Οι μίζες, οι υπουργοί και η επίθεση κατά του Πολιτεύματος
11/04/2019Οξύτατη αντιπαράθεση και για την προωθούμενη αλλαγή στο άρθρο του Συντάγματος για την ευθύνη υπουργών ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, στον απόηχο της υπόθεσης Novartis. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν μετεκλογικά, ώστε να παραγραφούν τυχόν ποινικές ευθύνες, και στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για επιχείρηση να νομιμοποιηθεί αναδρομικά η παραβίαση του Συντάγματος.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση Novartis συνιστούν «επίθεση κατά του πολιτεύματος» και «αλλοίωση θεμελιωδών στοιχείων της συνταγματικής τάξης».
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε επίσης για εσκεμμένη παρερμηνεία του Συντάγματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στην κυβερνητική θέση ότι υπάρχουν κάποιες πράξεις «κατά την άσκηση» των καθηκόντων των υπουργών και κάποιες άλλες «επ’ ευκαιρία της άσκησης». Πρόσθεσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το εφαρμόζει (αυτό) στην υπόθεση Novartis και «επιχείρησε να το καταστήσει διάταξη του Συντάγματος στη διαδικασία αναθεώρησης». Είπε ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει αναδρομικά νομιμοποίηση στους χειρισμούς της, μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση, και πρόσθεσε ότι είναι προδιαγεγραμμένη η οριστική απόρριψη της συγκεκριμένης διάταξης από την επόμενη Βουλή.
Καταγγέλλουν σχέδιο
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να συγκαλύψουν το σκάνδαλο Novartis», μέσα από μια μετεκλογική συνεργασία. Σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα, «με την φρούδα ελπίδα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είναι κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή» ο κ. Βενιζέλος «ομολόγησε» και «προεξόφλησε ότι μία επανάληψη της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΚΙΝΑΛ θα φροντίσει για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων, όπως η δωροδοκία, για το σκάνδαλο Novartis, για το οποίο καλείται ως ύποπτος ο κ. Λοβέρδος».
Υπενθυμίζεται ότι την συγκεκριμένη διάταξη, η οποία αποσαφηνίζει ότι μόνο τα αδικήματα που τελούνται «κατά την άσκηση» των υπουργικών καθηκόντων, και όχι αυτά που τελούνται «επ’ ευκαιρία» τους, έχουν σύντομη παραγραφή και υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής, την ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία 179 βουλευτές και στην δεύτερη 175. Για να περάσει δηλαδή από την επόμενη Βουλή απαιτείται διευρυμένη πλειοψηφία.
Το ζητούμενο βεβαίως είναι που κατατάσσονται οι μίζες και η δωροδοκία. Είναι πράξεις «κατά την άσκηση» των υπουργικών καθηκόντων, οπότε υπάγονται στην αρμοδιότητα της Βουλής και τυγχάνουν σύντομης παραγραφής ή «επ’ ευκαιρία», οπότε δεν ισχύουν τα παραπάνω.
Η μίζα ως …καθήκον
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανταπάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ με γραπτή δήλωσή του, στην οποία κατηγορεί το κυβερνών κόμμα για «προσπάθεια εργαλειοποίησης του Συντάγματος». Επαναλαμβάνει επίσης ότι επιχειρήθηκε «μέσω της αναθεώρησης να νομιμοποιήσουν αναδρομικά την παραβίαση του Συντάγματος και τις παράνομες ενέργειες που έκαναν -σε αντίθεση προς την πάγια νομολογία- προκειμένου να προωθήσουν το άθλιο σχέδιό τους».
Στο θέμα της μίζας, και αν είναι κατά την άσκηση ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων ενός υπουργού αναφέρθηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου, εντάσσοντάς την στα «καθήκοντα». Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι ένας υπουργός «δεν θα την έπαιρνε την μίζα αν δεν ήταν υπουργός», άρα είναι «κατά την άσκηση των καθηκόντων του».
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο καταλόγισε «περισσό θράσος» στον κ. Αθανασίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ ήταν περισσότερο αποκαλυπτικός από τον Βενιζέλο σε ότι αφορά τα σχέδια αξιωματικής αντιπολίτευσης και ΚΙΝΑΛ για την παραγραφή των αδικημάτων του «σκανδάλου Novartis». Το Μαξίμου κάλεσε τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί την άποψη ότι «η μίζα είναι στα καθήκοντά του υπουργού», διαφορετικά «να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου άμεσα».
Ο Αθανασίου είπε όσα είπε, μιλώντας, προφανώς, από νομική και όχι από πολιτική σκοπιά, ενώ στην αρχή της συνέντευξής του ανέφερε ότι το «αν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού είναι αρμόδια να τα κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια». Με αφορμή το όλο θέμα πάντως, η ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΕΡΤ και της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «κατάντια», «συριζαϊκή προπαγάνδα» και «διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ».
Την ίδια ώρα και στον αντίποδα των πολιτικών αντιπαραθέσεων, το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την ανανέωση της θητείας της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ μέλη του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας της και τρεις κατά. Από τους οκτώ, οι έξι ψήφισαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας για την προσεχή διετία, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ τα άλλα δύο μέλη τάχθηκαν με την άποψη ετήσιας ανανέωσης, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έρευνες για σημαντικές κρίσιμες υποθέσεις.