Οι δύσκολες σχέσεις του Σκουρλέτη με το Μαξίμου

Οι δύσκολες σχέσεις του Σκουρλέτη με το Μαξίμου

της Νεφέλης Λυγερού  – 

«Ανυπόστατες δημοσιογραφικές εικασίες» έχει χαρακτηρίσει πολλάκις ο Πάνος Σκουρλέτης τις φήμες ότι οι σχέσεις του με τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου είναι ακανθώδεις. Με «δημοσιογραφικές ασκήσεις» έχει παρομοιώσει και το αίτημα των δημοσιογράφων να τοποθετηθεί στο αν διεκδικεί ή όχι τον άτυπο ρόλο του επικεφαλής της “ομάδας των 53” και της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ που αντιπολιτεύεται κάθε τόσο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στον υπουργό Εσωτερικών έχει χρεωθεί σε μεγάλο βαθμό και η χαοτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί πριν λίγο καιρό με τα σκουπίδια. Κατάσταση που είχε φθάσει στο σημείο να απειλήσει τη δημόσια υγεία πριν την λήξη της απεργίας.

Ο χειρισμός του Πάνου Σκουρλέτη στις διαπραγματεύσεις με την ΠΟΕ-ΟΤΑ τις είχε οδηγήσει σε ναυάγιο, γεγονός που για μία ακόμα φορά είχε προκαλέσει αναταράξεις στις σχέσεις του υπουργού με τον πρωθυπουργό και τους στενούς συνεργάτες του. Αναταράξεις που κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι κοντά στο να μετατραπούν σε κάποιου είδους χάσμα.

«Την κύρια ευθύνη την έχει η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης», δήλωνε ο Πάνος Σκουρλέτης καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας. Στη ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι διαρροές που γίνονταν από το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση δεν μπορούσε παρά να επιδείξει ενιαίο μέτωπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Πίσω από τις κλειστές πόρτες μιλούσαν για «λάθος χειρισμούς» εκ μέρους του υπουργού, αλλά και για «περιττές εκρήξεις» του που είχαν ρίξει λάδι στη φωτιά.

Προβληματικός είχε κριθεί και ο τρόπος που ο Πάνος Σκουρλέτης είχε συνεργαστεί γι’ αυτή την υπόθεση με την ευέλικτη και αποτελεσματική Όλγα Γεροβασίλη. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, μάλιστα, χρέωναν στον υπουργό Εσωτερικών προσωπική στρατηγική. Επίσης του καταλόγιζαν αστοχίες, λάθη, παραλείψεις και δογματικές συμπεριφορές που ενώ θα μπορούσαν, δεν απέτρεψαν επικοινωνιακές ζημιές.

Ανελαστικότητα και παλληκαρισμοί

«Τα σκουπίδια ήταν το πιο πρόσφατο και πιο προβεβλημένο φιάσκο, αλλά όχι και το μοναδικό», μας είπε κυβερνητικός αξιωματούχος. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούσαν ότι το κλίμα είχε στραβώσει με τους συμβασιούχους, καθώς διαψεύστηκαν με πάταγο οι προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών όταν υποσχόταν τη μονιμοποίησή τους. «Έταζε λαγούς με πετραχήλια με αποτέλεσμα να χάσουμε την αξιοπιστία μας σ’ αυτόν το χώρο και όχι μόνο».

Του καταλόγιζαν, επίσης, ελλιπή πολιτικά αντανακλαστικά που επέτρεψαν ένα πρόβλημα να γιγαντωθεί, να μετατραπεί σε κεντρικό πρόβλημα της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να τραυματίσει περαιτέρω την κυβέρνηση.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογράμμιζαν ότι η ανελαστικότητα και οι παλληκαρισμοί του Πάνου Σκουρλέτη υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά για να αποφορτίσει την κατάσταση. Η διάσταση που έλαβε το πρόβλημα των σκουπιδιών απείλησε να ακυρώσει τον πολιτικό και επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για «αλλαγή σελίδας» μετά το πολυπόθητο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Γνωρίζοντας την δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επένδυσε στο αφήγημα του restart και της ανάκαμψης. Οι χειρισμοί του Πάνου Σκουρλέτη έβαλαν τρικλοποδιά σ’ αυτή την προσπάθεια, γεγονός που κατέστησε αναγκαία την παρέμβαση του πρωθυπουργού, η οποία και άνοιξε τον δρόμο για τη λήξη της απεργίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών έλαβε το μήνυμα και έσπευσε να προσαρμοστεί. Φρόντισε, μάλιστα, να αυτοπροβληθεί και σαν υπέρμαχος αυτού που τελικά συνέβη. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, έχουν σαφή εικόνα και μιλάνε για «ατυχή εκτίμηση του υπουργού».

Χρεώνουν στον Πάνο Σκουρλέτη το γεγονός ότι οι χειρισμοί του υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό να συναντήσει τη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και γενικότερα να εμπλακεί προσωπικά, χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί λύση, όπως εκείνος τον διαβεβαίωνε. Ακόμα και όταν ο Σκουρλέτης ανέλαβε να πάρει ξανά πάνω του επικοινωνιακά το φιάσκο και να αποπροσανατολίσει τα Μέσα από το Μαξίμου η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Η “αριστερή ψυχή”

Τα σκουπίδια δεν είναι το πρώτο πρόβλημα που προκαλεί ψύχρανση στις σχέσεις των πάλαι ποτέ στενών συνεργατών. Μόλις λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ηγετικές παρεμβάσεις, πετώντας ουσιαστικά το γάντι στο Μαξίμου. Σε συνεντεύξεις του καλούσε την κυβέρνηση «να αντιταχθεί στον επιχειρούμενο κανιβαλισμό της ΔΕΗ».

Η δημόσια διαφωνία Σκουρλέτη με τους κυβερνητικούς χειρισμούς είχε εκνευρίσει τον Αλέξη Τσίπρα. Κατηγόρησε τον υπουργό στους συνεργάτες του για δημιουργία και διασπορά αμφιβολιών για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά μια συμφωνία με τους δανειστές.

Εξάλλου, ήταν εμφανές και για τον ίδιο ότι ο Σκουρλέτης διεκδικούσε, μετά την αποπομπή του Νίκου Φίλη από την κυβέρνηση, τον ρόλο του υπουργού, που θα είναι το σημείο αναφοράς των διαφωνούντων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Περισσότερο με τη ρητορική παρά με τις πράξεις του, ο Πάνος Σκουρλέτης προσπαθεί να εμφανιστεί σαν ο εκφραστής της “αριστερής ψυχής” του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τραυματίζεται από την πολιτική του πρωθυπουργού.

Σε μια κλωστή

Είναι κοινό μυστικό στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ και μήνες ενοχλημένος από την συμπεριφορά του Πάνου Σκουρλέτη. Δεν έχει ξεχάσει πως στον πρώτο ανασχηματισμό δεν ήθελε να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θεωρεί εκβιαστική την συμπεριφορά του, παρότι του έδωσε το υπουργείο που ο Πάνος Σκουρλέτης επιθυμούσε. Αυτά και κάποια ακόμη έχουν οδηγήσει τις σχέσεις των δύο σε δύσκολα μονοπάτια. Το γεγονός ότι στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έχουν φτάσει να μιλάνε μάλλον υποτιμητικά για τον σύντροφό τους, είναι αλάνθαστη ένδειξη ότι η “μετοχή” του είναι στα κάτω της.

Αν και έχει μεσολαβήσει μία κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα-Σκουρλέτη, στην οποία υποτίθεται ότι «λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις», οι σχέσεις τους μόνο τυπικά αποκαταστάθηκαν. Η υπόθεση των σκουπιδιών και όχι μόνο απέδειξε ότι μία αφορμή επαναφέρει στο προσκήνιο τη δυσπιστία. Προς το παρόν, πάντως, όπως μας είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, η ισορροπία κρατιέται με το ζόρι και αυτό ίσως φανεί στον επόμενο ανασχηματισμό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι