ΘΕΜΑ

Οι κόντρες στο Μαξίμου και η μετάθεση του Γεραπετρίτη

Σπύρος Γκουτζάνης

Πληθαίνουν τα σενάρια για κυβερνητικό ανασχηματισμό, όπως και για εσωτερικό ανασχηματισμό στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Αν και είναι εμπνευστής του Επιτελικού Κράτους που φρόντισε και για την υλοποίησή του στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να είναι υπό μετακίνηση, εφόσον βέβαια ο πρωθυπουργός οριστικοποιήσει την απόφασή του.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης δεν επιθυμεί να είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα, επιθυμεί να ξεκινήσει αυτόνομη πολιτική πορεία, κάτι που προϋποθέτει την απομάκρυνσή του από το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να δημιουργήσει δικό του εκλογικό μηχανισμό και έτσι να εδραιωθεί ως στέλεχος της ΝΔ κι όχι ως “κολλητός” του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρόμοια πορεία ακολούθησε ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος άφησε την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για την θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών. Ας σημειωθεί ότι ήδη προετοιμάζει την κάθοδό του σε μία από τις δύο εκλογικές περιφέρειες του Υπολοίπου Αττικής, αν και όπως λένε οι πληροφορίες η απήχησή του μέχρι στιγμής είναι περιορισμένη.

Μετάθεση Γεραπετρίτη

Στο πλαίσιο αυτό, μία σειρά από στελέχη του κρατικού μηχανισμού που έχουν σημείο αναφοράς στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Γεραπετρίτη –πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες– έχουν “μυριστεί” που πάνε τα πράγματα και αναζητούν νέο “σημείο αναφοράς”, για την ακρίβεια νέο “προστάτη”. Φυσικά ο κ. Γεραπετρίτης θα παραμείνει υπουργός και μάλιστα επιθυμεί να του δοθεί κορυφαίο υπουργείο.

Έχει τη σημασία του ότι ο τωρινός υπουργός Επικρατείας έχει ανοίξει πολιτικό γραφείο και σύμφωνα με πληροφορίες έχει κλείσει θέση στο “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο στο Νότιο Τομέα της Β΄ Αθήνας. Βέβαια, εκεί προβλέπεται συνωστισμός καθώς άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι εκεί θα κατέβει τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Αρχικά είχε κυκλοφορήσει ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα κατέβαινε στην Α’ Πειραιά, καθώς έχει μεγαλώσει στον Πειραιά και είναι απόφοιτος της Ιωνιδείου Σχολής. Εκεί, όμως, ισχυρός βουλευτής που δεν αμφισβητείται είναι ο νυν υφυπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Κατσαφάδος. Θα είναι μάλλον άκομψο ο υπουργός Επικρατείας να βασιστεί στον ισχυρό επιχειρηματικό παράγοντα του Πειραιά, που ασκεί καθοριστική επιρροή και στον τοπικό Δήμο, για να εκλεγεί.

Πάντως, οι μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δείχνουν ότι όπου κι αν είναι υποψήφιος δεν θα κάνει περίπατο. Ο κ. Γεραπετρίτης από καιρό φέρεται να είναι από τους βασικούς εισηγητές των πρόωρων εκλογών. Ενδεικτική είναι η απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Capital.gr: «ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν προκρίνει το σενάριο των πρόωρων εκλογών».

Οι προετοιμασίες μυρίζουν πρόωρες

Φυσικά οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται και δη από υπουργούς, αλλά η καθιερωμένη πάγια απάντηση σε τέτοιου είδους ερωτήσεις είναι ότι «ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» και όχι ότι δεν προκρίνει ένα από τα σενάρια που συζητούνται. Δεν είναι σαφές εάν η απάντηση που έδωσε οφείλεται στη γνώση προβληματισμών που έχουν συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, ή σε πολιτική απειρία. Πάντως, η απάντησή του προκάλεσε σχόλια.

Ο κ. Γεραπετρίτης έχει, άλλωστε, προκαλέσει αρκετά αρνητικές αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες με δημόσιες παρεμβάσεις του, οι οποίες έχουν διχάσει και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Η δήλωση του ότι κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα στην υπόθεση των ερευνών του Oruc Reis είναι η παραβίαση των έξι μιλίων (ο ίδιος διευκρίνισε αργότερα ότι παρερμηνεύτηκε) προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και αντίδραση από την σαμαρική πτέρυγα, η οποία είχε στείλει και σχετική προειδοποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο ίδιος είχε τηλεφωνήσει στον Αντώνη Σαμαρά για να τον διαβεβαιώσει και να εκτονώσει την ένταση.

Ενίοτε ο κ. Γεραπετρίτης αναλαμβάνει τον ρόλο να ξεκαθαρίσει την κυβερνητική γραμμή με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ. Κάπως έτσι δήλωσε ότι δεν ήταν στις προθέσεις της κυβέρνησης να ρίξει στα σκυλιά τον Δημήτρη Λιγνάδη, κάτι που εξέλαβε ως “άδειασμα” ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης και υπέβαλε την παραίτησή του, προφασιζόμενος οικογενειακούς λόγους.

Ως ατυχής θεωρείται στην καλύτερη περίπτωση και η δήλωσή του ότι τα sms και η απαγόρευση κυκλοφορίας στην περίοδο της καραντίνας ήταν για παιδαγωγικούς και συμβολικούς λόγους. Όπως έλεγε και βουλευτής της ΝΔ, κάποια πράγματα καλύτερα να μην λέγονται. Το τελευταίο διάστημα πληροφορίες στα κομματικά παρασκήνια, που όμως είχαν έρεισμα σε άλλον ισχυρό άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου, του χρέωναν την πολιτική ευθύνη για τον «ατυχή χειρισμό της υπόθεσης Φουρθιώτη και την εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι είχε πολιτική κάλυψη μέχρι την σύλληψή του».

Κόντρες στο Μαξίμου

Άλλες πληροφορίες το τελευταίο διάστημα θέλουν τον υπουργό Επικρατείας να έχει σοβαρές τριβές με τον υφυπουργό του. Τόσο ο κ. Γεραπετρίτης όσο και ο Άκης Σκέρτσος, που επίσης αναζητά εκλογική περιφέρεια για να είναι υποψήφιος, προέρχονται από τον ευρύτερο σημιτικό-“εκσυγχρονιστικό” χώρο. Παρομοίως και ο Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος θα πολιτευθεί στην Α’ Αθήνας.

Και οι τρεις παραπάνω προέρχονται από τον σημιτικό χώρο και βρίσκονται στη ΝΔ, λόγω του κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της στροφής προς το (νεο)φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό. Οι τριβές Γεραπετρίτη-Σκέρτσου –σύμφωνα με πληροφορίες– οφείλονται στις αντικρουόμενες προτάσεις τους για επιχειρηματικά πρότζεκτ που σχετίζονται με την κρατική δραστηριότητα. Προτάσεις που έχουν απασχολήσει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Εκτός από το ποιο υπουργείο θα πάρει ο κ. Γεραπετρίτης (ακούγεται το Ανάπτυξης χωρίς όμως να είναι έγκυρο) ανοικτό είναι και το ερώτημα ποιος θα καλύψει το κενό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικά, όταν είναι κοινό μυστικό στους κυβερνητικούς διαδρόμους ότι οι σχέσεις του με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανηψιό του κ. Μητσοτάκη.

Πάντως, η κριτική που δέχθηκε ο κ. Γεραπετρίτης ότι δεν τα πήγε καλά στην διαχείριση των κρίσεων (υπόθεση Λιγνάδη, υπόθεση Φουρθιώτη, αλλά και κοινωνικές αντιδράσεις για τα μέτρα) έχει τροφοδοτήσει την πρόταση ότι στο Μέγαρο Μαξίμου «χρειάζεται ένα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία, που να προέρχεται από την Δεξιά» κι ότι οι διάφοροι τεχνοκράτες που έχει μαζέψει ο πρωθυπουργός «δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι