Όλα επί τάπητος στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλα επί τάπητος στον ΣΥΡΙΖΑ

Εκπλήξεις περίμεναν τα μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» πήγαν στον χώρο, όπου γίνεται η συνεδρίαση, για να ενημερώσουν τον γραμματέα Πάνο Ρήγα και μέλη της ΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι εργαζόμενοι μοίρασαν στα μέλη του κομματικού οργάνου κείμενο με τις θέσεις τους και ζήτησαν την ανάκληση τριών απολύσεων στον ραδιοφωνικό σταθμό, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις. Το θέμα των εκδοτικών δραστηριοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε και στην εισήγηση που παρουσίασε το πρωί προς της ΚΕ, παρουσία του πρωθυπουργού, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Σε ότι αφορά την γενική εκτίμηση η Πολιτική Γραμματεία υπογράμμισε στην εισήγησή της ότι η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία και ανακτά την οικονομική της αυτοτέλεια και ανέφερε ότι «το γεγονός ότι η έξοδος από τα Μνημόνια έχει μια αριστερή υπογραφή είναι καθοριστικό». Παραλλήλως περιέγραψε όλα όσα πέτυχε η κυβέρνηση σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα, στο πεδίο των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Για την εξωτερική πολιτική η Κ.Ε υπογραμμίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εδραίωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και γίνεται λόγος για ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάσσει και την ανάγκη να ληφθούν οι αποφάσεις για την επίλυση της ονομασίας της πΓΔΜ, κάνοντας αναφορά «στους εθνικιστικούς διχασμούς που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα τελευταία 25 χρόνια, οδηγώντας σε συρράξεις και αποσταθεροποιώντας την ευρύτερη περιοχή».

Ειδικά για το θέμα των Σκοπίων η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η συγκυρία είναι σήμερα ευνοϊκότερη από κάθε άλλη φορά και μπροστά στο ενδεχόμενο επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν υπεύθυνα, ώστε να ηττηθεί και σε αυτό το πεδίο η πολιτική της αδιαλλαξίας, όπως αναφέρεται στην εισήγηση.

Το «αγκάθι» των εκδοτικών

Αναφορικά με την «ΑΥΓΗ» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», τα μέσα ενημέρωσης στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βασικός μέτοχος, η ΚΕ σημειώνει ότι αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του κόμματος και την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του με τους πολίτες, ενώ αναγνωρίζει ότι έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του πολιτικού κύρους του κόμματος.

Γίνεται επίσης αναφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ από τα «μέσα της διαπλοκής», όπως αναφέρεται στην εισήγηση, και τονίζεται ως επιτακτική η «χάραξη δικής του στρατηγικής στο χώρο της ενημέρωσης», η οποία περιλαμβάνει και «την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση των δικών του δημοσιογραφικών οργανισμών».

Στην εισήγηση αναφέρεται ακόμη ότι τα δημοσιογραφικά επιτελεία και τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο Μέσων (Αυγή και «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ») θα προετοιμάσουν την μετάβαση στον Όμιλο, στο πλαίσιο των βασικών αρχών που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και των διατιθέμενων πόρων! Οι εξελίξεις στα εκδοτικά έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες αρνητικά σχόλια για τον ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώνοντας κυρίως στις απολύσεις εργαζομένων.

Δέκα σημεία από την πλατφόρμα 2010

Στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να σχεδιάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα», και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2019-2023, αναφέρεται σε κείμενο δέκα σημείων που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή η «Πλατφόρμα 2010».

«Η χώρα χρειάζεται ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση για το πώς θα οικοδομήσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε συμφέρον να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό», σημειώνουν τα μέλη της Κ.Ε., Δ. Δημητριάδης, Ρ. Δούρου, Κ. Ζαχαριάδης, Α. Μανταδάκης, Γ. Μπαλάφας, Δ. Παπαδημούλης και Α. Χριστόπουλος.

Τα μέλη της «Πλατφόρμας» υπογραμμίζουν επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον βασικό κορμό του αριστερού προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα, ενώ αποτιμώντας την τριετή διακυβέρνηση αναφέρουν ότι  «κατ’ αρχήν σπάσαμε ταμπού και παγιωμένα στερεότυπα που ήθελαν την Αριστερά ανίκανη να κυβερνήσει. Πρόκειται για μια τομή στην ιστορία της χώρας και παρά τον αναγκαστικό συμβιβασμό και τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναστρέψει την κατάρρευση σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους και να καταστήσει εφικτή την αποκλιμάκωση της ανεργίας».

Ο Τσακαλώτος, οι 53 και η επιτροπεία  

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες της ΚΕ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,  ενισχυμένος από τις εξελίξεις στην οικονομία,  πρότεινε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι θα πρέπει «να έχουμε το δικό μας σοβαρό, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόγραμμα, ώστε να αποφύγουμε διάφορους κινδύνους, την απειλή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ενισχυμένη εποπτεία και την αξιολόγηση των αγορών».

Για την ανάγκη να υπάρξει «μια επανεκκίνηση με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» κάνει λόγο σε κείμενό της η πρωτοβουλία μελών ΣΥΡΙΖΑ «53+», προσθέτοντας ότι αυτή η επανεκκίνηση θα πρέπει να βασίζεται στις «βασικές μας δεσμεύσεις για ανατροπές και όχι για συντήρηση του φαύλου κύκλου, που συνεχίζονταν για δεκαετίες». Οι «53+» τονίζουν ακόμη ότι όλες οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να είναι συλλογικές και «σε άμεση σύνδεση με το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση τους ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, παρότι αποτελεί κρίσιμη καμπή, «δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής, ενώ η παράλογη επιτροπεία έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς». Πρόκειται για μία διάσταση της θρυλούμενης εξόδου από τα προγράμματα που δεν συναντάται συχνά στον  πολιτικό λόγο στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «αντιπολίτευση» Φίλη

Παρεμβάσεις με αντιπολιτευτικούς τόνους έκανε ο Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι «η έξοδος από τη σκληρή μνημονιακή επιτήρηση πρέπει να γίνει με όρους βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη». Έθεσε μάλιστα θέμα πλειστηριασμών, ζητώντας τη νομοθετική προστασία της Α’ κατοικίας, και γενικά περιουσίας λαϊκών στρωμάτων για χρέη προς το Δημόσιο, ζήτημα αλλαγής στο ασφαλιστικό για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες,

Ασκώντας κριτική στην οικονομική πολιτική, ο Νίκος Φίλης ζήτησε να μελετηθεί το θέμα των πλεονασμάτων 3,5%, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν για μια 5ετία, και πρότεινε να εξετασθεί το ενδεχόμενο να μην μειωθούν οι συντάξεις το 2019. Επικριτικός ήταν ο πρώην υπουργός παιδείας και για την πολιτική στον χώρο των media, αναφέροντας ότι χάθηκαν τρία χρόνια, αλλά αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν νέες δυνατότητες με το διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη.

Τέλος έκανε ειδική αναφορά στον  τηλεοπτικό σταθμό Mega, ζητώντας  από την κυβέρνηση να διερευνήσει τρόπους για την αποπληρωμή των  δεδουλευμένων των εργαζομένων, με δεδομένο ότι ο σταθμός είχε 50 εκατ. ευρώ έσοδα στα ταμεία του.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε πάντως με την υπερψήφιση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας. Στην ψηφοφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε αρνητική ψήφος, ενώ υπήρξαν 13 λευκά. Το πλήρες κείμενο των αποφάσεων της ΚΕ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι