Οι εξαγγελίες 80 δράσεων και ο πήχης της πολιτικής
31/01/2024Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εισάγει μια νέα πρακτική: «Την ετήσια παρουσίαση του νομοθετικού προγράμματος που προτίθεται να προωθήσει η εκτελεστική εξουσία». Ένας θεσμός, που παραπέμπει στο αμερικανικό State of the Union. Να αφήσουμε, όμως, τις “αμερικανιές”, που δεν μπορούν να αποτελούν για εμάς πρότυπο, ειδικά με τα όσα παρακολουθούμε σε σχέση με τα προεκλογικά σε αυτή τη χώρα και να ασχοληθούμε με τα δικά μας και την ουσία.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάσθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, ενώπιον εκπροσώπων διαφόρων θεσμών του κράτους, από τους οποίους προσδοκά τη συνεργασία τους για να προωθήσει τις εξαγγελίες του. Κυρίως αυτά που ανακοίνωσε εξαρτώνται από τη στάση του Κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα, απευθύνθηκε στην κοινωνία, καθορίζοντας τις δράσεις του για το 2024. Περιέγραψε 80 συν δράσεις. Δεν έθεσε απλά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά περιέγραψε τι θα πράξει μέχρι το τέλος του χρόνου, θέτοντας και ημερομηνίες υλοποίησης. Διαμόρφωσε εν πολλοίς οδικό χάρτη για την εφαρμογή των όσων έχει εξαγγείλει. Δεν πρόκειται για προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά προώθηση πολιτικών, που θα εφαρμοστούν εντός του έτους. Και επειδή ήταν συγκεκριμένος, αυτά που είπε είναι καταγραμμένα, θα ελέγχεται. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Τούτο θα είναι και το στοίχημα της κυβέρνησής του.
Αναμένεται δε ότι και ο ίδιος θα έχει σε μια εφαρμογή καταγραμμένες τις δράσεις και θα σημειώνει στη διάρκεια του χρόνου ποιες έγιναν και ποιες εκκρεμούν. Το ίδιο προφανώς θα πράττουν και τα κόμματα (της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης) όπως και τα ΜΜΕ. Αυτό προβλέπει και επιβάλλει ο έλεγχος της εξουσίας. Και αυτή τη φορά είναι πιο εύκολος ο έλεγχος καθώς το πλαίσιο είναι καθορισμένο, τα βήματα υλοποίησης συγκεκριμένα.
Η γενική εικόνα είναι πως οι δράσεις αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Να βελτιωθεί και να αισθανθούν τη διαφορά αυτή στη ζωή τους οι πολίτες. Κι αυτό προφανώς είναι εκείνο που πρωτίστως ενδιαφέρει τους πολίτες. Το πώς θα διευκολυνθούν από το κράτος, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες, θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής, την ποιότητα ζωής τους. Πολλά έχουν τεθεί και για την παιδεία, την υγεία, το περιβάλλον, τη ψηφιοποίηση του κράτους, την οικονομία. Οι πολίτες θέλουν να δουν βελτίωση στο θέμα της ακρίβειας, του στεγαστικού, του ΓεΣυ, του κυκλοφοριακού.
Νέα πολιτική πρακτική
Παρακολουθήσαμε μια νέα πρακτική, που συνδέεται ευθέως με τη λογοδοσία. Ο Πρόεδρος έχει εξαγγείλει και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χαρακτήρισε τολμηρές. Αναφέρθηκε στο γνωστό ζήτημα του ορίου συνταξιοδότησης και των ωφελημάτων για κρατικούς αξιωματούχους, για το οποίο θέμα η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί την κοινωνία, αλλά και στη βελτιστοποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο. Στην εξίσωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος μπήκαν και τα θέματα που άπτονται της λειτουργίας τόσο της Νομικής όσο και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.
Τα όσα παρακολουθήσαμε γίνονται για πρώτη φορά. Ο Πρόεδρος ανέβασε τον πήχη, οι δράσεις είναι συγκεκριμένες και θα κριθεί η νέα αυτή πολιτική, από το αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως η ετήσια παρουσίαση θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή.
Είναι κάτι το καινούργιο και προφανώς και δεν θα πρέπει να σπεύδει κανείς να κρίνει εκ προοιμίου τις εξαγγελίες αλλά και την πρακτική της παρουσίασης, του καθορισμού οδικού χάρτη υλοποίησης, που υιοθετείται. Εάν δεν εκπληρωθούν οι στόχοι εκτεθειμένη θα είναι η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εάν εκπληρωθούν κερδισμένοι θα είναι οι πολίτες.
Την ίδια ώρα, όσοι έχουν τη βεβαιότητα πως ο Πρόεδρος θα αποτύχει προφανώς είναι “προικισμένοι” με μαντικές ικανότητες. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να αναμένουν να κρίνουν από το αποτέλεσμα και όχι από την εξαγγελία. Άλλωστε αφορούν δράσεις για το 2024. Υπομονή χρειάζεται για να κρίνουμε.