Οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την οικογένεια Γλύξμπουργκ για την κηδεία
11/01/2023Πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση προκαλεί ο θάνατος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου καθώς η οικογένεια Γλύξμπουργκ έχει ζητήσει η κηδεία να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους και να τεθεί η σωρός του σε λαικό προσκύνημα στην Μητρόπολη.
Η κυβέρνηση μετά από σύσκεψη σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Λίνα Μενδώνη αποφάσισε τα εξής:
- Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης.
- Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.
- Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία.
- Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
- Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.
Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της οικογένεια η κηδεία να γίνει με τιμές αρχηγού κράτους αλλά μένει ανοικτό ακόμη -προφανώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την βασιλική οικογένεια- για το Ναό στον οποίο θα γίνει η κηδεία. Το αίτημα για την Μητρόπολη και την έκθεση σε λαϊκό προσκύνημα έχει υποβάλλει η οικογένεια Γλύξμπουργκ που επισκέφθηκε το Μαξίμου για να διερευνήσει και τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Το επιχείρημα της οικογένειας είναι ότι ο Κωνσταντίνος υπήρξε μέχρι την πτώση της μοναρχίας αρχηγός του ελληνικού κράτους. Το πολίτευμα βέβαια έχει αλλάξει μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ο αποθανών δεν διαθέτει καν ελληνική υπηκοότητα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε όπως και την οικογένειά του να συμπεριφέρονται ωσάν να έχουν ακόμη τον τίτλο. Υπενθυμίζεται ότι και στον θάνατο της Φρειδερίκης, το 1981 η οικογένεια είχε ζητήσει και πάλι από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη η σωρός της να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα αλλά υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και του Ανδρέα Παπανδρέου η κυβέρνηση είχε αρνηθεί.
Mνήμες “unfair”
Το τελετουργικό όμως της κηδείας εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα με δεδομένο ότι στην Αθήνα θα φθάσουν και διάφοροι εστεμμένοι και συγγενείς από την Ευρώπη. Καθώς είμαστε σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει την φιλοβασιλική ψήφο, αλλά και τους διάφορους που εντυπωσιάζονται από το βασιλικό life style των ανά την Ευρώπη εστεμμένων και κυρίως της αγγλικής βασιλικής οικογένειας.
Από την άλλη ξυπνάνε οι μνήμες του “unfair” του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και μία θετική συμπεριφορά της κυβέρνησης θα απομακρύνει κεντρώους ψηφοφόρους. Ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού είχε διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Γλύξμουργκ και χρεώνεται την φυγή της κινητής βασιλικής περιουσίας του Τατοίου στο εξωτερικό όταν ήταν πρωθυπουργός. Ο νυν πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την αξιοποίηση του Τατοίου και συζήτησε το θέμα με τον Κάρολο της Αγγλίας στην επίσκεψή του πέρυσι το καλοκαίρι στη Σκωτία.
Και ναι μεν η κυβέρνηση αποφάσισε επισήμως να εκπροσωπηθεί από την υπουργό Πολιτισμού αλλά είναι πάντα ένα ερωτηματικό πόσοι από τους βουλευτές και υπουργού της ΝΔ θα μπουν στον πειρασμό να παραβρεθούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αν δεν υπάρξει «γενικό απαγορευτικό» από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι δίχως σημασία ότι στις τηλεοπτικές εκπομπές υπάρχουν αρκετοί νοσταλγοί της μοναρχίας που εκφράζονται θετικά για το αίτημα της βασιλικής οικογένειας.