ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Αναμένοντας τον ανασχηματισμό

Οι "αόρατες" δυνάμεις που καθυστερούν τον ανασχηματισμό, Σπύρος Γκουτζάνης

Δέσμιος εξαρτήσεων από πολιτικά και επιχειρηματικά κέντρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δυσκολεύεται να υλοποιήσει τον ανασχηματισμό, τον οποίο έχει προαναγγείλει. Αν και ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο κάθε πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης τα εμπόδια καθιστούν δύσκολη την τήρηση ισορροπιών. Είναι ενδεικτική η χθεσινή διαρροή από το Μέγαρο Μαξίμου σε φιλικό ιστότοπο, συνιστούσε «στρατηγική υπομονή».

Η αναφορά σε άλλο ιστότοπο ότι ο πρωθυπουργός δέχεται «εξωθεσμικές πιέσεις» προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι επιχειρηματίες που στηρίζουν την κυβέρνηση θέλουν να έχουν λόγο στην επιλογή των υπουργών. Στο πλαίσιο αυτό το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει από την Τρίτη το πρωί μέχρι την ΔΕΘ. Η μέχρι τώρα καθυστέρηση έχει προκαλέσει εκνευρισμό, ακόμη και στους υποστηρικτές του, ενώ το κυβερνητικό έργο, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει παγώσει.

Οι υπουργοί του όπως είναι φυσικό έχουν κατεβάσει τα μολύβια και τα πληκτρολόγια και ασχολούνται αποκλειστικά με το αν θα μείνουν ή θα φύγουν. Η εκκρεμότητα αποτελεί πλήγμα στο ηγετικό του προφίλ του πρωθυπουργού, όσο κι αν προσπαθεί το μιντιακό σύστημα να τον προστατεύσει, αναπαράγοντας διαρροές του είδους ότι «ο ανασχηματισμός θα γίνει και θα είναι δομικός και σαρωτικός».

Εφόσον δεν έγινε την Δευτέρα με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, το μόνο περιθώριο είναι να αναβληθεί το προγραμματισμένο για το μεσημέρι της Τρίτης Υπουργικό Συμβούλιο και ο ανασχηματισμός να γίνει εσπευσμένα, δεδομένου ότι μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη Σλοβενία. Την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο ο κ. Μητσοτάκης να βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη αναχωρεί για τη Μασσαλία, όπου θα βρίσκεται και την Παρασκευή. Αν λοιπόν ο ανασχηματισμός δεν στριμωχτεί την Τρίτη, θα πάει εκ των πραγμάτων για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η παράταση, όμως,  εκ των πραγμάτων ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών και εντείνει τις πιέσεις.

Επιμένουν οι φήμες

Αν θέλει να περισώσει το κύρος του, ο Μητσοτάκης πρέπει να κάνει σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, που όμως προσκρούουν στις αντιρρήσεις κορυφαίων υπουργών, αλλά και μεγαλοεπιχειρηματιών που τον στηρίζουν. Οι φήμες στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία επιμένουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μετακίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εάν αποδώσει σε δεύτερο χρόνο ευθύνες για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, προκειμένου να εκτονώσει την κοινωνική δυσαρέσκεια, θα αφήσει τον κ. Χρυσοχοΐδη εκτός κυβέρνησης, κάτι στο οποίο φυσικά αντιδρά ο υπουργός και όσοι τον στηρίζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργός του στενού του περιβάλλοντος έβαλε όρους για να δεχθεί την μετακίνησή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Συγκεκριμένα, να έχει και την αρμοδιότητα για την ΕΥΠ, που ανήκει τώρα στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πρόβλημα έχει ο κ. Μητσοτάκης και με το Νίκο Δένδια, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι εάν τον απομακρύνει από το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα αποδεχθεί άλλο χαρτοφυλάκιο και θα προτιμήσει τα έδρανα της Βουλής. Μετακίνηση μόνο με αναβάθμιση δέχεται και ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον οποίο –σύμφωνα με πληροφορία– θα προσφερθεί το υπουργείο Ναυτιλίας.

Το να κάνει ο πρωθυπουργός βέβαια ανασχηματισμό για να απομακρύνει τον υπουργό Τουρισμού και την υπουργό Πολιτισμού και να μετακινήσει την υπουργό Παιδείας από πολιτικής απόψεως θα προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμονής και δυσαρέσκειας πραγματοποιείται –εάν τελικά ο ανασχηματισμός μετατοπιστεί για την άλλη εβδομάδα– η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη νέα πολιτική περίοδο. Υποτίθεται ότι συγκαλείται για να δοθούν στους υπουργούς κατευθύνσεις, αλλά από ό,τι φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις θα κληθούν να τις υλοποιήσουν οι διάδοχοί τους.