Οι “Πρέσπες” θα ψηφιστούν τουλάχιστον από 151

Οι “Πρέσπες” θα ψηφιστούν τουλάχιστον από 151

Ο πρώτος στόχος επετεύχθη! Ως αναμενόταν, η κυβέρνηση κατάφερε να συγκεντρώσει τις 151 ψήφους που η ίδια είχε θέσει ως όριο στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης που διεξήχθη την Τετάρτη στη Βουλή. Πλέον, όμως, καλείται να δώσει αυτή τη φορά τη μάχη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία κατά πάσα πιθανότητα θα κερδίσει. Το ίδιο βράδυ της Τετάρτης, έφθασε στην Αθήνα και η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για να κυρωθούν οι “Πρέσπες” από τη Βουλή των Ελλήνων.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα κι αυτό φάνταζε μία τυπική διαδικασία, «a walk in the park», που λένε οι Αγγλοσάξονες. Τα όσα ακολούθησαν, όμως, (οι παρασκηνιακές διεργασίες, η πιθανή διάλυση τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης ως αποτέλεσμα των τεκτονικών αλλαγών στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους) δημιούργησαν αμφιβολίες. Όσο, όμως, κατακάθεται ο πολιτικός κουρνιαχτός, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιτύχει τον σκοπό του και η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί με τουλάχιστον 151 βουλευτικές ψήφους.

Η Συμφωνία αναμένεται να σταλεί μάλλον την επόμενη εβδομάδα, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και στην Ολομέλεια. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για τον αριθμό των συνεδριάσεων πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία με τις εισηγήσεις να είναι για δύο έως τέσσερις συνεδριάσεις.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, η κυβέρνηση μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ δεν έχει πια πλειοψηφία. Οι αρχικές σκέψεις ήταν να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής, γεγονός που όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η Επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη. Από αυτούς οι 27 είναι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι υπόλοιποι 28 προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Οι σίγουροι 149

Ένα σενάριο είναι ο Πρόεδρος της Βουλής να επικαλεστεί τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στη σύνθεση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, Νίκος Βούτσης μάλλον επιλέγει να παρακάμψει την Επιτροπή αν δημιουργηθεί πρόβλημα και να προωθήσει τη Συμφωνία απευθείας στην Ολομέλεια. Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στην αντιπολίτευση να μην υιοθετήσει υψηλούς τόνους.

Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, τους Θανάση Παπαχριστόπουλο, Έλενα Κουντουρά, Σπύρο Δανέλλη και την Κατερίνα Παπακώστα. Ο 150ος είναι πιθανόν ο Βασίλης Κόκκαλης. Ο ίδιος έχει προ ημερών δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά είναι δεδομένο πως θα του ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις από το Μαξίμου, στις οποίες είναι αμφίβολο εάν αντισταθεί. Το πολιτικό μέλλον του, εξάλλου, είναι πια εκεί. Στη χειρότερη για την κυβέρνηση περίπτωση θα δηλώσει “παρών”. Αναμένεται να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία και οι Σπύρος Λυκούδης, Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρώτας από το Ποτάμι.

Ο ρόλος του Ποταμιού

Αν και όλα δείχνουν ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έτσι κι αλλιώς θα ψηφιζόταν, για προφανείς πολιτικούς λόγους ο πρωθυπουργός έχει βάλει τον πήχη στους 151. Προφανώς είχε κάνει τους υπολογισμούς του και είχε σχετικές διαβεβαιώσεις. Αν και φαίνεται πως συγκεντρώνει 153, γίνεται προσπάθεια να υπερψηφίσει και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Αυτός είναι υπέρ της Συμφωνίας, αλλά θα καθορίσει την τελική στάση του σε συνεννόηση με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα της λιλιπούτειας πλέον ΔΗΜΑΡ την Κυριακή. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως είναι απίθανο να καταψηφίσει τη Συμφωνία. Μένει να φανεί αν κι αυτός θα υπερψηφίσει ή θα προτιμήσει το “παρών”. Η Φώφη Γεννηματά δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, γεγονός που ουσιαστικά τον απελευθερώνει.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Συμφωνία είναι δεδομένο πως θα κυρωθεί και κατά πάσα πιθανότητα με περισσότερες από 151 βουλευτικές ψήφους, όπως θέλει το Μαξίμου. Οι “Πρέσπες”, πάντως, φαίνεται ότι θα δώσουν τη χαριστική βολή στο Ποτάμι, δεδομένου ότι η Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι ουσιαστικά υπό διάλυση. Όπως προανέφερα, οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης φέρονται αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς είναι δεδομένο πως θα καταψηφίσουν. Τα δύο αυτά στελέχη, άλλωστε, τα οποία φλερτάρουν με τη συνεργασία τους με τη ΝΔ στις επόμενες εκλογές, εμφανίζονται αμετακίνητα στη θέση τους από την πρώτη στιγμή.

Επικοινωνιακή επίθεση

Η κυβέρνηση πάντως έχει αποφασίσει να περάσει σε θέση επικοινωνιακής επίθεσης. Εξού και το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας προσκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. «Δεν πρόκειται να επιλέξουμε διαδικασίες fast track, για τη συζήτηση και την κύρωσή της. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να προωθήσουμε μια κρίσιμη για το αύριο της Ελλάδας και τη σταθερότητα στην περιοχή συμφωνία, κρυπτόμενοι».

Η ανακοίνωση αυτή ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι στο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό στη Βουλή, η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας βρίσκεται απέναντί τους. Το προγραμματισμένο για την Κυριακή συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, εάν είναι, όπως προβλέπεται, εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει σαν μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και κυρίως προς τους αμφιταλαντευόμενους βουλευτές.

Ένα δεύτερο γεγονός που δημιουργεί επικοινωνιακό πρόβλημα στην κυβέρνηση είναι η τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στην Άγκυρα και τα όσα ειπώθηκαν από αυτόν εκεί. Πρόκειται για μία ηχηρή διάψευση του κυβερνητικού επιχειρήματος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κλείνει την πόρτα στην αύξηση της επιρροής της Τουρκίας στην ΠΓΔΜ, φέρνοντας τη γειτονική χώρα κοντά στην Ελλάδα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx