ΣΧΟΛΙΟ

Οι Γάλλοι διευκρινίζουν ότι το σύμφωνο δεν καλύπτει την ΑΟΖ

Οι Γάλλοι διευκρινίζουν ότι το σύμφωνο δεν καλύπτει την ΑΟΖ, Βαγγέλης Σαρακινός

Σε μια διευκρίνιση για το ελληνογαλλικό σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας και ειδικότερα για το θέμα της ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας προχώρησε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι οι θαλάσσιες αυτές ζώνες είναι εκτός συμφωνίας. Δεν χρειαζόταν, βεβαίως, η γαλλική διευκρίνιση, αφού το σύμφωνο είναι ξεκάθαρο επί του θέματος.

Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό είχε πυροδοτήσει αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση κι την αξιωματική αντιπολίτευση και ήταν ο ένας από τους δύο λόγους που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσει την απόφασή του να μην ψηφίσει την συμφωνία. Σε γραπτή δήλωσή του, στο ευρωπαϊκό δίκτυο EURACTIV, το γαλλικό υπουργείο αναφέρεται στο άρθρο 2 της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι προβλέπει αμοιβαία συνδρομή, ακόμη και με ένοπλα μέσα, σε περίπτωση επίθεσης κατά της επικράτειας, και όχι της ΑΟΖ, της Ελλάδας ή της Γαλλίας.

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση, η οποία, όπως μετέδωσε το Mega, ήρθε μετά την εγχώρια πολιτική αντιπαράθεση, «η ΑΟΖ δεν θεωρείται μέρος της επικράτειας ενός κράτους, ιδίως από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (γνωστή ως Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι), της οποίας Γαλλία και Ελλάδα αποτελούν μέρη». Ουσιαστικά το Παρίσι επαναλαμβάνει τα προφανή.

Εκτός ελληνογαλλικού συμφώνου η ΑΟΖ

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ή τροποποίηση του σχετικού άρθρου 2, ή μια συμπληρωματική ρηματική διακοίνωση από την Γαλλία για να υπερψηφίσει. ήταν ο ένας από τους δύο όρους που έθετε ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Ο άλλος ήταν μια ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα στείλει Έλληνες στρατιωτικούς στις επιχειρήσεις που γίνονται υπό τη Γαλλία στην υποσαχάρια Αφρική.

Μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει ότι «σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα… Φέρτε μια συμφωνία που να αναφέρεται σε ΑΟΖ» είχε πει χαρακτηριστικά. Σε άλλη αποστροφή του είχε αναφέρει, ωστόσο, ότι όταν λέμε επικράτεια εννοούμε ξηρά και θάλασσα, προφανώς εννοώντας τα χωρικά ύδατα, που θεωρούνται επικράτεια, δεδομένου ότι εκεί κάθε παράκτια χώρα ασκεί κυριαρχία κι όχι απλώς κυριαρχικά δικαιώματα, όπως στην ΑΟΖ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν εξέδωσε βέβαια την ανακοίνωσή του για να εμπλακεί στη διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης. Ούτε φυσικά για να δηλώσει την πρόθεση του Μακρόν να μπει στη μέση για να “χωρίσει” τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα. Απλώς ξεκαθάρισε, μέσω ενός ευρωπαϊκού δικτύου, τι ακριβώς προβλέπει το ελληνογαλλικό σύμφωνο για το θέμα της ΑΟΖ.

Σε “στραβό” γυαλό 

Το Παρίσι κάνει τη δουλειά του, που δεν είναι άλλη από την προάσπιση των γαλλικών συμφερόντων. Το ερώτημα είναι το πώς χειρίστηκαν το θέμα στην Αθήνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε τροποποίηση του άρθρου η ρηματική διακοίνωση της Γαλλίας ότι θα υπερασπιστεί ΑΟΖ, την οποία δεν έχουμε ακόμη ανακηρύξει και βεβαίως δεν έχουμε οριοθετήσει, εκτός του τμήματος με την Ιταλία και μίας ζώνης ανατολικά της Κρήτης με την Αίγυπτο.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητούσε κάτι παραπάνω, αλλά δεν μπορεί να μην γνώριζε τα ανωτέρω κι ότι ήταν απίθανο ένα σύμφωνο αμυντικής συνδρομής να καλύπτει και την ΑΟΖ. Γιατί, αν όντως δεν το γνώριζε, τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα έως επικίνδυνα. Από την άλλη ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για νέες “κωλοτούμπες”, επειδή είχε εκφραστεί θετικά επί της αρχής, αφήνοντας σχετικά θολό το τοπίο με την φράση, όταν λέμε επικράτεια εννοούμε ξηρά και θάλασσα.

Η ελληνογαλλική συμφωνία είναι αναμφίβολα σημαντική. Οι πολιτικοί χειρισμοί δείχνουν όμως, δυστυχώς για άλλη μία φορά, ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως στα εθνικά θέματα και στα ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας πρέπει να λέγονται καθαρές κουβέντες που δεν εκτρέφουν ενδεχόμενες αυταπάτες στους πολίτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι