ΑΠΟΨΗ

Οι τρεις λόγοι που ηττήθηκε στις τοπικές εκλογές το κόμμα Ερντογάν

Οι τρεις λόγοι που ηττήθηκε στις τοπικές εκλογές το κόμμα Ερντογάν, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Η ήττα των υποψηφίων του Ερντογάν στις δημαρχιακές εκλογές των μεγάλων τουρκικών πόλεων δεν είναι προς πανηγυρισμόν στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται ν’ αλλάξει κυβέρνηση η Τουρκία την προσεχή τετραετία ώστε να προσδοκά κάποιος αλλαγή της ανθελληνικής πολιτικής μήτε να περιοριστεί η επιθετικότης της – τ’ αντίθετο.

Αλλά κι οι νικητές επί του Τούρκου προέδρου, ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη κι ο Μανσούρ Γιαβάς στην Άγκυρα, δε φημίζονται για μετριοπάθεια απέναντι στον Ελληνισμό και στην κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα Κύπρο – έγκλημα διαρκείας. Ίσως μάλιστα, οι νικητές να γίνουν “σουλτανιώτεροι του… σουλτάνου”. Ο Ερντογάν πάντως μας είναι γνωστός για τις ακροβασίες της νύκτας, αλλά πολύ προσεκτικός στις ενέργειες της ημέρας.

Εν τούτοις, από τις τουρκικές δημοτικές εκλογές προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα: Αρχικά, σημαντικό ρόλο στις δημαιρεσίες της Κυριακής έπαιξε η δυσμενής οικονομική κατάσταση του τουρκικού λαού και η βραδύτητα ανασυγκρότησης μετά τον περυσινό σεισμό. Με πληθωρισμό 70% και επιτόκια 50% λίγοι είναι οι “προνομιούχοι” στην Τουρκία (η ελίτ) που δε θίγονται. Ενδιαφέρουσα προειδοποίηση και δια τα καθ’ ημάς όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένη για την πορεία των οικογενειακών οικονομικών τους σε σύγκριση προς τον επιδεικτικό βίο των οικογενειών της χρυσής βίζας.

Αναλογίες και διαφορές

Η πολιτική αλαζονεία, εξάλλου, του Ερντογάν, δεν μπορεί παρά να επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και αν δικαιολογείται από κάποιον που ασκεί αποτελεσματικά την εξουσία επί 22 έτη στην γείτονα χώρα κι όχι μόλις πέντε στην δική μας με πολλά πισωγυρίσματα. Άλλη διαφορά είναι επίσης ότι εκεί υπάρχει εναλλακτική δυνατότης από νέα, ανερχόμενα πρόσωπα, ενώ εδώ οι δυνητικοί διάδοχοι είναι άγνωστοι, ατάλαντοι και μικρής εμβελειας όσον αφορά την αντιπολίτευση και πρόσωπα χωρίς ηγετικές φιλοδοξίες στη συμπολίτευση. Πού ως απεδείχθη από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών, αποτελούν ουραγούς του επικεφαλής, με εξαίρεση ίσως έναν που όμως είναι αποδυναμωμένος στην κοινοβουλευτική ομάδα η οποία και αναδεικνύει τον αρχηγό.

Τρίτο στοιχείο της ήττας Ερντογάν αφορά στην προσεχή του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που κι αυτός είναι εκτεθειμένος από πολιτικές παλινωδίες. Θα προσπαθήσει να δελεάσει τον Τούρκο πρόεδρο για παράταση του “ηπίου κλίματος” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για να φανεί ευχάριστη η “σχολή” Γεραπετρίτη στην ελίτ των Αθηνών και στους ασπόνδους φίλους μας;

Η απάντηση σχετίζεται με την ανάλυση κόστους/ωφελείας εδώ που έφθασε η Νέα Δημοκρατία, να αμφιβάλλει εάν ό,τι είναι κομματικά καλό αξίζει το κακό για τα εθνικά συμφέροντα. Θα πρέπει οι “μαθητές” της σχολής Γεραπετρίτη να προσέξουν διότι εκτός από την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν υπάρχουν κι άλλα προβλήματα εξωτερικά, όπως η υπόθεση Μπελέρη, η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αλβανία, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου που προκάλεσε οξεία αντίδραση του Σέρβου ηγέτη και οι καρκινοβατούσες σχέσεις με την Λιβύη.

Πάντως, είναι γεγονός ότι και στις δύο χώρες, Τουρκία κι Ελλάδα, η κοινή γνώμη αφυπνίζεται βραδέως αλλά ασφαλώς, και παύει να χειραγωγείται από τα μίντια και την εξωραϊσμένη “βιτρίνα” αμφοτέρων που διαψεύδει η καθημερινή πραγματικότητα. Κι αυτό είναι βέλτιστο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι