ΑΠΟΨΗ

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και το δικό μας “σπίτι”

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και το δικό μας "σπίτι", Κωνσταντίνος Κόλμερ

Η νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές –βεβαία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αμφíρροπη στην Γερουσία– δεν αρκεί να εξωραΐζεται από τους λεγομένους “φιλελευθέρους” οπαδούς των “Κλιντονλάγνων” στη χώρα μας. Η πραγματικότητα δεν αλλοιώνεται, επειδή το θέλουν τα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα δεν έχει λόγο να γίνει μέρος του αμερικανικού προβλήματος.

Χρειάζεται προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα του νέου Κογκρέσου. Χρειάζεται ο Ελληνισμός στις ΗΠΑ να ανασκουμπωθεί και να εργασθεί διά να αποτρέψουμε την παραδοσιακή φιλότουρκο πολιτική της επερχομένης Δεξιάς στην Αμερική. Ακόμη κι αν ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ αλλάξει, ο Ρεπουπλικάνος διάδοχός του Τζέιμς Ρις πρέπει να ενημερωθεί επαρκώς δια το τι είναι προς το συμφέρον και της Αμερικής. Με αυτόν τον τρόπο να κοπεί η όρεξη της Τουρκίας για μεταβολή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος στο Αιγαίον (ζητεί το 50%!) και να αποφευχθεί μία νέα προσφυγιά, όπως συνέβη στην Κύπρο με τον “Αττίλα”.

Αντί οι αρμόδιοι υπουργοί να κατατρίβονται για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ολισθήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πολιτική “χωματερή”, χρήσιμο θα ήταν να μεταβούν ο ένας μετά τον άλλον οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ουάσιγκτον και μαζί με τους εκπροσώπους της Ομογένειας να ενημερώσουν τους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να μην άρουν τους όρους που έχουν τεθεί για την πώληση F-16 στην Τουρκία και τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων τουρκικών F-16. Και ο βασικός όρος είναι η αυστηρή δέσμευση τα τουρκικά αεροπλάνα να μη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα στήριζε τον Ερντογάν –δεδηλωμένο εχθρό της Αμερικής– στις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023 και θα έπληττε την υπόθεση της ειρήνης στην ευαίσθητη περιοχή μας, όπου η Ρωσία του Πούτιν παίζει κεντρικό ρόλο και θα παίξει ακόμα πιο κεντρικό στην περίπτωση που κατακτήσει όλη την παραλιακή ζώνη της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι στασιαστές του Καπιτωλίου

Δεν πέρασε απαρατήρητη η ήττα του προέδρου Τζό Μπάιντεν στις ενδιάμεσες εκλογές, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητα των Αμερικανών η ανόητη πολιτική του στο Ουκρανικό. Ως γνήσιος κλιντονικός Δημοκρατικός προκάλεσε την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία από τον φόβο της περικυκλώσεως της μεγάλης αυτής χώρας από το ΝΑΤΟ, ιδέα που χρονολογείται από την εποχή του Τζώρτζ Κένναν. Και μπορεί η ήττα των Δημοκρατικών να μην έχει την έκταση που είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις ή πίστευαν οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά δεν παύει να είναι ήττα.

Ακόμη και αν οι στασιαστές του Καπιτωλίου το 2021 δεν εκλέξουν τον δικό τους πρόεδρο στις εκλογές της Αμερικής το 2024, ο Μπάιντεν θα “καεί” πολιτικά. Όχι από τα στερεά καύσιμα (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ούτε από την υπερθέρμανση του πλανήτου κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, η οποία αποδίδεται περισσότερο στην ηλιακή δραστηριότητα κι λιγότερο σε ανθρωπογενή αίτια. Ο κόσμος κρίνει από τα επιγενόμενα κι όχι από τους σοφιστάς.

Η σοβούσα διατροφική κρίση θέτει σε κίνδυνο την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων από τα οκτώ δισεκατομμύρια που κατοικούν στη Γη κι αυτό συνεγείρει τις προτιμήσεις των εκλογέων προς τα συντηρητικά κόμματα, δεδομένου ότι τα λεγόμενα “προοδευτικά” δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται, ασχολούμενα με τη νέα θρησκεία που έχει πρωθιέρεια την περιβόητη Γκρέτα. Οι πολίτες, όμως, σε Ευρώπη και Αμερική δίνουν έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια, η οποία επηρεάζει άμεσα και συχνά καταλυτικά την καθημερινότητά τους.

Η επάρκεια τροφίμων είναι η μόνη άμυνα της δυναστευομένης Ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής από την Κοινή  Ευρωπαϊκή Πολιτική: Η χώρα μας έχει ανάγκη προστασίας του αγροτικού εισοδήματος για να παραγάγει περισσεύματα τροφίμων ακόμη κι αν αυτό δεν αρέσει στο ευρωκομμισαριάτο. και για να είμαστε δίκαιοι, επιτέλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθά άλλαξε γραμμή πλεύσης και ενώ μέχρι τώρα δήλωσε υπερηφάνως ότι αυτός είναι υπέρ της πράσινης μετάβασης και δεν θα επιτρέψει γεωτρήσεις, τώρα διαλαλεί την ανάγκη εκμεταλλεύσεως των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και στο Ιόνιο. Το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία και με την Αίγυπτο σεισμικές έρευνες και στο Καρπάθειο Πέλαγος για να ακυρωθεί το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο προτού γίνει κι αυτό casus belli.

Σημειώνεται επ’ ευκαιρία ότι στο Αιγαίον δεν υπάρχει η “απειλή πολέμου της Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως” αν πιστέψουμε τον μυθοπλάστη της “Γαλάζιας θάλασσας” Γιαϊτζή-εφέντι (βλ. σχετικά “Καθημερινή” 6.11.22 σελ.16). Απλώς παρεσχέθη τότε (1995) η ευχέρεια ως μία διευκόλυνση στις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος. Σήμερα στερείται αξίας. Η “μητέρα όλων των μαχών” δεν θα διεξαχθεί στην “ενδιάμεση περιοχή” του μακαρίτη Δημήτρη Κιτσίκη, δηλαδή στο Αιγαίον, αλλά στην Ουκρανία. Αν αφεθή να νικήσει ο Πούτιν εκεί, τότε θα διατρέξει  κίνδυνο η ειρήνη και στη περιοχή μας. Αλλά ως είπεν κι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, «ο Ελληνικός στρατός είναι ικανός να προστατεύσει την πατρίδα» που προ μιάς γενεάς ήταν και πατρίδα του Γιώργου Τσούνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι