ΣΧΟΛΙΟ

Οι οργουελικές ακροβασίες της Μενδώνη στη ρωσική “Λίμνη των Κύκνων”

Οι οργουελικές ακροβασίες της Μενδώνη στη ρωσική “Λίμνη των Κύκνων”

«Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός, ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς», ενημέρωσε μέσω των social media το υπουργείο Πολιτισμού, ξεσηκώνοντας, όπως ήταν λογικό, θύελλα αντιδράσεων.

Βλέπετε, όσο κι αν επιβιώνοντας στην Ελλάδα του 2022 δεν το αντιλαμβανόμαστε, και επειδή ακριβώς το πολιτισμικό αποτύπωμα της χώρας μας στο πέρασμα των αιώνων είναι το πλέον ισχυρό σε ολάκερο τον πλανήτη, η ενέργεια της Λίνας Μενδώνη λαμβάνει κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικά υψηλού συμβολισμού. Κανείς δεν της είπε ότι είναι άλλο η ξεκάθαρη καταδίκη της ρωσικής εισβολής κι άλλο η καταδίκη του ρωσικού πολιτισμού.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς το πολιτισμικό μέγεθος της έννοιας “Ολυμπιακή Εκεχειρία”, η οποία σηματοδοτούσε την παύση των εχθροπραξιών που συντελούνταν μεταξύ των αρχαίων πόλεων κατά την περίοδο που συμμετείχαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να κατανοήσει το τραγικό ολίσθημα (που δημιουργεί ιστορικό προηγούμενο) της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Γιατί η διαταγή της δεν είναι τίποτα άλλο από μποϊκοτάζ εναντίον του ρωσικού πολιτισμού! Κάτι αντίστοιχο δεν συνέβη ούτε στις χειρότερες ημέρες του παλαιού Ψυχρού Πολέμου.

Γιατί εάν λάβουμε σοβαρά υπόψη τον αντίλογο, που θέλει αυτό το μποϊκοτάζ να μην κινείται εναντίον του Ρώσου δημιουργού Τσαϊκόφσκι, αλλά του θεάτρου Μπολσόι, το οποίο ελέγχεται από το ρωσικό κράτος, τότε πάμε αλλού. Μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσουμε σοβαρά στο δημόσιο διάλογο και να θεωρήσουμε ανοιχτή εκκρεμότητα την παραίτηση της υπουργού, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. Ή μήπως ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν ήταν κι αυτός προσωπική επιλογή της;

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μπει ένα φρένο στην αμετροέπεια λόγων, έργων, αποφάσεων και εντολών, ειδικότερα όταν αυτά αφορούν στον Πολιτισμό, έναν τομέα, στον οποίο η Ελλάδα έχει παγκόσμια ακτινοβολία και μας κάνει υπερήφανους. Ο Πολιτισμός που έχει παραχθεί και συνεχίζει να παράγεται σε αυτόν τον τόπο, όπως και κάθε Πολιτισμός που παράγεται απανταχού, είναι από εκείνα που θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, όλοι μας, από τις πολιτικές-διπλωματικές σκοπιμότητες και συγκρούσεις. Αντ’ αυτού η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ρίχνει με κραυγαλέα επιπολαιότητα και αυταρχισμό τον Πολιτισμό βορά στο συγκρουσιακό κλίμα των ημερών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι