Οι καραμπόλες για το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ

Συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά, δηλώσεις και για την Ιερουσαλήμ, slpress

Την είδηση ότι η Ελλάδα θα μεταφέρει στη Σαουδική Αραβία μια συστοιχία του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, έβγαλε η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτηρίστηκε από επικρίσεις και επιφυλάξεις τις αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τη μεταφορά, τοποθέτηση και επιχειρησιακή λειτουργία μιας συστοιχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot. Διευκρίνισε, ότι «δεν πρόκειται για ένα επιθετικό, αλλά αμυντικό όπλο, που θα δώσουμε στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα μας δεν άσκησε και δεν ασκεί ποτέ επιθετική πολιτική».

Επισημαίνεται, ότι η ελληνική διπλωματία έχει αναλάβει εδώ και καιρό πρωτοβουλίες για εδραίωση της συνεργασίας με σημαντικές αραβικές χώρες, που πριν από λίγα χρόνια οι επαφές ήταν περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Η Σαουδική Αραβία συμμετείχε και στο “Φόρουμ Φιλίας” που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα μαζί με Γαλλία, Κύπρου, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών περιλαμβάνει: την ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, της Δημόσιας Διπλωματίας και του Απόδημου Ελληνισμού στον πυρήνα των δραστηριοτήτων του υπουργείου, τον εκσυγχρονισμό του οργανωτικού σχήματος, την ενοποίηση δομών για την αναβάθμιση και την εξοικονόμηση ανθρωπίνων πόρων, την αναδιάρθρωση του μηχανισμού διοικητικής υποστήριξης, την απλοποίηση διαδικασιών και περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ενεργοποίηση εργαλείων ανθρωπιστικής αρωγής.

Η ΝΔ ήταν η μόνη που τάχθηκε, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε ότι το καταψηφίζει. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε «απόλυτα ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις» επί του νομοσχεδίου, ενώ παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου του «είναι ισχνός» και δεσμεύτηκε ότι «θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ασφαλιστικής κάλυψης των Ελλήνων διπλωματών που υπηρετούν εκτός Ε.Ε., δίνοντας λύση, έστω και κατά περίπτωση».

Επικρίσεις

Το νομοσχέδιο επέκρινε έντονα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, κάνοντας λόγο για «χαμηλές προσδοκίες». Υποστήριξε ότι «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν κρίσιμα την αποστολή του ΥΠΕΞ, τη διοικητική λειτουργία και τη στήριξη των υπαλλήλων». Τόνισε ότι «ο προτεινόμενος Οργανισμός επιτείνει αντί να επιλύει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του υπουργείου Εξωτερικών» και εξέφρασε τη διαφωνία του «για την κατάργηση της αυτονομίας της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι τα όποια θετικά του νομοσχεδίου για εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών, δεν μπορούν να αναδειχθούν, καθώς ήρθε προς συζήτηση εντελώς αιφνιδιαστικά χωρίς τη δυνατότητα των βουλευτών να καταλάβουν τις αλλαγές, μέσα από τα 480 άρθρα του. Τόνισε την «ανάγκη θέσπισης μόνιμου υπηρεσιακού υφυπουργού, έτσι ώστε να μην επιτρέπει στη κάθε κυβέρνηση να τον αλλάζει» και εξέφρασε την διαφωνία του «για την ενίσχυση του γενικού γραμματέα με περαιτέρω διοικητικές αρμοδιότητες, καθώς θα υπονομεύσουν τον συντονισμό».

Ο  Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ δήλωσε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο «που προωθεί τους ιμπεριαλιστικούς στόχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και στόχος του είναι να γίνει πιο αποτελεσματικό στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης». Ακόμα, μίλησε για αδικαιολόγητη μείωση των οργανικών συνθέσεων των διπλωματικών υπαλλήλων και κριτήρια σκοπιμότητας στην αξιολόγηση τους, ενώ υποστήριξε ότι «η αιτιολόγηση για μείωση της γραφειοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Επιφυλάξεις 

Ο Αντώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης υποστήριξε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει, αλλά δημιουργεί τεράστια προβλήματα, ενισχύει τη γραφειοκρατία, ενδυναμώνει την κεντρική υπηρεσία και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τις διπλωματικές υπηρεσίες του εξωτερικού». Η Σοφία Σακοράφα του ΜΕρα25, χαρακτήρισε «θνησιγενή» τον νέο Οργανισμό του υπουργείου, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρό κίνδυνο αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων που δεν θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα για να υπάρξει μια επιτυχημένη διπλωματία». Επισήμανε, ότι «πρέπει στην εξωτερική πολιτική οι διεθνείς σχέσεις να είναι άρρηκτες με τις οικονομικές σχέσεις. Με το νομοσχέδιο δίνονται αποσπασματικές λύσεις».

Επίσης, το νέο νομοσχέδιο για την οργάνωση του υπουργείου Εξωτερικών έχει επικρίνει και η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων που θεωρεί ότι οδηγεί το υπουργείο σε κατάρρευση και τη Διπλωματική Υπηρεσία σε σταδιακή συρρίκνωση. Εκτιμά, ότι αντί βελτίωσης, προβλέπει ένα δαιδαλώδες οργανόγραμμα επικαλυπτόμενων, νεοϊδρυόμενων υπηρεσιών και ανεξέλεγκτες μετατάξεις. Παράλληλα πιστεύει ότι δεν θωρακίζει τη Διπλωματική Υπηρεσία, ούτε καθιστά τη λειτουργία του υπουργείου σύγχρονη και αποτελεσματική και ούτε προστατεύει τη νέα γενιά διπλωματών από μειωτικές ρυθμίσεις, αλλά, αντίθετα, δημιουργεί συνθήκες δυσμενούς διάκρισης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι