ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι πλημμύρες, οι γαλότσες του Σρέντερ και η εκδίκηση της κάλπης

Οι πλημμύρες, οι γαλότσες του Σρέντερ και η εκδίκηση της κάλπης

Οι εικόνες από τις πλημμύρες στη Γερμανία κάνουν το γύρο του κόσμου, με το μέγεθος της καταστροφής να προκαλεί σοκ. Οι επιβεβαιωμένοι νεκροί στις πληττόμενες περιοχές έχουν ξεπεράσει τους 130, οι αγνοούμενοι τους 1.000 και οι ζημιές από την καταστροφή υπολογίζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια. Όλα αυτά, μόλις δύο μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα αναδείξουν τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας, μετά την πολύχρονη κυριαρχία της Μέρκελ.

Το μέγεθος της τραγωδίας δεν επιτρέπει στους υποψηφίους να ασχοληθούν με την προεκλογική τους εκστρατεία. Όμως, αν η διαχείριση και η γενικότερη στάση των υποψηφίων έναντι της τραγωδίας εκτιμηθεί τελικώς από τους πολίτες, δεν αποκλείεται να προκύψουν και εκλογικά κέρδη. Δεν πάνε άλλωστε πολλά χρόνια από όταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κατόρθωσε να αλλάξει την πορεία των εκλογών, ακριβώς λόγω της διαχείρισης μίας αντίστοιχης κρίσης.

Πρόκειται για τις πλημμύρες του 2002, όταν ο Σρέντερ, όντας υποψήφιος για την επανεκλογή του στην καγκελαρία με το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, έδωσε το παρόν στις καταστροφές, φορώντας μάλιστα γαλότσες. Ο ποταμός Έλβα είχε πλημμυρίσει τις περιοχές της Βαυαρίας και της Σαξονίας. Ο υποψήφιος των χριστιανοδημοκρατών και αντίπαλος του Σρέντερ, Έντμουντ Στόιμπερ, τον είχε κατηγορήσει τότε για «πλυμμηρο-τουρισμό», αποφεύγοντας ο ίδιος να επισκεφτεί τις πληγείσεις περιοχές, γεγονός που είχε ενοχλήσει τους ψηφοφόρους, καθώς είχε εκληφθεί ως κοινωνική αναλγησία.

Η παρουσία όμως του εν ενεργεία καγκελάριου στον τόπο της καταστροφής ενίσχυσε σημαντικά κι αδιαμφισβήτητα το προφίλ του, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Η εκλογική συμμαχία CDU/CSU προηγούταν πριν τις πλημμύρες, με τουλάχιστον έξι ποσοστιαίες μονάδες, χάσμα που ο Σρέντερ “ροκάνισε”, με αποτέλεσμα ο ίδιος και το SPD να παραμείνουν στην εξουσία και για την επόμενη θητεία.

Οι βασικοί υποψήφιοι

Η σημερινή κατάσταση βέβαια στη Γερμανία δεν είναι πανομοιότυπη με εκείνη του 2002, με πρώτη και βασική διαφορά ότι η Μέρκελ δεν διεκδικεί την επανεκλογή της. Η αντιμετώπιση της κατάστασης όμως και από το κόμμα της, αλλά και από την αντιπολίτευση, ενδέχεται πάλι να αλλάξει τις ισορροπίες ή και να επιβεβαιώσει τις υπάρχουσες δημοσκοπικές τάσεις. Εξάλλου, οι δύο βασικοί υποψήφιοι για την καγκελαρία είναι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι για την διαχείριση της κρίσης.

Ο Άρμιν Λάσετ, υποψήφιος με τη Χριστιανική Ένωση, είναι ταυτόχρονα και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Πρόκειται φυσικά για το κρατίδιο που επλήγη περισσότερο από τις φονικές πλημμύρες. Από την άλλη μεριά ο Όλαφ Σολτς, που είναι υποψήφιος με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο. Εν την απουσία της Μέρκελ, που βρισκόταν στις ΗΠΑ, ήταν ο πρώτος τη τάξει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ως αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνασπισμού που μετέχει με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Ο μεν Λάσετ ως πρωθυπουργός έχει την πρωτοβουλία του συντονισμού των επιχειρήσεων στο σημείο, ο δε Σολτς ως “τσάρος” της οικονομίας, είναι ο αρμόδιος για το πακέτο οικονομικής στήριξης στους πληγέντες από τις πλημμύρες. Κύκλοι της υποψήφιας των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, άφησαν να διαρρεύσει ότι η ίδια δεν επιθυμεί να παρεμποδίσει το έργο των αρχών, με το να παραστεί στον τόπο της καταστροφής.

Στο προσκήνιο η κλιματική αλλαγή

Όμως οι Πράσινοι εστιάζουν στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο συνδέουν ευθέως με τις καταστροφικές πλημμύρες. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν τελευταία μία κάμψη της δυναμικής των Πρασίνων, οι οποίοι είχαν προηγουμένως βρεθεί στο στόχαστρο μέρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος για τις “ελιτίστικες” θέσεις τους στο ζήτημα την ενέργειας. Πάντως και στελέχη της κυβέρνησης συνασπισμού αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό τις καταστροφικές πλημμύρες στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, δια στόματος μάλιστα του υπουργού Εσωτερικών.

Στην αντίπερα όχθη, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κάνει λόγο για «φυσικά φαινόμενα, από τα οποία είναι γεμάτα τα βιβλία της Ιστορίας», ενώ η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας κατηγόρησε για «προπαγάνδα γύρω από το κλίμα σε βάρος των πληγέντων», όσους κάνουν λόγο για κλιματική αλλαγή. Η στάση αυτή του αντιμεταναστευτικού κόμματος, το οποίο έχει στις τάξεις του και πολλούς αρνητές του εμβολιασμού, ερμηνεύεται και ως μια προσπάθεια του να εκφράσει τη μερίδα του πληθυσμού που βλέπει ως “ελιτίστικη” την πράσινη ατζέντα. Κάτι που είχαν αποπειραθεί να κάνουν και στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος επιτιθέμενοι στην Μπέρμποκ, αν και υπάρχει και εσωκομματική “γκρίνια” για την πολιτική της Μέρκελ, την οποία επικρίνουν ότι “κλέβει” την ατζέντα των Πρασίνων.

Ο γερμανικός Τύπος πάντως, σχολιάζοντας τις κινήσεις των υποψηφίων σε σχέση με τις πλημμύρες, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγηθούν σε υπερέκθεση του εαυτού τους, που ενδεχομένως να ενεργοποιήσει αρνητικά αντανακλαστικά στους πολίτες και να αφήσει εντυπώσεις πολιτικής εκμετάλλευσης της κατάστασης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx