Οι βρετανικοί στόχοι του Αλέξη

Οι βρετανικοί στόχοι του Αλέξη Τσίπρα

Στο Λονδίνο για σειρά σημαντικών επαφών βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί σε λίγες ώρες με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. Αν και έχει παρεμβληθεί η σύνοδος στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, το ταξίδι του κ. Τσίπρα στο Λονδίνο είναι το πρώτο σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μετά την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

Αυτό το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία και τα θετικά σχόλια που έχει εισπράξει διεθνώς η συμφωνία για το χρέος επιχειρεί να αξιοποιήσει κατά τις επαφές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος το πρωί συναντήθηκε με οικονομικούς παράγοντες από το Σίτι του Λονδίνου.

Οι επαφές κράτησαν περίπου δυόμιση ώρες και όπως έγινε γνωστό ήταν κλειστές και έγιναν σε δύο φάσεις. Στην αρχική συνάντηση συμμετείχαν περίπου 130 εκπρόσωποι της επενδυτικής και χρηματοπιστωτικής κοινότητας, ενώ ακολούθησε ένας δεύτερο κύκλος επαφών με τη συμμετοχή μικρότερου αριθμού εκ των συμμετεχόντων.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη συνάντηση, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στο μεταναστευτικό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι οικονομικοί παράγοντες του Σίτι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και στο μεταναστευτικό, αποτελούν ένδειξη ότι το οικονομικό ζήτημα της Ελλάδας αποτελεί πλέον έναν «φάκελο» που έχει πάρει τον δρόμο του. Εκτιμούν επίσης ότι αυτό δείχνει πως αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα είναι πλέον μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ο Τσίπρας στο Σίτι

Στην τοποθέτησή του προς τα σημαίνοντα στελέχη της επενδυτικής και χρηματοπιστωτικής κοινότητας του Σίτι, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα για την αξιοποίηση αυτής της ευνοϊκής συγκυρίας, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και καθιστούν την Ελλάδα φιλική στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και μεγάλων ξένων επενδύσεων. Τόνισε ιδιαίτερα τα κίνητρα που προβλέπει ο αναπτυξιακός νόμος, όπως το σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 12 χρόνια, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι μία σειρά από τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως οι εξαγωγές, η μεταποίηση, ο τουρισμός και η βιομηχανία παρουσιάζουν ανοδική πορεία, ενώ για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα είπε ότι οι τράπεζες έχουν περάσει με πολύ μεγάλη ευκολία και επιτυχία τα stress tests και είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στην ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και υποστήριξε ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο της Ελλάδας είναι το σημαντικό στοιχείο στο οποίο θέλει να επενδύσει η χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συζητήσης έγινε αναφορά και στη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, σε σχέση με τη σημασία της ως προς το έδαφος που διαμορφώνει και τις αυξημένες δυνατότητες για συνανάπτυξη στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής του Σίτι, Τομ Σλέι (Tom Sleigh), πριν οδηγηθεί στην αίθουσα της «Παλιάς Βιβλιοθήκης», όπου έγινε η ομιλία. Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρης Λιάκος και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου της γγ του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι επαφές του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, στον απόηχο της απόφασης για την ελάφρυνση του χρέους, σηματοδοτούν ένα ξεκάθαρο διεθνές μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και για την «επόμενη ημέρα» στην Ελλάδα. Κυβερνητικός αξιωματούχος μάλιστα αποκάλεσε αυτές τις συναντήσεις ως σταθμό μιας «αλυσίδα» επαφών που θα γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι και το φθινόπωρο.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού ενισχύονται και από την χθεσινοβραδινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας  από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, η οποία αποτελεί απόρροια και παραλλήλως χαιρετισμό της απόφασης του Eurogroup.

Η συνάντηση με νέους επιστήμονες

Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός έστειλε άλλο ένα μήνυμα με την  συνάντηση που είχε με νέους Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενους στο Λονδίνο.

«Η  Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε χώρα-σταθμό για την επιστημονική έρευνα, τις νέες τεχνολογίες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τα νέα συνεργατικά εγχειρήματα» τους είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας παράγει λαμπρούς νέους επιστήμονες, πολλοί εκ των οποίων διακρίνονται σε ιδιαίτερα απαιτητικούς τομείς της ακαδημαϊκής γνώσης και της αγοράς».

Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και ο Αλέξης Τσίπρας είχε την  ευκαιρία να ακούσει τις σκέψεις και τις δράσεις ατόμων που ανήκουν στα «παιδιά του brain drain». Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρα από τα όσα έχει σκοπό να πράξει η κυβέρνηση μετά τον Αύγουστο που τελειώνουν τα μνημόνια, προκειμένου να γίνει περισσότερο ελκυστική, τόσο για τους επενδυτές, όσο και για τους νέους επιστήμονες και ερευνητές.

Κατά την προσέλευση του στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου ο κ. Τσίπρας αποδοκιμάστηκε πάντως από συγκεντρωμένους που διαμαρτύρονταν  για την συμφωνία με τα Σκόπια.

Συνάντηση με Μέι και Κόρμπιν

Οι επαφές του πρωθυπουργού στο Λονδίνο αποσκοπούν στην ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο και αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότητας της σημερινής συγκυρίας.

Αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς σημείωσε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενόψει της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η φιλία είναι «σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ», δήλωσε η Μέι, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον τουρισμό και τονίζοντας την διαρκή συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα εμπορίου και ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ η επίσκεψή του στην βρετανική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του στο London Business School.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι