ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι “επτά υπέροχοι” του ΚΙΝΑΛ

Οι "επτά υπέροχοι" του ΚΙΝΑΛ, Βαγγέλης Σαρακινός
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε τελικά την αναμενόμενη εδώ και ημέρες υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας και αυτός ότι στόχος της απόφασής του είναι να συμβάλει στο να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη και πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Επέλεξε δε και ο ίδιος τους συμβολισμούς, καθώς το μήνυμα με το οποίο ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος βιντεοσκοπήθηκε στο “Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου”.

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου αναμφίβολα αλλάζει τα δεδομένα στην εσωκομματική κούρσα για την εκλογή νέας ηγεσίας. Και φυσικά αλλάζει και τις τάσεις που είχαν ήδη διαμορφωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται να δρομολογήσει, από αύριο κιόλας, νέες εξελίξεις, που ενδεχομένως να ανατρέψουν και όσα είδαμε μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου οι υποψήφιοι για την προεδρία γίνονται πλέον επτά. Ωστόσο, οι δύο, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης, δεν έχουν καταθέσει ακόμη τις απαιτούμενες υπογραφές στήριξης. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα το κάνουν σήμερα Πέμπτη, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία. Εφόσον βέβαια τις συγκεντρώσουν.

Σε αντίθετη περίπτωση, παρά τις δηλώσεις τους ότι δεν αποσύρουν την υποψηφιότητά τους, αυτή λογικά θα εκπέσει, καθώς δεν θα έχει εκπληρωθεί η καταστατική υποχρέωση. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διευκόλυνε την υποψηφιότητα Παπανδρέου, καθώς σχεδόν αυτοί οι υποψήφιοι φαίνεται ότι “ψαρεύουν” στα ίδια νερά με τον πρώην πρωθυπουργό. Εξαίρεση δείχνει να αποτελεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανακοίνωσε πρώτος ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία απέναντι στην Φώφη Γεννηματά και –σε μικρότερο βαθμό– ο φιναλίστ της προηγούμενης αναμέτρησης, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το ΚΙΝΑΛ σαν “Άγρια Δύση”

Οι πληροφορίες θέλουν τον Γερουλάνο να είναι κοντά στην συμπλήρωση του αριθμού των υπογραφών, ή τουλάχιστον πιο κοντά από ό,τι ο συνονόματός του Χρηστίδης. Ο Γερουλάνος υπήρξε υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου και παρά τις πληροφορίες ότι οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί δεν θα τασσόταν εύκολα ανοιχτά απέναντι του. Από την πλευρά του, ο Παύλος Χρηστίδης, παρά την φιλοδοξία του να εκφράσει την νέα γενιά, δεν παύει να είναι προερχόμενος από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά, την οποία ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε, θεσμικά βεβαίως, για τις προθέσεις του.

Λίγες ημέρες πριν, αμέσως μόλις ήρθαν στο προσκήνιο τα σενάρια για παρέμβαση και ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για απόσυρση της υποψηφιότητάς του, τονίζοντας ότι αυτή θα επαναξιολογηθεί στη βάση των νέων δεδομένων που ενδεχομένως θα προκύψουν. Την Τετάρτη, ωστόσο, καταθέτοντας τις υπογραφές στήριξης, ο Κεγκέρογλου επέμεινε, ουσιαστικά, στην υποψηφιότητά του, ευχαριστώντας τους 6.837 ενεργούς πολίτες, φίλους και μέλη του ΚΙΝΑΛ που την υποστηρίζουν.

  Το ιστορικό αποτύπωμα της δυναστείας Γλύξμπουργκ

Σημειώνεται ότι υπογραφές στήριξης έχουν καταθέσει ήδη ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης. Ο τελευταίος, μάλιστα, είναι ο μόνος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ που είχε προσχωρήσει στο ΚΙΔΗΣΟ, το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Γιώργος Παπανδρέου και το οποίο δεν είχε καταφέρει να αποσπάσει το 3% και να εισέλθει στη Βουλή. Οι πληροφορίες της τελευταίας στιγμής θέλουν τον βουλευτή Θεσσαλονίκης, ενοχλημένο από τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού. Δείχνει, ωστόσο, αδιανόητο ο Καστανίδης να μην στηρίξει την υποψηφιότητα Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο, που φαίνεται πλέον σίγουρος με επτά ή και με πέντε υποψηφιότητες.

Με βάση τα παραπάνω μένουν ουσιαστικά τρεις, όσοι επιζούν από τους επτά και στο θρυλικό γουέστερν “Και οι επτά ήταν υπέροχοι” (The Magnificent 7). Οι δύο πρωταγωνιστές που πάνε για νέες περιπέτειες και ο νεαρός που μένει στο μεξικανικό χωριό, γιατί «έχει μέλλον», όπως φέρεται ότι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στον ευρωβουλευτή και ανθυποψήφιό του, Νίκο Ανδρουλάκη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι