ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι εκπλήξεις των αυτοδιοικητικών εκλογών – “Πόλεμος” Μπέου-Κασσελάκη

Με υψηλή αποχή έκλεισαν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές – Τα πρώτα αποτελέσματα

Σε δηλώσεις για το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη μεγάλη νίκη του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής και του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Επισημαίνω επίσης τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσαν περιφερειάρχες στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα. Φαίνεται ότι μόνο σε μία περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι αυτό δείχνει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα.

Στο ίδιο μήκος οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου που ανέφερε πως «επιβραβεύονται οι κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης» από το αποτέλεσμα. Πάντως οι εκλογές σημείωσαν είχαν μεγάλη αποχή με την Singular να δίνει ποσοστό συμμετοχής 49,36%.

Η

Σε δηλώσεις του για το αποτέλεσμα ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Αττικής Γιάννης Σγουρός ανέφερε: «Συγχαρητήρια στον κ. Χαρδαλιά για τη νίκη του. Του εύχομαι καλή επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο του προς όφελος των πολιτών της Αττικής. Οι πολίτες σήμερα μίλησαν με την ψήφο τους. Μίλησαν όμως και με την πολύ μεγάλη αποχή τους, που στην Αττική, σε μια περιφέρεια που οι εκλογές είχαν και πάλι έντονα κομματικά χαρακτηριστικά και μηνύματα καταγράφεται σε πολύ υψηλά ποσοστά.

Δεν καταφέραμε να πείσουμε με την αυτοδιοικητική μας πρόταση την πλειοψηφία των πολιτών. Θα κάνουμε όπως πάντα την αξιολόγηση και την αυτοκριτική μας όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή των αποτελεσμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα τους συνεργάτες μου, όλους τους υποψηφίους μας και τους συμπολίτες μας που μας στήριξαν και μας τίμησαν με την συγκινητική εμπιστοσύνη τους. Θα την ανταποδώσουμε, όπως πάντα, με την ισχυρή και τεκμηριωμένη παρουσία μας στα αυτοδιοικητικά έδρανα».

Τί δείχνουν τα αποτελέσματα

Άνετη βραδιά για τους επικεφαλής σε επτά περιφέρειες καταγράφει η ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων καθώς με την ενσωμάτωση να βρίσκεται κοντά στο 50% εμφανίζουν ποσοστά πολύ πάνω από το 43% που τους εξασφαλίζει την εκλογή από την πρώτη Κυριακή. Την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι 4 περιφερειών φαίνεται ότι θα ξενυχτήσουν καθώς βρίσκονται στο όριο του 43%.

Οι 6 που φαίνεται να εξασφαλίζουν από σήμερα την εκλογή τους έχουν επισήμως την υποστήριξη της ΝΔ ενώ η επτάδα συμπληρώνεται από τον κ. Σταύρο Αρναουτάκη που έχει πολυκομματική στήριξη (και της ΝΔ). Επίσης, στις υπόλοιπες 4 + 2 περιφέρειες αν υπάρξει δεύτερος γύρος θα γίνει μεταξύ του επίσημου υποψηφίου της ΝΔ και “γαλάζιου” αντάρτη.

Πιο αναλυτικά, τα “θρίλερ” καταγράφονται: Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης όπου ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος καταγράφει ποσοστό 41,79%. Πάντως, ο κ. Μέτιος προηγείται καθαρά του κ. Χριστόδουλου Τοψίδη αν και οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών μιλούσαν για ντέρμπι.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής καταγράφει ποσοστό 40,32%. Ωστόσο, ο υποψήφιος της ΝΔ ακόμα και αν δεν κλειδώσει την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή μπορεί να πανηγυρίζει καθώς προηγείται καθαρά του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη (33,93%). Στην Θεσσαλία ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός παίρνει 41,43%. Τέλος στην Πελοπόννησο ο κ. Δημήτρης Πτωχός παίρνει 42,73% και βρίσκεται κοντά στο όριο εκλογής από την πρώτη Κυριακή.

Οι “άνετοι”

Στην Αττική ο Νίκος Χαρδαλιάς καταγράφει 46,23%. Ο νυν περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης φαίνεται ότι εξασφαλίζει την επανεκλογή του καθώς παίρνει 59,89%. Ίδια εικόνα και στην Ηπειρο με τον κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να συγκεντρώνει 55,99%. Ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται ότι “κλειδώνει” την επανεκλογή του με 60,64%.

Το ίδιος ισχύει και για τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που βρίσκεται στο 77,73%. Προς ανανέωση της θητείας του από την πρώτη Κυριακή οδεύει και ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο καθώς εμφανίζει ποσοστό 66,04%. Τέλος και ο κ. Φάνης Σπανός στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρίσκεται αρκετά πάνω από τον πήχη καταγράφοντας 48,38%.

Πού θα έχουμε επαναληπτικό γύρο

Σχεδόν βέβαιος θεωρείται ο επαναληπτικός γύρος στην Δυτική Μακεδονία όπου θα αναμετρηθούν στην τελική μονομαχία ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης με τον κ. Γιώργο Αμανατίδη αλλά και στα Ιόνια Νησία μεταξύ της Ρόδης Κράτσα και του κ. Ιωάννη Τρεπεκλή.

Η έκπληξη του ΚΚΕ

«Ενισχύεται αργά, αλλά σταθερά ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής», τόνισε ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στις δηλώσεις του για τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής (08.10.20230, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «απεγκλωβισμό των εργατικών λαϊκών δυνάμεων από αστικά κόμματα», σημειώνοντας ότι ανεβαίνει η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ. «Αυτή η τάση εκφράστηκε σήμερα με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης», υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εξήρε τα αποτελέσματα της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Αττικής, όπου συγκέντρωσε 14%. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρωτιά Πελετίδη στον Δήμο Πατρέων με ποσοστό 41%. Όπως σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, «για πρώτη φορά αρκετοί συνδυασμοί που στήριξε το ΚΚΕ θα δώσουν τη μάχη στον β’ γύρο» την επόμενη Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου. Κάλεσε, μάλιστα, τον ελληνικό λαό να δώσει μήνυμα νίκης στις δεύτερες κάλπες.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατέληξε, λέγοντας ότι πλέον μεγαλώνουν οι ευθύνες των σχημάτων του κόμματος. Να σημειωθεί πως στην περιφέρεια Αττικής ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, ήρθε τρίτος, ξεπερνώντας τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Πρωτούλη.

Δεύτερος γύρο στους εξής δήμους:

Στον δεύτερο γύρο θα αναδειχθούν οι νέοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Πατρέων και Ιωαννιτών, καθώς δεν έπιασαν το όριο του 43%, ενώ σε Ηράκλειο Κρήτης, Λάρισα, Βόλο και Ρόδο οι νέες δημοτικές Αρχές εξελέγησαν ήδη από σήμερα.

Στη συμπρωτεύουσα, με ενσωματωμένο το 11% των εκλογικών τμημάτων, ο νυν δήμαρχος καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 28,38%, δεύτερος βρίσκεται ο Στυλιανός Αγγελούδης με 25,36% και τρίτος ο Σπύρος Πέγκας με 21,26%.

Στον Δήμο Πατρέων, με καταμετρημένο το 13%, ο συνδυασμός του δημάρχου Κώστα Πελετίδη καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 41,40% και ακολουθούν ο Κωνσταντίνος Σβόλης με 25,89%, ο Βασίλης Αϊβαλής με 18,43% και ο Πέτρος Ψωμάς με 14,29%. Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης, με καταμετρημένο το 8% των τμημάτων, προηγείται με 47,22% ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος φέρεται να εκλέγεται νέος δήμαρχος από τον α’ γύρο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Μιχάλης Καραμαλάκης με 36,58%.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στον πληττόμενο από τις πλημμύρες Δήμο Λαρισαίων. Με καταμετρημένο το 15%, ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος έλαβε το 38,73% των ψήφων, θα δώσει τη σκυτάλη στον Αθανάσιο Μαμάκο, ο οποίος εξασφαλίζει ποσοστό σχεδόν 50%. Στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Θεσσαλίας, τον Βόλο, ο νυν δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, επανεκλέγεται με ποσοστό 57%, με την ενσωμάτωση στο 14%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Νίκος Παπαπέτρος με 36,54%.

Στον Δήμο Ρόδου, με ενσωματωμένο το 8,50% των εκλογικών τμημάτων, προηγείται ο νυν δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης, με 48,16% και ακολουθούν ο Αλέξανδρος Βασίλειος Κολιάδης με 25,65% και ο Νίκος Γερονικολός με 22,97%. Στον Δήμο Ιωαννιτών, με ενσωματωμένο το 10% των τμημάτων, προηγείται ο Θωμάς Μπέγκας με 35,94% και ακολουθεί με 25,55% ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέλαβε δήμαρχος μετά τον θάνατο του Μωυσή Ελισάφ.

Η εκτίμηση της Singular Logic 

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic, που παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Δημήτρης Μπακάκος, για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στους μισούς η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από σήμερα, ενώ στους άλλους μισούς θα απαιτηθεί β’ γύρος την επόμενη Κυριακή.

Με ενσωματωμένο το 27% των εκλογικών τμημάτων, στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λαρισαίων η εκλογή δημάρχου εξασφαλίζεται από την πρώτη Κυριακή. Αντίθετα για τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πατρέων θα απαιτηθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπακάκος, το όριο του 43% για εκλογή δημάρχου που θεσπίστηκε για αυτές τις εκλογές έχει ως αποτέλεσμα να πηγαίνουν στον β’ γύρο 80-86 δήμοι, ενώ στις προηγούμενες εκλογές με το όριο του 50% επαναληπτικές εκλογές είχαμε σε 219 δήμους.

Για τους έξι μεγαλύτερους δήμους της χώρας, η αντίστοιχη εκτίμηση, με την ενσωμάτωση στο 27%, κάνει λόγο για εκλογή δημάρχου από σήμερα στους Δήμους Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης και Λάρισας, ενώ την επόμενη Κυριακή εκτιμάται ότι θα κριθεί η πρωτιά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Χυδαίες δηλώσεις Μπέου

Όπως προαναφέραμε πανηγυρικά πέτυχε την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος προκάλεσε αντιδράσεις με δημόσιες εμφανίσεις του. Αφού τσακώθηκε προηγουμένως με τον Νάσο Ηλιόπουλο σε τηλεοπτικό πάνελ, στις νικητήριες δηλώσεις του προχώρησε σε χυδαίες δηλώσεις κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη:

Ως απάντηση, να κάνει, επιτέλους, τη δουλειά της η Δικαιοσύνη, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας από τα γραφεία της Κουμουνδούρου το ομοφοβικό παραλήρημα του Αχιλλέα Μπέου.

Ξεκινώντας τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για τους Έλληνες του Ισραήλ που θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και ευχαρίστησε το υπουργείο Εξωτερικών για τη συνεργασία. Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε ποσοστά, όπως επίσης και ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία.

Μίλησε επίσης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, που είχε πει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανανέωση… χθες… Αυτή η ανανέωση αρχίζει αύριο» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και τόνισε ότι αυτό θα τον απασχολήσει άμεσα, ενώ προανήγγειλε κάλεσμα για στήριξη του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα. Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο Κώστας Ζαχαριάδης, δήλωσε πως πρόκειται να συναντηθεί με τον κ. Δούκα.

https://youtu.be/kbaQQt5bmbo?si=X6DnJbz8VLPslsjt

Δηλώσεις Ανδρουλάκη

«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι καθαρό. Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει σταθερά την ανοδική του πορεία» ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, στην πρώτη του δήλωση μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερη δύναμη στην αυτοδιοίκηση.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη προκλήσεις. Όπως τόνισε, πρέπει η Ν.Δ. να έχει ισχυρό και αξιόπιστο αντίπαλο στις επόμενες εκλογές. «Αυτό δεν θα γίνει με σόου, αλλά με πρόγραμμα» τόνισε.

Ποιοι επανεκλέγονται 

Ο Ανδρέας Παχατουρίδης επανεκλέγεται δήμαρχος Περιστερίου για έκτη συνεχόμενη θητεία. Για τρίτη φορά επανεκλέγονται οι Γιώργος Παπανικολάου στη Γλυφάδα, Γιάννης Μώραλης στον Πειραιά, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γιάννης Κωνσταντάτος στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, Χρήστος Παππούς στη Φυλή, Γιώργος Μαρκόπουλος στο Γαλάτσι και Ανδρέας Κονδύλης στον Άλιμο.

Για δεύτερη φορά επανεκλέγονται άνετα ο Σπύρος Βρεττός ως δήμαρχος Αχαρνών και ο Γιώργος Τσίρμπας στον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού. Άνετη επικράτηση, τέλος, πρόσφεραν οι εκλογείς του Δήμου Κηφισιάς στον Βασίλη Ξυπολυτά, ο οποίος εκλέγεται δήμαρχος για πρώτη φορά.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι