ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μητσοτάκης: “Πέρασε η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας” – Θα ζητήσει συμβουλή από τον Κουτσούμπα

Μητσοτάκης: “Πέρασε η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας” – Θα ζητήσει συμβουλή από τον Κουτσούμπα

Μετά και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης θα διεξαχθεί η ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία η οποία επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Mπορείτε να παρακολουθήσετε απευθείας τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού εδώ από το κανάλι της Βουλής.

Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων :: webtv (grnet.gr)

«Θα αναζητήσω συμβουλή από τον κ. Κουτσούμπα τι συμβαίνει όταν πρέπει να μιλήσεις με πόνο στη μέση, οπότε θα ήθελα να δείξετε λίγη κατανόηση», είπε αρχικά στην ομιλία του για το νέο κρατικό προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο πρόβλημα στην μέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ που τον είχε υποχρεώσει να διακόψει εσπευσμένα παλαιότερη ομιλία του.

Ο  πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε και την αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ από το 2024. «Η επενδυτική τα λέει όλα γιατί σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας. Πέρασε οριστικά η εποχή της εθνικής αναξιοπιστίας», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2024. «Αξίζει να αντιμετωπιστεί (σ.σ. η επενδυτική βαθμίδα) από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας. Η επενδυτική βαθμίδα είναι η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας… Θέλω να αναλάβω πέντε δεσμεύσεις», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός:

  • Η χώρα να μην ξαναβρεθεί σε αντίστοιχη οικονομική περιπέτεια με αυτήν που βίωσε τα τελευταία 10 χρόνια.
  • (Η Ελλάδα) να μην τεθεί ποτέ ξανά στο διεθνές περιθώριο, μακριά από την Ευρώπη.
  • Με σύνεση και ρεαλισμό κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
  • Με μια ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία.
  • Και ένα ισχυρό κράτος που εκσυγχρονίζεται διαρκώς και θα κερδίζει τα στοιχήματα των καιρών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια ότι «σειρά έχει τώρα η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων και δίπλα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ορατών έργων, με αποτελέσματα που θα πείθουν ότι αυτοί οι στόχοι ναι, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα». Υπογράμμισε ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει καμία εικόνα, αλλά είναι εδώ για να αντικρούσει την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης.

«Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με αναχώματα στις έκτακτες δυσκολίες. Πρέπει να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζοντας ανισότητες και διευρύνοντας τα δικαιώματα. Γι’ αυτό και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αλλαγές που γίνονται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας παρέχοντας αξιοπρεπή υγεία, σύγχρονη παιδεία, ισχυρή άμυνα και ασφάλεια, ένα ευέλικτο και ψηφιακό κράτος αλλά και πιο γρήγορη και αποτελεσματική δικαιοσύνη».

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «θεμέλιο για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι μια δυναμική, μια εξωστρεφής οικονομία, με καθαρούς στόχους τους οποίους περιγράφει ο Προϋπολογισμός… Από το 2024 αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ. Κάτι που συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές τους ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ. Ένας Επιμελητής Β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση, δηλαδή 23%.

»Την ίδια ώρα, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο, ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο… Ήρθε η ώρα να κάνουμε μία ακόμη μεγάλη μεταρρύθμιση, να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα την λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά και θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024», κατέληξε.

Η ομιλία Φάμελλου

O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό έκανε λόγο για αγωνιώδη προσπάθεια των υπουργών και των βουλευτών της ΝΔ «να πείσουν τους πολίτες ότι η χώρα ζει μία μοναδική εποχή ευημερίας… Αυτή η προσπάθειά είναι προφανώς επιτελικά σχεδιασμένη, αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που ζουν οι πολίτες».

«Όση προπαγάνδα και να χρησιμοποιείτε δεν μπορείτε να κρύψετε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η ακρίβεια, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής σας», είπε, καταγγέλλοντας έναν «πληθωρισμό απληστίας», δηλαδή, πληθωρισμό «που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα κέρδη των επιχειρήσεων» και δεν είναι εισαγόμενος. Κατηγόρησε, μάλιστα τη ΝΔ ότι με αυτές τις στρεβλώσεις της αγοράς και τα προβλήματα ανταγωνισμού, υποφέρει η κοινωνία και οικονομία.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μεγάλα γεγονότα της φετινής χρονιάς κατά τα οποία «κατέρρευσε κάθε αίσθημα ασφάλειας, θωράκισης και ανθεκτικότητας» και κυρίως της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, μέχρι την οπαδική βία και την ακρίβεια. «Όμως αυτό που κατέρριψε κάθε έννοια αξιοπιστίας ήταν η απόφαση σας να απορρίψετε την πρόταση για διενέργεια προκαταρκτικής επιτροπής» για τα Τέμπη από τη Βουλή, υπογράμμισε, ενώ σχολίασε πως στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το “καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”.

Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προωθεί ένα σχέδιο αδικίας, με αναδιανομή περιουσιών και εισοδήματος, όπου «λίγοι γίνονται πλουσιότεροι και όλο και περισσότεροι θίγονται γιατί δεν έχουν κολλητό στο σύστημα εξουσίας» και ότι για να τα καλύψει όλα αυτά, εφαρμόζει «ένα παράλληλο σχέδιο προπαγάνδας, επηρεασμού των ΜΜΕ και χειραγώγησης της κοινής γνώμης αλλά και αδιαφάνειας και υποβάθμισης των θεσμών».

Επίθεση Ανδρουλάκη

Προηγουμένως, ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για μια σειρά θεμάτων, με έμφαση στην οικονομία. Η ανισότητα, η αναξιοκρατία και η αδιαφάνεια είναι η κανονικότητα για τη ΝΔ και αυτό επιβεβαιώνει ο προϋπολογισμός, υποστήριξε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο προϋπολογισμός δεν έχει σχεδιαστεί με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις του μέλλοντος, αλλά διευθετήσεων που επισφραγίζει μια Ελλάδα που η ΝΔ επιβάλλει κακοπληρωμένες δουλειές και πανάκριβη καθημερινότητα είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής με καταστροφικές συνέπειες για τους αδύναμους Έλληνες, συμπλήρωσε.

«Επιστρέφετε στην κοινωνία ψίχουλα με τα αγιοβασιλιάτικα καλάθια, έτσι κρατάτε σε ομηρία τους πιο αδύναμους Έλληνες χωρίς να κάνετε ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις για την προστασία τους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης, επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης και στην Παιδεία αλλά και την Υγεία. Αναφερόμενος στη στεγαστική κρίση, για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη, ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε την κατάργηση της golden visa λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου σε γραφείο real estate. Όπως είπε, δεν μπορεί στο βωμό των real estate να θυσιάζεται το δικαίωμα των πολιτών.

Επιπλέον, μιλώντας για την οπαδική βία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε αντί να τιμωρηθούν οι συμμορίες, τιμωρούνται οι υγιείς φίλαθλοι. Επέκρινε την κυβέρνηση πως για επικοινωνιακούς λόγους παρέδωσε στην δικαιοσύνη τα ονόματα των χούλιγκαν και διερωτήθηκε γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό με εξαίρεση τις διατάξεις που αφορούν την Προεδρία της Δημοκρατίας και την Άμυνα.

Η ομιλία Κουτσούμπα 

Ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας στη Βουλή ανέφερε πως «Ο προϋπολογισμός εκφράζει γνήσια τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των λίγων ενάντια στα συμφέροντα των πολλών. Είναι αντιλαϊκός και ταξικός». Επέκρινε την “επεκτατική δημοσιονομική πολιτική” για να σχολιάσει «εσείς δεν μας λέγατε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που έπεισε την Ευρώπη να την υιοθετήσει; Ότι έπεισε την Γερμανία και τους άλλους. Εδώ γελάνε με αυτά ακόμα και τα μικρά παιδία».

«Έλεος μαζέψτε τα σάλια που σας τρέχουν για την σάπια ΕΕ των λόμπι, των κορακιών, της τρόικας γιατί θα τα πατήσετε και θα γλιστρήσετε» είπε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία. Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στην συζήτηση για την κλιματική κρίση λέγοντας «Συζητάνε για τα ορυκτά καύσιμα ή για τις ανανεώσιμες πηγές και τελικά κατέληξαν σε ένα κείμενο μούφα». Στην συνέχεια εμφάνισε φωτογραφία σχολικής αίθουσας με τους σοφάδες του ταβανιού να έχουν καταρρεύσει. «Συγχαρητήρια κύριοι για τον εκσυγχρονισμό σας» σχολίασε.

Από την κριτική του κ. Κουτσούμπα δεν ξέφυγε ο Στέφανος Κασσελάκης. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η φράση του «που τα βρήκατε αυτά στα φιντάνια» είπε «το τελευταίο του μαργαριτάρι (σ.σ. Κασσελάκης) ήταν ότι δεν πρέπει να χωρίζονται οι Έλληνες ταξικά. Τον Κασσελάκη περιμέναμε. Λες και δεν υπάρχουν εργάτες, αγρότες και από την άλλη βιομήχανοι και εφοπλιστές. Μας λέει να μην ασχολούμαστε μαζί του, να τον αφήσουμε να ανθίσει. Εμείς τους λέμε να τον χαίρεστε και να τον προτείνετε για Νόμπελ οικονομίας».

Για την εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε «ποιες είναι οι επιθετικές ενέργειες από τις οποίες η Ελλάδα δεσμεύεται να απέχει; Η Τουρκία θεωρεί αιτία πολέμου το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Επιχειρείται μια εφ όλης της ύλης διαπραγμάτευσης και στο τραπέζι έχουν τεθεί όλα τα απαράδεκτα αιτήματα της Τουρκίας… Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους εκχώρηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ο λαός πρέπει να ανησυχεί».

Τί προβλέπει ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός 2024 προβλέπει ανάπτυξη 2,9% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε 233,8 δισ. ευρώ, σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15,1% και μείωση της ανεργίας στο 10,6%. Προβλέπεται επίσης, πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα αποκλιμακωθεί σε 152,3% του ΑΕΠ το 2024.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο νέος προϋπολογισμός καλείται να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας που είναι θεμέλιο για κάθε προσπάθεια, με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται καθώς και με το βασικό αίτημα της κοινωνίας, μετά την πληθωριστική κρίση, για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και των μισθών. Στο εισόδημα των πολιτών αναφέρθηκε στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι παρεμβάσεις για τους μισθούς

Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του ΕΣΥ με μεσοσταθμική αύξηση 10% και κόστος 65 εκατ. ευρώ για το 2024 και εφεξής,
• η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους με κόστος 202 εκατ. ευρώ ετησίως και στους συνταξιούχους με ετήσιο κόστος 274 εκατ. ευρώ, οι οποίες θεσπίστηκαν σε συνέχεια της μονιμοποίησης της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα,
• η διευθέτηση μισθολογικών αιτημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων με κόστος 58,5 εκατ. ευρώ ετησίως,
• η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ με ετήσιο κόστος 80 εκατ. ευρώ,
• η αύξηση της διάρκειας του επιδόματος μητρότητας σε εννέα μήνες για γυναίκες απασχολούμενες στον ιδιωτικό τομέα με κόστος 64 εκατ. ευρώ ετησίως και
• η αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας του ΟΠΕΚΑ και του ΕΦΚΑ κατά 8% από 1ης Μαΐου 2023 με κόστος 63 εκατ. ευρώ για το 2023 και 95 εκατ. ευρώ για το 2024 και εφεξής.
Οι ρυθμίσει που προβλέπονται:
• η αναμόρφωση του μισθολογίου του δημόσιου τομέα για την ενίσχυση των εισοδημάτων στον δημόσιο τομέα, τη στήριξη σε μεγαλύτερο βαθμό των χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, των οικογενειών με παιδιά και όσων κατέχουν θέση ευθύνης στο Δημόσιο (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 25 εκατ. ευρώ για το 2023 και 931 εκατ. ευρώ για το 2024).,
• η θεσμοθέτηση αυξήσεων με ετήσιο κόστος 7 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των συντάξεων ειδικών κατηγοριών οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – ΓΛΚ. Λόγω της αναδρομικής ισχύος της ρύθμισης, ανάλογα με την κατηγορία των συνταξιούχων, το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ για το 2023 και 56 εκατ. ευρώ το 2024,
• η θεσμοθέτηση μόνιμης παροχής ύψους 150 ευρώ για την πραγματοποίηση αγορών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης περίπου 200.000 νέων ηλικίας 18 και 19 ετών (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 31 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2023 και 2024),
• η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (δημοσιονομικό κόστος 38 εκατ. ευρώ κατ’ έτος),
• η αύξηση από τον Δεκέμβριο 2023 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για την εισοδηματική ενίσχυση περίπου 225.000 ευάλωτων νοικοκυριών (δημοσιονομικό κόστος 4 εκατ. ευρώ για το 2023 και 43 εκατ. ευρώ για το 2024),
• η επέκταση του επιδόματος μητρότητας από το 2024 στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους εννέα μήνες, για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας, σε συνέχεια και της ήδη θεσμοθετημένης αύξησης σε εννέα μήνες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (δημοσιονομικό κόστος 40 εκατ. ευρώ για το 2024),
• ο διπλασιασμός του προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» με επιπλέον 375 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων, για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα έντονου στεγαστικού προβλήματος, ιδίως των νέων ατόμων και τη στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού. Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 750 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΥΠΑ και το υπόλοιπο από τις τράπεζες,
• η αύξηση αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2023 του πτητικού επιδόματος για τους πιλότους και τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών, με δημοσιονομικό κόστος 700 χιλ. ευρώ ετησίως.

Εργασία και συνταξιοδοτικό σύστημα

• από τον Ιανουάριο 2024 αίρεται το πάγωμα των τριετιών στους μισθωτούς,
• καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους και
• αυξάνονται εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι συντάξεις κατά τον μέσο όρο της αύξησης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού 2023, με υπολογιζόμενο κόστος 430 εκατ. ευρώ.

Φορολογικές παρεμβάσεις

• στην αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ στους φορολογούμενους με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα (δημοσιονομικό κόστος 135 εκατ. ευρώ για το 2024),
• στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για το 2024), και
• στην αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της κεφαλαιαγοράς με σημαντικά επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα:
α) μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 22 εκατ. ευρώ),
β) μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 21 εκατ. ευρώ), και
γ) κατάργηση του φόρου τόκων ομολόγων σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα (ετήσιο δημοσιονομικό κόστος 7 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο 2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μία σειρά αγαθών σχετιζόμενα με τη δημόσια υγεία, με εκτιμώμενο κόστος 305 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί επεκτείνεται για το α’ εξάμηνο του έτους 2024, με εκτιμώμενο κόστος 77 εκατ. ευρώ για έξι μήνες. Ο μειωμένος συντελεστής δεν θα ισχύει στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ετησίως. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των ανωτέρω επεκτάσεων εκτιμάται σε 382 εκατ. ευρώ για το 2024.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι