ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι αντιεμβολιαστές αλλάζουν τις ισορροπίες της ιταλικής Νέας Δεξιάς

Οι αντιεμβολιαστές αλλάζουν τις ισορροπίες της ιταλικής Νέας Δεξιάς, Γιώργος Λυκοκάπης

Οι σημερινές ιταλικές δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται στην σκιά των αντιδράσεων για το υγειονομικό πιστοποιητικό Green Pass, αντιδράσεις που έχουν πάρει την μορφή κανονικής εξέγερσης, με βίαια επεισόδια και συγκρούσεις που έχουν και φασιστικό “άρωμα”, καθώς σε αυτά πρωτοστατούν τα στελέχη της νεοφασιστικής Forza Nuova. Η εισβολή αντιεμβολιαστών και μελών της Forza Nuova στα γραφεία του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CGIL, προκάλεσε σοκ σε όλη την Ιταλία.

Το συνδικάτο βρέθηκε στο στόχαστρο, καθώς περιορίστηκε σε ρητορικές ενστάσεις έναντι της εφαρμογής του Green Pass στους χώρους εργασίας, το οποίο η κυβέρνηση Ντράγκι έχει καταστήσει υποχρεωτικό σε όλους τους χώρους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Ο δεύτερος γύρος των ιταλικών δημοτικών εκλογών πραγματοποιείται σε ένα κλίμα πόλωσης, με το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τα συνδικάτα να μιλούν για «φασιστικό κίνδυνο» στην Ιταλία, τον οποίο υποβαθμίζει ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Όντως, η Forza Nuova αποπειράται να ψαρέψει στα θολά νερά της κοινωνικής δυσαρέσκειας από την υποχρεωτικότητα του Green Pass, όπως είχε κάνει και με το lockdown. Η βίαιη δράση της προκάλεσε μία μαζική διαδήλωση-απάντηση χιλιάδων πολιτών, έξω από τα γραφεία του συνδικάτου. Σε αυτήν μετείχαν οι επικεφαλής των προαναφερόμενων συγκυβερνώντων κομμάτων, Τζουζέπε Κόντε και Λουίτζι Ντι Μάιο. Είχε ως κύριο αίτημα την απαγόρευση των νεοφασιστικών οργανώσεων στην Ιταλία, όπως έχει ήδη αιτηθεί το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα για την Forza Nuova.

Η νεοφασιστική οργάνωση αποτελεί το ιταλικό “αδελφάκι” της Χρυσής Αυγής, αν και η Forza Nuova ομνύει κυρίως στον Μουσολίνι (για τον οποίο υπάρχουν ισχυρές τάσεις νοσταλγίας στην σημερινή Ιταλία) και όχι στον Χίτλερ, όπως η οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου. Σε Ελλάδα και Ευρώπη η εξτρεμιστική ακροδεξιά αποπειράται να ανασυγκροτηθεί εκμεταλλευόμενη την δυσαρέσκεια από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τα lockdown, που εντοπίζεται ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.

“Αντάρτικο” από την Λέγκα

Στην πραγματικότητα, οι αντιδράσεις για το Green Pass στην Ιταλία δεν περιορίζονται μόνο στην νεοφασιστική ακροδεξιά, αλλά φτάνουν μέχρι και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης συνασπισμού. Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, που επίσης μετέχει στην ιταλική κυβέρνηση, έδωσε τελεσίγραφο στον Ντράγκι να αποσύρει την υποχρεωτική εφαρμογή του Green Pass, λέγοντας πως «ο Covid έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο». Ενστάσεις για το υγειονομικό πιστοποιητικό έχει και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που ζητά την εξαίρεση του από ορισμένους εργασιακούς χώρους.

Η εφαρμογή του Green Pass έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Σαλβίνι, ειδικά από την στιγμή που ο επικεφαλής της Λέγκα επέλεξε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ. Δηλαδή, έναν εκλεκτό του ευρωπαϊκού κατεστημένου, το οποίο ο Σαλβίνι μέχρι πρότινος όχι απλά πολεμούσε, αλλά κυριολεκτικά καβύβριζε! Ήδη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν φανερό πως η δυναμική του Σαλβίνι είχε αρχίσει να φθίνει.

Είναι ένας από τους λόγους που ο επικεφαλής της Λέγκα έσπευσε να υποστηρίξει τυχοδιωκτικά την κυβέρνηση Ντράγκι, μία κίνηση η οποία δεν του απέφερε τα κέρδη που υπολόγιζε. Για αυτό τελευταία επιδίδεται σε ένα ιδιότυπο ενδοκυβερνητικό “αντάρτικο”, όπως έκανε και από την θέση του υπουργού Εσωτερικών στην συγκυβέρνηση με το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Η Λέγκα απείχε από την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το φορολογικό νομοσχέδιο, με τον αρχηγό της να δηλώνει πως «για το μέλλον των Ιταλών, δεν σκύβει το κεφάλι».

Μία άλλη αιτία πίσω από την στάση του Σαλβίνι είναι πως κινδυνεύει να υποσκελιστεί από το έτερο κόμμα της Νέας Δεξιάς “Αδελφοί της Ιταλίας”, με το οποίο κατεβάζει κοινούς υποψηφίους στις δημοτικές εκλογές, μαζί με την, εδώ και καιρό παρηκμασμένη, Forza Italia του υπέργηρου Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στον χώρο της ευρύτερης ιταλικής Δεξιάς ο Σαλβίνι συνειδητοποιεί πως από πρωταγωνιστής κινδυνεύει να υποβιβαστεί σε δεύτερο ρόλο, έναντι της ηγέτιδας των “Αδελφών” Τζόρτζια Μελόνι.

Νέο “αστέρι” η Μελόνι

Η Μελόνι είναι πλέον το νέο “αστέρι” της ιταλικής Νέας Δεξιάς, σε σημείο που πολλά ιταλικά ΜΜΕ αρχίζουν να την χαρακτηρίζουν ως «πρωθυπουργό εν αναμονή»! Η Μελόνι, το κόμμα της οποίας είναι μία μετεξέλιξη του νεοφασιστικού MSI, το οποίο έχει κοινοβουλευτική παρουσία από την δεκαετία του ’50 και “ξέπλυνε” ο Μπερλουσκόνι συνεργαζόμενος μαζί του, όπως είχε κάνει και με την (τότε) αυτονομιστική Λέγκα του Βορρά (αρχικά με αρχηγό τον Ουμπέρτο Μπόσι) απειλεί πλέον να “ροκανίσει” τα ποσοστά του Σαλβίνι.

Το κόμμα της Μελόνι δεν κερδίζει μόνο από την “νοσταλγία” της εποχής του Μουσολίνι, όπου κατέβασε την εγγονή του δικτάτορα στην Ρώμη, σαρώνοντας σε σταυρούς! Σε αντίθεση με τον Σαλβίνι, δεν μετείχε στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ντράγκι και είχε εξ’ αρχής αντιδράσει με σφοδρότητα στην επιβολή του Green Pass, με βουλευτές των “Αδελφών” να κάνουν έφοδο στην Βουλή, σηκώνοντας πανό διαμαρτυρόμενοι για την «αντισυνταγματικότητα» του!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Weuq5-xWtsg&feature=emb_logo

Ο κορονοϊός προκαλεί νέες ανακατατάξεις στο παραδοσιακό εύθραυστο και ασταθές ιταλικό πολιτικό σύστημα, που βρίθει κατά καιρούς από “σωτήρες”, που αποδεικνύονται στην πορεία διάττοντες αστέρες. Το πάλαι ποτέ πολλά υποσχόμενο αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων έρχεται πλέον όλο και πιο κοντά με το φθαρμένο Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ η Λέγκα, το κατ’ εξοχήν ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στην Ιταλία, έφτασε να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ντράγκι.

Μόνο που η “αστική υπευθυνότητα” δεν βγαίνει πάντα σε καλό στους αστέρες της ιταλικής Δεξιάς, όπως έδειξε το πάθημα του ιστορικού ηγέτη του ΜSI, του “μεταφασίστα” Τζιανφράνκο Φίνι, που είχε εγκαταλείψει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις απαρχές της οικονομικής κρίσης το 2010, πληρώνοντας την απόφαση του με τον εκλογικό καταποντισμό του. Σίγουρα ο Σαλβίνι είναι σε καλύτερη θέση από την Φίνι, αλλά φαίνεται να αγωνιά για τα αποτελέσματα των σημερινών δημοτικών εκλογών, περισσότερο ίσως και από τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι