ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Οι πολιτικές “ουρές” στην υπόθεση Φουρθιώτη – Ερωτήματα για την κυβέρνηση

"Με παρεξηγήσατε" δηλώνει ο Φουρθιώτης – Τι κατέθεσαν οι συγκατηγορούμενοι

Πολιτικές παρενέργειες προκαλεί η σύλληψη για εννέα αδικήματα του Μένιου Φουρθιώτη, καθώς επαναφέρει με ένταση τα αρχικά ερωτήματα που ανέκυψαν μετά την αποκάλυψη της αστυνομικής προστασίας, που του είχε παρασχεθεί και τα οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να αποσιωπήσει στην πρώτη φάση.

Παράλληλα, πληροφορίες που ακόμη δεν επιβεβαιώνονται, επαναφέρουν τις αρχικές υπόνοιες –μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις– ότι ο Φουρθιώτης είχε κάποιου είδους πολιτική κάλυψη. Εν ολίγοις το ερώτημα συμπυκνώνεται ως εξής: «ποιοι και για ποιο λόγο τον κάλυπταν; Κρατάει κάποιους ο Φουρθιώτης;». Ενδεχομένως κάποιες απαντήσεις να προκύψουν από την ατζέντα του, που σύμφωνα με το Documento έχει πέσει στα χέρια της Αστυνομίας.

Πάντως, σύμφωνα με tweet που έκανε ο δημοσιογράφος Πάρις Κουρτζίδης (ο οποίος είχε ζητήσει να διερευνηθεί αν κάποιοι από τους συλληφθέντες είχαν εντοπιστεί σε δική του παρακολούθηση) ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες για τηλεφωνικές επικοινωνίες του Φουρθιώτη με τον Φίλιππο Βρυώνη και τον Γιάννη Κουρτάκη.

Ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μένει εκτεθειμένος. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γιώργου Καμίνη στην Βουλή στις 4 Απριλίου, είχε δώσει πλήρη κάλυψη στην ΕΛΑΣ που είχε παράσχει την προστασία των 14 ή 8 αστυνομικών (ανάλογα με το μέτρημα που δεν διευκρίνισε), στο Φουρθιώτη. Μάλιστα, τότε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δεχθεί τον ισχυρισμό του Φουρθιώτη ότι κινδύνευε λόγω Κουφοντίνα.

Στις 21 Μαρτίου υπήρξε η δημοσιοποίηση για την σκανδαλώδη αστυνομική φύλαξη του Φουρθιώτη. Στις 24 Μαρτίου ο παρουσιαστής αντέδρασε με μήνυση κατά του Κώστα Βαξεβάνη για την δημοσιοποίηση της υπόθεσης και η ΕΛΑΣ αναζητούσε τον δημοσιογράφο για να τον συλλάβει. Υπήρξε και σύλληψη φωτορεπόρτερ που φωτογράφισε την αστυνομική προστασία που απολάμβανε ο Φουρθιώτης. Την ίδια ημέρα η ΕΛΑΣ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία διέψευδε τα στοιχεία για την φύλαξη που είχε ο παρουσιαστής.

Κρίσιμα ερωτήματα

Δύο ημέρες αργότερα στις 26 Μαρτίου και μετά τον θόρυβο που είχε δημιουργηθεί, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άδειασε την ΕΛΑΣ με ανακοίνωση με την οποία έδειχνε τον αρχηγό Μιχάλη Καραμαλάκη και απέσυρε την αστυνομική προστασία από τον Φουρθιώτη. Μία ημέρα αργότερα, κύκλοι του Μαξίμου διοχέτευαν ότι «η προστασία αποσύρθηκε μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού που έδωσε εντολή να επανεξεταστεί το θέμα της προστασίας υψηλών προσώπων». Στις 4 Απριλίου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδινε από την Βουλή  πλήρη κάλυψη στην ΕΛΑΣ.

Μετά όμως από τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την σύλληψη Φουρθιώτη, επανέρχονται τα βασικά ερωτήματα: Ποιος είχε αποφασίσει αρχικά να δοθεί αστυνομική προστασία και μάλιστα τόσο ισχυρή σ’ έναν άνθρωπο που τουλάχιστον με το ένα πόδι είναι –όπως φαίνεται– στον υπόκοσμο; Είναι δυνατόν η ΕΛΑΣ να μην γνώριζε τίποτε; Γιατί εξέδωσε ψευδή ανακοίνωση –και με ποιου την εντολή– για να τον καλύψει, αντί να αποσύρει αμέσως την προστασία και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση; Γιατί ακόμη και μετά την πολιτική απόφαση για απόσυρση της αστυνομικής φύλαξης δεν διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση; Γιατί αντίθετα ο υπουργός κάλυψε πλήρως την ΕΛΑΣ, ενώ το όλο θέμα ήταν εν γνώσει του Μαξίμου και είχε εμπλακεί ο πρωθυπουργός;

Έχει ενδιαφέρον ότι η σύλληψη του Φουρθιώτη προέκυψε μετά από καταγγελία στην Αστυνομία (καρφωτή) αγνώστου, ο οποίος έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για την υπόθεση και αριθμούς κινητών. Προφανώς η ΕΛΑΣ δεν μπόρεσε να τις παρακάμψει. Από αυτά προέκυψε ότι ο  Φουρθιώτης είχε παραγγείλει ο ίδιος σε ανθρώπους του υποκόσμου (που τώρα είναι συγκατηγορούμενοί του), τους πυροβολισμούς με καλάσνικοφ έξω από το σπίτι του, προκειμένου να του ξαναδώσουν την αστυνομική φρουρά που του είχαν αποσύρει.

Ο δράστης των πυροβολισμών ήταν ο ένας από τους δύο που συνεπλάκησαν λίγες ημέρες αργότερα, με ανταλλαγή πυροβολισμών, με άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ στην Ερυθραία. Από την σύγκριση των καλύκων άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στον τόπο της συμπλοκής είχαν βρεθεί στοιχεία που συνέδεαν τους δύο δράστες με τις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη για συμβόλαιο θανάτου εναντίον του που είχε παραγγείλει ο Φουρθιώτης.

Κυβερνητικά ΜΜΕ

Έχει ενδιαφέρον ότι οι φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες με ενημέρωση-καρμπόν, μετά τις συλλήψεις δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες στην κατεύθυνση να ενοχοποιηθεί και να περιοριστεί το θέμα μόνο στην δράση του Φουρθιώτη. Στο πλαίσιο αυτό αποσιωπούν πλήρως το άλλο σκέλος της υπόθεσης, το συμβόλαιο θανάτου που αυτός είχε παραγγείλει εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη. Και αυτό παρότι οι δημόσιες καταγγελίες του δημοσιογράφου για την ζωή του επιβεβαιώθηκαν από τα αρχικά ευρήματα της Αστυνομίας.

Μετά την σύλληψη, η Αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι του Φουρθιώτη και ξεσκονίζει τους υπολογιστές και τα τηλέφωνά του. Σύμφωνα με πληροφορίες, που προαναγγέλλει το Documento, έχει βρεθεί η ατζέντα Φουρθιώτη με ονόματα μεγαλοδημοσιογράφων και εκδοτών, κυβερνητικών παραγόντων και διοικητών ΔΕΚΟ. Το εάν είχε συναλλαγές μαζί τους ή τους εκβίαζε, ή ήθελε να τους προσεγγίσει μένει να φανεί όσο θα ξετυλίγεται η υπόθεση, εάν δεν κουκουλωθεί στο επόμενο στάδιο.

Είναι πάντως δύσκολο καθώς μετά την στοχοποίηση του Κώστα Βαξεβάνη υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον και κινητοποίηση από τις διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, αντιστρόφως ανάλογο με την υποβάθμιση που γίνεται από τα φιλοκυβερνητικά site. Ενδεικτική είναι η δήλωση Χρυσοχοΐδη που έσπευσε να συγχαρεί την Ελληνική Αστυνομία «για την επιτυχία της να ξεδιαλύνει ταχύτατα μια εξαιρετικά δυσώδη υπόθεση, οδηγώντας τους υπόπτους στη Δικαιοσύνη».

Ο υπουργός τοποθετείται ωσάν η υπόθεση να έχει “ξεδιαλυθεί” και όχι ωσάν να είναι μόλις στην αρχή της. Στο θέμα παρενέβη ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξης Νίκος Τόσκας ο οποίος ανέφερε ότι και επί των ημερών του ο Φουρθιώτης είχε ζητήσει προστασία αλλά δεν του είχε δοθεί. “Καρφώνει” δε την ΕΛΑΣ για καθυστέρηση στο να συγκρίνει τους κάλυκες από την συμπλοκή με τους αστυνομικούς και από τους πυροβολισμούς στο σπίτι του Φουρθιώτη.

Blame game για την υπόθεση Φουρθιώτη

Καθώς η υπόθεση ήδη ξεφεύγει και παράγει πολιτικά αποτελέσματα υπάρχουν πληροφορίες για ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτές παίζεται ένα blame game για το ποιος χρεώνεται τον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης. Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, φέρεται να δείχνει τον Γιώργο Γεραπετρίτη, αυτός τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κι ο υπουργός με τη σειρά του τον υφυπουργό του.

Η όλη προσπάθεια από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ συμπυκνώνεται στο εξής: Ένας 35χρονος τηλεοπτικός παραγωγός, σε περιθωριακό κανάλι και πρώην ατζέντης μοντέλων, απολάμβανε αστυνομική προστασία ισχυρότερη από υπουργούς και είχε αποθρασυνθεί σε βαθμό που να απαιτεί από τον υπουργό Εργασίας παράνομες επιδοτήσεις ύψους 600.000 ευρώ τον χρόνο, μπουκάροντας στο υπουργείο του και απειλώντας.

Όταν μάλιστα του αφαιρέθηκε η αστυνομική φρουρά, έφθασε να στραφεί εναντίον της ηγεσίας της Αστυνομίας. Ενδιαμέσως είχε συμπεριληφθεί στην λίστα Πέτσα με ανύπαρκτη ιστοσελίδα και ισχυριζόταν ότι στις εκλογές θα είναι υποψήφιος της ΝΔ. Οι πληροφορίες από τα πολιτικά παρασκήνια αναφέρουν ότι ο Φουρθιώτης ήταν δευτερεύον αλλά κομβικό πρόσωπο σε κυκλώματα με υποκοσμιακή δράση, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετιζόταν με παράγοντες του δημοσίου βίου.

Παράλληλα υπάρχει εμπλοκή κυκλωμάτων της ΕΛΑΣ και γι’ αυτό και οι φήμες για διάσταση στις σχέσεις μεταξύ των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λευτέρη Οικονόμου. Ο τελευταίος φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και να λειτουργεί σαν ο άνθρωπος του Μαξίμου στο υπουργείο. Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, επέμεινε στην χθεσινή του συνέντευξη στον Ant1, απευθύνοντας το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό: «Ποια πρόσωπα από την κυβέρνησή του καλύπτουν τον Μένιο Φουρθιώτη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι