Οι προκλήσεις της διακυβέρνησης και η «κουρασμένη» ΝΔ

Οι προκλήσεις της διακυβέρνησης και η «κουρασμένη» ΝΔ

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Εάν δεν μεσολαβήσει κάποια ανατροπή, η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. Αν δεν αποσπάσει αυτοδυναμία, θα καταφέρει να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατική Συμπαράταξη. Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, ο πιθανότερος χρόνος των εκλογών είναι τον Μάιο του 2019, ταυτόχρονα δηλαδή  με τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες και αξιόπιστες πληροφορίες η σημερινή ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται σε μια πολλαπλά δυσχερή συγκατοίκηση με βουλευτές και στελέχη του κλίματος Καραμανλή, χωρίς ο πρώην πρωθυπουργός να δείχνει ότι εμπλέκεται ή ενθαρρύνει  τέτοιου τύπου εντάσεις. Πολλοί, μάλιστα, εικάζουν βάσιμα ότι το επόμενο διάστημα στη ΝΔ θα σημειωθούν έντονες αναταράξεις. Η αιτία είναι ο δομικός διχασμός ανάμεσα στους «κοινωνιστές» της σχολής Καραμανλή και στους «νεοφιλελευθέρους» της ηγεσίας Μητσοτάκη.

Πέρα από εγωισμούς και μικροσυμφέροντα, ο διχασμός αυτός δεν έχει βάση. Οι συνθήκες και οι προκλήσεις ήταν πολύ διαφορετικές την περίοδο που η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή ήταν στην αντιπολίτευση (1997-2004) και στη συνέχεια στην κυβέρνηση (2004-2009). Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με άλλες συνθήκες και άλλες προκλήσεις, όταν θα σχηματίσει κυβέρνηση.

Η ΝΔ πριν 20 χρόνια υποσχέθηκε την «επανίδρυση του κράτους» και δεν τα κατάφερε. Τώρα μιλά για ένα new deal με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, στην περίοδο 2019-2023,  στην οποία πιθανόν θα κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα είναι εκτός Μνημονίων και όχι εντός, όπως στην περίοδο της πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Θα έχουν κληρονομηθεί δεσμεύσεις και βεβαίως θα υπάρχει το πλαίσιο της Ευρωζώνης. Το κράτος στην εποχή του όχλου των social media νομοτελειακά θα μετασχηματιστεί σε ψηφιακό. Τουτέστιν, ή η «κουρασμένη» ΝΔ θα ανταποκριθεί συνολικά στις προκλήσεις της διακυβέρνησης, ή θα ακολουθήσει τον δρόμο του «μνημονιακού» συνεταίρου της, του ΠΑΣΟΚ…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι