ΣΧΟΛΙΟ

Οι δικηγόροι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η γυναίκα του Καίσαρα…

Οι δικηγόροι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η γυναίκα του Καίσαρα...

Μένεα πνέουν οι δικηγόροι κατά του συναδέλφου τους κυβερνητικού εκπροσώπου. Υποστηρίζουν ότι ο Παύλος Μαρινάκης δεν μπορεί να κατηγορεί τους συναδέλφους του για φοροδιαφυγή εάν δεν δώσει πειστικές απαντήσεις για τα δικά του εισοδήματα.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να υπερασπιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, δεν έφτασε στο σημείο να πεί στους δικηγόρους να δουλέψουν ως “ντελιβεράδες”, όπως έκανε συνάδελφός του υφυπουργός, ο οποίος, βέβαια, έτρεξε μετά άρον-άρον να τα “μαζέψει” μετά τον σάλο. Ο Παύλος Μαρινάκης περιορίστηκε να τους αποκαλέσει “φοροφυγάδες”, διερωτώμενος μάλιστα «πώς είναι δυνατόν κάποιος να διαβιεί με ετήσια εισοδήματα 5000-6000 ευρώ;».

Το ερώτημά του βάσιμο και προφανώς εύστοχο για πολλούς δικηγόρους, που πράγματι φοροδιαφεύγουν του κερατά. Αλλά το ερώτημα του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι δίκοπο μαχαίρι. Στρέφεται κατά των δικηγόρων, αλλά ταυτόχρονα και κατά της κυβέρνησης. Μήπως ο Παύλος Μαρινάκης και το αφεντικό του ο πρωθυπουργός αγνοούν ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν πραγματικό εισόδημα τέτοιου ύψους;

Κι όχι δικηγόροι, γιατροί, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί που βασίμως υποθέτουμε ότι κερδίζουν πολλά περισσότερα, αλλά όλοι εκείνοι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ωρομίσθιοι και όσοι μαζεύουν με το ζόρι μερικά κατοστάρικα από μερική απασχόληση. Και βέβαια ούτε λόγος για τους ανέργους. Πώς ζουν αυτοί κύριε κυβερνητικές εκπρόσωπε; Ζουν κατά τρόπο που δεν μπορείς να διανοηθείς και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διανοηθεί ο “πορφυρογέννητος” αρχηγός σου και πρωθυπουργός.

Αυτή, όμως, είναι η άλλη όψη, η οποία μπορεί να μην έχει σχέση με το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά αφορά σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού. Και βέβαια τα συστημικά Μίντια πετάνε αυτή την αλήθεια στο περιθώριο, κάνουν ό,τι μπορούν για να την βάλουν κάτω από το χαλί.

Κατά τα άλλα, ούτε συζήτηση ότι κάτι πρέπει να γίνει για την κατά κανόνα σκανδαλώδη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών. Γιατί αυτό που διαχρονικά συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι μόνο σε βάρος των δημοσίων οικονομικών. Το κράτος φροντίζει να καλύψει το κενό από την φοροδιαφυγή, υπερφορολογώντας τα γνωστά υποζύγια, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Στην αγορά κινούμαστε όλοι και γνωρίζουμε πως υπάρχουν αναρίθμητοι επαγγελματικοί κλάδοι, όπου η λέξη απόδειξη είναι “απαγορευμένη”. Αν θεωρήσουμε δε σαν “ειλικρινείς” τις φορολογικές τους δηλώσεις, τότε οι μικρομεσαίοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν είναι οι ταλαίπωροι που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, αλλά οι οικονομικά ευκατάστατοι αυτής της κοινωνίας! Με άλλα λόγια σκέτη κοροϊδία.

Από την άλλη, σωστά θα πείτε πως η ΝΔ, όχι μόνο δεν μας τα είπε αυτά προεκλογικά. Αντίθετα, δεν είχε πει λέξη προεκλογικά για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Όταν, μάλιστα, η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση μιλούσε για “φοροεπιδρομή” κτλ, χρησιμοποιούσε δηλαδή τους ίδιους χαρακτηρισμούς που σήμερα ψέγει σαν “λαϊκισμό”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι “φοροφυγάδες”

Αλλά ας αφήσουμε τα γενικά κι ας πάμε στον Παύλο Μαρινάκη. Οι δικηγόροι αφήνουν βαριά αιχμή εναντίον του δικηγόρου Παύλου Μαρινάκη… Οι συνάδελφοί του έψαξαν τις δικαστηριακές αμοιβές του και ανακάλυψαν ότι για την περίοδο 2019-2023 είχε κόψει γραμμάτια προκαταβολής δικηγορικών αμοιβών συνολικού ύψους μόνο 6.000 ευρώ. Δεν γνωρίζουμε εάν είχε άλλα εισοδήματα. Εάν είχε πρέπει να τα δημοσιοποιήσει. Έτσι κι αλλιώς είναι υφυπουργός και ισχύει και γι’ αυτόν το πόθεν έσχες.

Εάν δεν είχε θα πρέπει μάλλον το ερώτημα που έθεσε για τους φοροφυγάδες συναδέλφους του δικηγόρους να το απευθύνει στον εαυτό του. Επειδή, όμως, δεν είναι σωστό να χτίζουμε σε υποθέσεις, καλό είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του για τα προηγούμενα έτη. και για τα φερόμενα γραμμάτια προκαταβολής τι ύψους παραστατικών έχει εκδώσει;

Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι φοροφυγάς. Απλώς, για την περίπτωσή του, όπως και για κάθε κυβερνητικό αξιωματούχο ισχύει ό,τι και για τη γυναίκα του Καίσαρα. Πολύ περισσότερο όταν κατηγορεί τους συναδέλφους του, ο ίδιος οφείλει να είναι τύπος και υπογραμμός. Μην ξεχνάμε πως στην Ευρώπη που τόσο θαυμάζουν οι υπουργοί μας, ακόμα και για πιο ασήμαντα ζητήματα, προέκυψαν ακόμα και παραιτήσεις πρωθυπουργών – βλέπε Μπόρις Τζόνσον…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι