Οι Ευρωπαίοι τα “μασάνε” για την ισλαμική τρομοκρατία
14/11/2020Με πολύ πίεση για ισορροπίες με τις μουσουλμανικές χώρες αλλά και για να εκτονωθεί η ένταση με τους μουσουλμάνους της Ευρώπης, το κείμενο καταδίκης της τρομοκρατίας από φανατικούς και τζιχαντιστές καταδικάζει τελικά… γενικώς τον εξτρεμισμό χωρίς να τον ορίζει. Διάφορα κράτη αλλά και επίτροποι της Κομισιόν πίεσαν προς μια ουδέτερη καταδίκη (Σουηδία, Ολλανδία, Ισπανία, πιθανόν και η Γερμανία) και από το τελικό κείμενο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφαιρέθηκε κάθε λέξη που παρέπεμπε ευθέως σε τζιχαντιστές ή ισλαμιστές.
Στις 2.700 λέξεις του δεκασέλιδου κειμένου που υποτίθεται ότι καταδικάζει τις επιθέσεις φανατικών μουσουλμάνων στην Ευρώπη, οι υπουργοί Εσωτερικών μετά από πολύ “μαγείρεμα”, αφαίρεσαν από παντού ότι παρέπεμπε σε μουσουλμάνους. Το επίθετο “ισλαμική” χρησιμοποιείται μόνον μια φορά και συγκεκριμένα σε σχέση μόνον με την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του δασκάλου Σαμουέλ Πατί στη Γαλλία.
Όλες οι άλλες αναφορές είναι γενικές και αόριστες, ενώ το αρχικό κείμενο του Σαρλ Μισέλ είχε πάνω από 15 αναφορές στους ισλαμιστές, δηλαδή στους φανατικούς μουσουλμάνους. Ακόμα και τους τζιχαντιστές του ISIS το τελικό κείμενο τους αναφέρει ως “τρομοκράτες μαχητές σε άλλα κράτη” και το ISIS είναι λες και δεν υπήρξε ποτέ.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί συμφώνησαν τελικά σε μία κοινή δήλωση καταδίκης της τρομοκρατίας εξαιρετικά ουδέτερη σε σύγκριση με το αρχικό κείμενο που είχε προτείνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνεργασία έμμεση και άμεση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Στο αρχικό κείμενο, σύμφωνα με το Bloomberg και άλλα πρακτορεία που το είχαν δει, σημειωνόταν ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες της Ευρώπης από τον Ισλαμισμό», ενώ σε άλλο σημείο αναφερόταν ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να καλέσουν την Κομισιόν να προωθήσει την κατάρτιση των ιμάμηδων που κηρύττουν εντός της Ε.Ε. ώστε τα κηρύγματά τους να «συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα και αξίες». Το τελικό κείμενο αναφέρει απλώς «πρέπει να προωθούμε τη θρησκευτική παιδεία και εκπαίδευση, να γίνεται κατά προτίμηση μέσα στην ΕΕ και να είναι σε αρμονία με τα βασικά ευρωπαϊκά δικαιώματα και αρχές και αξίες».
Ισλαμική τρομοκρατία και ενσωμάτωση
Στο τελικό κείμενο που τελικά συμφωνήθηκε δεν υπάρχουν οι επίμαχες αναφορές στη λήψη μέτρων κατά εκείνων των μεταναστών που δεν δέχονται να ενσωματωθούν στις κοινωνίες των κρατών-μελών. Υπάρχει η γενική αναφορά ότι «η ανεπιθύμητη ξένη επιρροή επί εθνικών πολιτικών και θρησκευτικών οργανώσεων μέσω αδιαφανούς χρηματοδότησης πρέπει να περιοριστεί» – θέμα που έχει θέσει επανειλημμένα ο πρόεδρος Μακρόν και ίσως αφορά κυρίως την Τουρκία σε αυτή τη φάση. Επίσης γίνεται μια γενικά αναφορά ότι «στόχος πρέπει να είναι η ενσωμάτωση, αλλά πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες και οι μετανάστες προς αυτή την κατεύθυνση».
Πέντε χρόνια μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο θέατρο Μπατακλάν του Παρισιού, η κοινή δήλωση των υπουργών αναφέρει ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης από την εργαλειοποίηση ή την αναθεώρηση θρησκευτικών παραδόσεων για εξτρεμιστικούς σκοπούς, και από εξτρεμιστικές ερμηνείες που οδηγούν στη βία. Ωστόσο η μάχη κατά του εξτρεμισμού δεν μπορεί να οδηγεί σε αποκλεισμούς και στιγματισμό θρησκευτικών ομάδων».
To κοινό ανακοινωθέν εκφράζει τη συμπάθειά του για τα θύματα “των προσφάτων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, στη Δρέσδη και αλλού” γενικά και αόριστα, σαν να έγιναν αυτές από ποικίλους φορείς βίας, και αναφέρει επίσης πολύ γενικά ότι «δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στα θέματα των κοινών αξιών μας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ανοχή, δημοκρατία, δικαιοσύνη και ελευθερία, περιλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου».
Από κάθε αναφορά στις επιθέσεις, έχει απαλειφθεί ο όρος “ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις” που είχε το αρχικό κείμενο και απέμειναν “τρομοκρατικές επιθέσεις” ή “απεχθείς επιθέσεις” ή “βάρβαρες επιθέσεις”. «Οι τελευταίες επιθέσεις δείχνουν την έκταση της απειλής που αντιμετωπίζουμε από όλες τις μορφές τρομοκρατίας», αναφέρεται στο κείμενο. «Και με δεδομένη την διεθνή φύση των τρομοκρατικών δικτύων πρέπει να ληφθούν μέτρα“, και πάλι χωρίς προσδιορισμό των δικτύων.
Δεν έχουμε στόχο κανένα δόγμα
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τους λαούς της Ευρώπης και θα υποστηρίξουμε τις κοινές αξίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Θα διαφυλάξουμε τις πλουραλιστικές μας κοινωνίες αποφασιστικά και θα καταπολεμήσουμε κάθε μορφή βίας που βάζει στο στόχαστρο ανθρώπους με βάση την εθνική τους καταγωγή ή την θρησκεία τους ή με βάση άλλου είδους προκαταληψεις», αναφέρει το τελικό κείμενο.
«Η Ευρώπη έχει παλέψει οδυνηρά για να θεμελιώσει την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας της συνείδησης, που σημαινει ότι όλοι έχουν την ελευθερία να ακολουθήσουν ή να μην ακολουθήσουν οποιοδήποτε δόγμα. Απαιτούμε αμοιβαίο σεβασμό, περιλαμβανομένων των πιστών όλων των θρησκειών αλλά και σεβασμό και προς τους άθεους. Αυτό ισχύει για όλες τις θρησκείες».
»Θα πολεμήσουμε τον εξτρεμισμό που θέλει να καταστρέψει την ελεύθερη κοινωνία μας, αλλά αυτός ο αγώνας δεν πρέπει να οδηγήσει στον αποκλεισμό και τον στιγματισμό θρησκευτικών ομάδων. Η μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας δεν στοχεύει κανένα θρησκευτικό ή πολιτικό δόγμα, αλλά είναι εναντίον του φανατικού και βίαιου εξτρεμισμού».
Καθώς ο Μακρόν ήθελε πιο αυστηρούς ελέγχους στην περιοχή Σένγκεν (π.χ. ο 20χρονος Τυνήσιος ισλαμιστής είχε φτάσει στη Γαλλία με χαρτιά που του έδωσαν οι Ιταλοί), αλλά είχε ζητήσει και σύσταση ειδικού σώματος, το κείμενο άλλαξε και σε αυτό το σημείο. Αναφέρει απλά ότι “θέλουμε να ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας μέσα στη ζώνη Σένγκεν. Αν το απαιτούν οι περιστάσεις κατ΄εξαίρεση, κάποια κράτη-μέλη μπορούν να επανεισάγουν εσωτερικά σύνορα αλλά σε αρμονία με τον κώδικα Σένγκεν”. Εν συνεχεία αναφέρεται σε όσα έχουν ήδη γίνει και τα οποία μπορούν να βελτιωθούν με μεγαλύτερη συνεργασίας “στο θέμα της ασφάλειας που απειλείται από εξτρεμιστές”.