωρίς να εκλεγεί. Τον είχε εμπιστευτεί, όμως, ο Γιώργος Σταθάκης από τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και τον πρότεινε για γενικό γραμματέα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.