Όλα για τη Γερμανία, αλλά χολωμένος με τη συμφωνία ο Σόιμπλε

Όλα για τη Γερμανία, αλλά χολωμένος με τη συμφωνία ο Σόιμπλε, Βαγγέλης Σαρακινός

Δυσαρεστημένος δηλώνει ο Σόιμπλε με τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, όπως άλλωστε και οι ευρωβουλευτές, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Στο ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη δυσαρέκεια του για τη μαζική περικοπή των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα που οι ηγέτες των χωρών του ευρωπαϊκού νότου πανηγυρίζουν για την “υπέροχη” συμφωνία, στην οποία κατέληξαν στην πρόσφατη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Στην σημερινή έκτακτη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  στην οποία συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), το σύστημα των Ιδίων Πόρων και το Σχέδιο Ανάκαμψης για την Ευρώπη. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερες βελτιώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών καλωσορίζει την επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για τη δημιουργία του ως μια «ιστορική κίνηση» για την ΕΕ. Εκφράζει όμως, παραλλήλως, τη δυσαρέσκειά της για τις «μαζικές περικοπές επί των επιχορηγήσεων του πακέτου». Οι ευρωβουλευτές κάνουν δηλαδή αυτό που δεν έκαναν οι ηγέτες του νότου, τόσο στη διάρκεια της Συνόδου, όπου έτρεχαν ποδηγετούμενοι από την Μέρκελ πίσω από τις απαιτήσεις των λεγόμενων “φειδωλών”, όσο και με το πέρας της, όταν βγήκαν να πανηγυρίσουν για τα “οφέλη” που πέτυχαν.

Τι ζητούν οι ευρωβουλευτές 

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υιοθετήθηκε με 465 ψήφους υπέρ έναντι 150 κατά και 67 αποχών. Στη συζήτηση ήταν παρόντες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Οι δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν στο ό,τι πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, με τον Σαρλ Μισέλ να τονίζει ότι «είναι η πρώτη φορά που τα δημοσιονομικά κονδύλια συνδέονται με τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες».

Ο ίδιος τόνισε ότι «είναι επίσης η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός  συνδέεται άμεσα με το κράτος-δικαίου», ένα θέμα που το ευρωκοινοβούλιο είχε θέσει ως απαράβατο όρο για να εγκρίνει τις αποφάσεις. Λίγες ώρες πριν την Ολομέλεια, άλλωστε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε δηλώσει ότι οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν διευκρινίσεις για την σύνδεση ανάμεσα στην χρηματοδότηση από Ταμείο και τον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών. Και αυτό, επειδή, όπως είπε το θέμα έμεινε ανοικτό από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά την Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με τον Σασόλι το ευρωκοινοβούλιο περιμένει να δει επακριβώς «ποια παρεμβατικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθεί αυτό», δηλαδή η σύνδεση της εκταμίευσης με τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου. Τόνισε μάλιστα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία και δεν θα αρκεστεί «μόνο με μνημόνευση αρχών». Αν και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου δεν εξέφρασε ιδιαίτερες αντιρρήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι είναι απαράδεκτες οι προτεινόμενες περικοπές που περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027. Ανέφερε μάλιστα, ειδικά τους τομείς της Έρευνας και του προγράμματος Erasmus.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα χρειασθούν διαπραγματεύσεις πριν την ψηφοφορία που θα γίνει σε περίπου δύο μήνες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Σχέδιο Ανάκαμψης. Στην ερώτηση πάντως αν η Ευρωβουλή μπορεί να μπλοκάρει την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής η απάντηση ήταν ότι είναι αποφασισμένος το Κοινοβούλιο να γίνει σεβαστό. Σχολιάζοντας, άλλωστε, την έκβαση της Συνόδου Κορυφής, ο Νταβίντ Σασόλι τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφείς τις προτεραιότητές του και περιμένει να τηρηθούν. Επισήμανε επίσης, για άλλη μία φορά, ότι «χρειάζονται άμεσα νέοι ίδιοι πόροι και μέτρα για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου».

Ήθελε πιο πολλά ο Σόιμπλε  

Στη Γερμανία πάντως δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους για την συμφωνία. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, λέει ξεκάθαρα και του λόγους για τους οποίους η συμφωνία ωφελεί την Γερμανία. «Οι εταιρείες μας επωφελούνται, αφού μπορούν να προμηθεύσουν όχι μόνο τη γερμανική αγορά, αλλά ολόκληρο τον κόσμο και κυρίως την Ευρώπη. Η εξασφάλιση των γερμανικών θέσεων εργασίας εξαρτάται από την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της Ευρώπης» ανέφερε σε δηλώσεις του στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου “Die Zeit”.

Με βάση αυτά που λέει ο Σολτς είναι κατανοητό ότι για τους Γερμανούς ανάκαμψη της Ευρώπης σημαίνει ικανότητα των Ευρωπαίων να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα. Υπάρχει, ωστόσο, ένας Γερμανός, ο οποίος δηλώνει δυσαρεστημένος με τις εξελίξεις και αυτός δεν είναι άλλος από τον Σόιμπλε. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Bundestag εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το χρηματοδοτικό πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν και θεωρεί το Ταμείο απαραίτητο, αν και σημειώνει, όπως και ο Σολτς, ότι η συμφωνία θα ωφελήσει τη Γερμανία, ο Σόιμπλε εκφράζει τη λύπη του που «οι διαπραγματεύσεις περιορίστηκαν κυρίως στα κονδύλια» και όχι «στη σωστή χρήση των κεφαλαίων», η οποία, όπως λέει «θα αποδείξει τελικά εάν το πακέτο θα είναι καλό». Προφανώς ο Σόιμπλε θα ήθελε να είναι λίγο πιο αναγκαστικός για τα υπόλοιπα κράτη μέλη ο τρόπος χρήσης των ποσών που θα λάβουν. Το προς ποια κατεύθυνση είναι αυτονόητο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι