Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Τι του καταλογίζουν τα κόμματα

Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης στις εξαγγελίες Μητσοτάκη – Τι του καταλογίζουν τα κόμματα

Ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και οι απαντήσεις που έδωσε στην συνέντευξή του για τα εθνικά, την οικονομική κρίση, την πανδημία και το εμβόλιο. Μια συνέντευξη που φέτος ήταν διαφορετική λόγω της πανδημίας, εξαιτίας της οποίας, άλλωστε, ματαιώθηκε και η ΔΕΘ.

Αν και το θέμα που επικράτησε, λόγω των εξελίξεων, ήταν τα ελληνοτουρκικά και οι τουρκικές προκλήσεις, η οικονομία κράτησε την παραδοσιακά υψηλή θέση που κατέχει στις συνεντεύξεις Τύπου των πρωθυπουργών στη ΔΕΘ. «Να ξεκινήσουμε με τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση, την μεγαλύτερη από το 1929» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και χαρακτήρισε «εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο» το πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. «Κρατάμε πυρομαχικά και προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις» είπε για να προσθέσει ότι «η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».

Εργασιακά και συντάξεις

Σε ό,τι αφορά την ανεργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι πάντα έλεγε πως «πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας», προσθέτοντας ότι «για πρώτη φορά είμαστε σε θέση να το κάνουμε σε πολύ μεγαλύτερη έκταση». Τόνισε επίσης ότι, μέσα στην εβδομάδα, θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα, για το οποίο είπε ότι καλύπτει πλήρως τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων, για ένα εξάμηνο και με εγγύηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Προανήγγειλε επίσης ότι θα τεθεί σύντομα, μέσα στον μήνα, σε δημόσια διαβούλευση η κυβερνητική πρόταση για το εργασιακό νομοσχέδιο, για το οποίο είπε ότι δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζόμενους, αν το θελήσουν οι ίδιοι και χωρίς να καταργεί το οκτάωρο. Στην ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι και στις προγραμματικές δηλώσεις είχε μιλήσει για την οριστική κατάργηση της σε βάθος τετραετίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων είπε ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος κουμπράς για τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων και εγγυήθηκε ότι δεν θα κοπί καμία σύντξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο. Κλείνοντας το οικονομικό πακέτο ο κ. Μητσοτάκη ανέφερε ότι οι έκτακτες δαπάνες για τα εξοπλιστικά δεν θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών των συνταξιούχων.

Πανδημία και εμβόλιο  

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το κατά πόσο θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση να ξανανοίξει ο τουρισμός και η αγορά και απάντησε ότι το ίδιο έγινε παντού, επισημαίνοντας ότι ο λόγος για τον οποίον έγινε το πρώτο lockdown ήταν για να κερδίσουμε χρόνο. Είπε επίσης ότι το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα, ενώ αναφερόμενος στην μετέπειτα αύξηση των κουσμάτων είπε ότι «πέσαμε λίγο θύματα της επιτυχίας μας». Για το ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι προσελήφθησαν 6.818 πρόσθετοι γιατροί και νοσηλευτές και ότι ισχύει η δέσμευσή του για 1200 μόνιμες εντατικές έω το τέλος του έτους. Τέλος, σε ό,τι αφορά το εμβόλιο επανέλαβε ότι θα διατεθεί δωρεάν με τις προτεραιότητες που θα βάλει η Επιτροπή Εμβολιασμού.

Για τις καθυστερήσεις στα βασικά έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη είπε ότι υπάρχει ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, για τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, τον Ε65, ότι μπορεί να διαβεβαιώσει πως θα πάρουμε την τελική έγκριση της Κομισιόν, ενώ για τον Αχελώο ανέφερε ότι «πρέπει να ξαναδούμε το project Αχελώος με μια φρέσκια ματιά».

Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε ερωτήσεις για τη Μόρια, τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε την τραγωδία ως ευκαιρία για την επαναδραστηριοποίηση της Ευρώπης και για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά του προηγούμενου. Τέλος για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία χαρακτήρισε σημαντική παρέμβαση στις αλλαγές για το άσυλο, ανέφερε ότι «εξετάζεται η εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο» και ότι εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν έπεισε ούτε τους συνεργάτες του 

Στα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του αντέδρασαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταλογίζοντάς του ότι επιβεβαίωσε τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και επικρίνοντας τον για τη στάση του στο μεταναστευτικό και την κατάσταση του ΕΣΥ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι με την συνέντευξή του ο Μητσοτάκης «δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους συνεργάτες του». Για τα εθνικά και τις συνομιλίες του Βερολίνου, η Κουμουνδούρου αναφέρει, σε ό,τι αφορά το θέμα της ενημέρωσης, ότι  τον διαψεύδουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Προσθέτει επίσης, ότι «η “έγγραφη συμφωνία” έγινε προχθές “γραπτή κατανόηση” από τον κ. Γεραπετρίτη και κατέληξε “αποτύπωση σε πρακτικά μίας προφορικής συμφωνίας”».

Κάνει επίσης λόγο για κυνική ομολογία του πρωθυπουργού ότι «δεν είναι σε θέση να κοστολογήσει το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ» και επισημαίνει ότι αυτό εξαγγέλθηκε εν αγνοία της Βουλής και των θεσμικών οργάνων των Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος σε ότι αφορά τη σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18, αναφέρει ότι «αναδεικνύει το αυταρχικό και ξεπερασμένο πρόγραμμα του για τη νέα γενιά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δεν είπε κουβέντα» για τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΣΥ και την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να εθελοτυφλεί και να πιστεύει  ότι «αποσπασματικά μέτρα, δάνεια και αναστολές αρκούν για να γυρίσουν την εικόνα». Παραλλήλως, επαναλαμβάνει την επιχειρηματολογία του ότι η ύφεση ήταν παρούσα πριν την πανδημία, ενώ χαρακτηρίζει «νέα διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων» τις εξαγελίες για αλλαγές στην αγορά εργασίας. Εξίσου σκληρή είναι η κριτική του και στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και έναν χρόνο η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων στην ΕΕ».

Ομαδικά πυρά για εθνικά και οικονομία

Από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ επιμένει ότι καμία ενημέρωση δεν έγινε για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία και χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ζητά επίσης να δοθεί το κείμενο στα πολιτικά κόμματα και προσθέτει ότι «το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είναι αναγκαίο για να διαμορφώσει την εθνική στρατηγική και το αρραγές εθνικό μέτωπο και όχι για να επικυρώσει τα τετελεσμένα του κ. Μητσοτάκη».

Το ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον πρωθυπουργό και για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, κάνοντας λόγο για «μια μεγάλη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, στο οκτάωρο και στις συνδικαλιστικές ελευθερίες», ενώ για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021 επισημαίνει ότι πρέπει να ισχύσει και για τους  συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι όχι μόνο υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού, αλλά και ότι ακόμη και οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώνονται επιλεκτικά» αναφέρει το ΚΚΕ. Σχολιάζει επίσης ότι «προφανώς ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να ενημερώνει εκείνους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους, όπως ο ίδιος είπε, δεν έχουν μεγάλες διαφορές».

Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας την αποστροφή του πρωθυπουργού, ότι όποιος μιλάει για νέο μνημόνιο είναι εκτός πραγματικότητας αναφέρει σε δήλωσή του ότι «φαίνεται πως εκτός πραγματικότητας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του». Προσθέτει επίσης ότι «ενώ ο κ. Σταϊκούρας έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα από του χρόνου και το έλλειμμα ήδη βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη μαζί με το δημόσιο χρέος και την ύφεση, προσπαθεί να εξαπατήσει την κοινωνία με εξυπνακισμούς».

«Σάλπισμα για μεγάλο φαγοπότι και ποταμό ρουσφετιών» χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες η Ελληνική Λύση, κατηγορώντας παραλλήλως τον πρωθυπουργό ότι δεν έκανε «ουδεμία αναφορά στον πρωτογενή τομέα, με την επισιτιστική κρίση προ των πυλών και στη Μακεδονία, πέραν της προσβλητικής αναφοράς περί “μικρών συντεχνιών” για τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx