ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι εκλογές των μικρών κομμάτων – Ο πόλεμος των μονοψήφιων ποσοστών

Οι εκλογές των μικρών κομμάτων – Ο πόλεμος των μονοψήφιων ποσοστών, Γιώργος Λυκοκάπης

Η ΝΔ και η αποχή είναι οι δύο μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατακτά άνετα την αυτοδυναμία, έχοντας μία απολύτως κατακερματισμένη αντιπολίτευση. Πάντως οι εκλογές του Ιουνίου θα μείνουν αναμφισβήτητα στην ιστορία ως οι “εκλογές των μικρών κομμάτων”, με την Βουλή να είναι τελικώς οκτακομματική.

Οι μεγαλύτερες ηλικίες (που αποτελούν προνομιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ) συνηθίζουν και ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, οπότε η αποχή, προφανώς και δεν έπληξε το κυβερνών κόμμα (υπήρχε ο σχετικός φόβος στην Πειραιώς, λόγω ενδεχόμενου εφησυχασμού από το πρώτο αποτέλεσμα). Φαίνεται να λειτούργησε το φόβητρο Μητσοτάκη για τρίτες εκλογές εν μέσω Αυγούστου, εξ’ ου και δεν είχε τελικώς διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς να έχουμε ακόμα επίσημα στοιχεία, εκτιμούμε πως η αποχή έπληξε περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και ίσως το ΠΑΣΟΚ. Μόνη ελπίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ, να εξασφαλίσει ένα ποσοστό 17%-18% για να έχει μια απόσταση ασφάλειας από τον κύριο αντίπαλο του στην Κεντροαριστερά, το ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να μένει στάσιμο (το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ, η περιορισμένη δυναμική του στα αστικά κέντρα, παραμένει). Η πολεμική ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ, που ξεκίνησε με την υπόθεση του Δημήτρη Μάντζου προφανώς και θα ενταθεί.

Η έκπληξη των Σπαρτιατών

Από τα μικρότερα κόμματα, την έκπληξη έκανε το μέχρι πρότινος άγνωστο ακροδεξιό κόμμα “Σπαρτιάτες”, που μπαίνει άνετα στην Βουλή, βεβαίως χάρη στην υποστήριξη του προφυλακισμένου ηγετικού στελέχους της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη. Το σίριαλ του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη από τον Άρειο Πάγο, έληξε με την υποστήριξη του σε ένα ακροδεξιό κόμμα, που ίδρυσε ένας πρώην πολιτευτής της Ένωσης Κεντρώων. Στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του κ. Στίγκας, ευχαρίστησε τον Ηλία Κασιδιάρη, χωρίς την στήριξη του οποίου δεν θα έφτανε στο ποσοστό του 5% (την στιγμή που τα κόμματα γνωστών “αστέρων” της Νέας Δεξιάς, Λατινοπούλου, Μπογδάνος-Εμφιετζόγλου κτλ καταποντίστηκαν).

Ο διαδικτυακός “στρατός” που ίδρυσε από την φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης, κατεύθυνε προς την υποστήριξη του συγκεκριμένου κόμματος, όπως και γνωστοί youtubers που φιλοξενούσαν στις εκπομπές τους παρεμβάσεις του Κασιδιάρη (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Terry Hatziieremias, με πάνω από 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες στο κανάλι του).

Ο εκπρόσωπος Τύπου των Σπαρτιατών, ο ποινικολόγος Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, είναι ίσως το πιο γνωστό στέλεχος του κόμματος (περισσότερο από τον αρχηγό του) με συχνή μιντιακή παρουσία. Έγινε τελευταία ευρύτερα γνωστός ευρύ κοινό μετά την αντίδραση του στην προβολή της ομοφυλοφιλικής ταινίας “Αγόρια στο Ντους” σε δημοτικό σχολείο, ένα ζήτημα που προκάλεσε αντιδράσεις στο σύνολο της ευρύτερης “δεξιάς πολυκατοικίας” και σάλο στα social media. Βέβαια, οι εκτιμήσεις πως η ΝΔ θα πληρώσει “δικαιωματιστικές” επιλογές της στην κάλπη, δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς “βγήκε” στον Μητσοτάκη η υιοθέτηση μιας φιλο-ΛΟΑΤΚΙ ατζέντας, μέχρι πρότινος προνομιακή για την Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ.

Η μάχη των μικρών κομμάτων

Το ΚΚΕ διατήρησε την δυναμική των προηγούμενων εκλογών και έχει προοπτική να φτάσει και στο 8%, ποσοστό που οφείλεται και στην επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική, καλύτερα την “lubenoποίηση” του Δημήτρη Κουτσούμπα. Προφανώς δεν αναφερόμαστε στο κατά Μαρξ “λούμπεν προλεταριάτο”, αλλά στο δημοφιλές στην νεολαία σατιρικό κανάλι “Luben”, που έκανε… viral τις ατάκες του Κουτσούμπα (με κυριότερη το “αυτοί είστε”!). Να σημειωθεί πως ο κ. Κουτσούμπας έκανε την έκπληξη, δίνοντας με μεγάλη επιτυχίες συνεντεύξεις ακόμα και σε life style εκπομπές, κάτι που δεν συνήθιζε η προκάτοχος του, η Αλέκα Παπαρήγα.

Η Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αν και εκτιμάται πως θα μπει τελικώς στην Βουλή, έχασε την δυναμική που κατέγραφε προηγουμένως. Πιθανώς οι αιφνιδιαστικές αλλαγές που έκανε στα ψηφοδέλτια θύμισαν το αυταρχικό παρελθόν της Κωνσταντοπούλου, που η ίδια προσπαθούσε να αποτινάξει με τις περίφημες “καρδούλες” της (στις οποίες απάντησε χαρακτηριστικά, με χιουμοριστικό τρόπο, ο κ. Κουτσούμπας).

 

Φαίνεται όμως να έπαιξε ρόλο και η “έμμεση κάθοδος” Κασιδιάρη με τους “Σπαρτιάτες”. Υπάρχουν εκτιμήσεις πως ψηφοφόροι του Κασιδιάρη είχαν κατευθυνθεί στις προηγούμενες εκλογές στην Πλεύση Ελευθερίας, στην λογική της αντισυστημικής ψήφου. Να σημειωθεί πως το κόμμα της Κωνσταντοπούλου εστίαζε στα εθνικά θέματα (για παράδειγμα, αντιτάχθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών) κάτι που δεν έκανε ο Γιάννη Βαρουφάκης, ο οποίος διατήρησε ορισμένες από τις δυνάμεις του, αν και δεν κατάφερε να μπει τελικώς στην Βουλή.

Η κάθοδος των “Σπαρτιατών” έπληξε μερικώς τα κόμματα των Κυριάκου Βελόπουλου και Νατσιού (Νίκη) αν και κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδο τους στην Βουλή, με “ποσοστό ασφαλείας”, πάνω από 3,50%. Η προεκλογική περίοδος κυριάρχησε και από την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση στην “δεξιά πολυκατοικία”, κυρίως μεταξύ Βελόπουλου και Νατσιού, αντιπαράθεση που λειτούργησε τελικώς προς όφελος των “Σπαρτιατών”, που κυριολεκτικά “δοξάστηκαν κρυπτόμενοι”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx